Καφές χωρίς καφετιέρα

Facebook Twitter
1

Όταν όλα καταρρέουν, επιστρέφουμε στα βασικά: αν δεν αντέχετε τον φραπέ και δε μπορείτε να φτιάξετε φρέντο σπίτι σας, αν έχετε προβληματιστεί με τα 2 και κάτι ευρώ που πρέπει να δίνετε κάθε φορά που παίρνετε καφέ για το γραφείο, μπορείτε να επιστρέψετε στις εποχές που δεν υπήρχαν καφετιέρες. Πώς έπιναν τότε τον καφέ τους;

Από το 2007 και μετά η Αμερική θυμήθηκε την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής καφέ, «cold brewing», με παράδοση από τη Νέα Ορλεάνη. Όλα τα ψυγεία είχαν κάποτε χωμένα στο βάθος γυάλινα βάζα κλεισμένα καλά γεμάτα με καφέ. Η μέθοδος είναι τρομερά απλή και, το καλύτερο είναι ότι η γεύση είναι ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι στην παραδοσιακή καφετιέρα, γιατί δεν πικρίζει από το καυτό νερό αλλά κρατάει τη γεύση του.

Οι πολύ φανατικοί αγοράζουν κόκκους, τους ψήνουν στο τηγάνι, τους αλέθουν και χρησιμοποιούν αυτόν τον καφέ. Οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν όποιον αλεσμένο καφέ θέλουν (γαλλικό, εσπρέσο, όχι ελληνικό γιατί είναι πούδρα και θα γλιστρίσει μέσα από το φίλτρο) και να φτιάξουν τον καφέ που γίνεται μόνος του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύετε νερό θερμοκρασίας δωματίου με καφέ. Η αναλογία είναι θέμα γούστου αλλά να έχετε υπόψη ότι στο τέλος το υγρό θα αραιωθεί με πάγο, οπότε είναι καλύτερο είναι να βάλετε παραπάνω καφέ από ό,τι συνηθίζετε. Κλείνετε το δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, όταν θα θέλετε καφέ, πρέπει να τον φιλτράρετε – μπορείτε να το κάνετε με ένα ψιλό σουρωτήρι ή με τη γαλλική καφετιέρα με το έμβολο. Προσθέστε πάγο, και voilà! Καφές με την αγνότητα του 1930.

Αν η διαδικασία σας φαίνεται κοπιαστική, υπάρχει και η γιαπωνέζικη θεωρία που λέει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες πράγματι καταστρέφουν τη γεύση του καφέ αλλά χωρίς αυτές δεν γίνεται καλός καφές. Για να λύσουν το παράδοξο, χρησιμοποιούν καυτό και ζεστό νερό ταυτόχρονα. Για να το πούμε πιο απλά, μπορείτε να κάνετε το εξής: βάλτε στη γυάλινη κανάτα της καφετιέρας του γαλλικού καφέ μερικά παγάκια και κατά τα άλλα, κάνετε τα συνηισμένα. Έτσι ο καφές θα ξεδιπλωθεί μέσα στο φίλτρο με το ζεστό νερό, αλλά δεν θα πέσει στο καυτό πιατάκι για να αυτοκτονήσει, αλλά πάνω στον πάγο, ο οποίος θα φροντίσει να διατηρήσει τα αρώματα, κι έτσι στο τέλος θα έχετε έτοιμο κρύο καφέ.

Ο καφές κατά το 1961, σε ένα σύντομο βίντεο

Μια ανύπαρκτη επιθυμητή γυναίκα, η γοργόνα των Starbucks σύμφωνα με τη φαντασία κάποιων:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια