«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας»

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Ένας μικρός χώρος με ράφια που ξεχειλίζουν από οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Γης... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0


«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Ροσόλυμος, ξεναγώντας με στο βιολογικό ντελικατέσεν Groceristas στο Παγκράτι. Ένας μικρός χώρος με ράφια που ξεχειλίζουν από οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Γης, τεράστια βάζα με σκόνες και σπόρους σε διάφορα χρώματα, υπερτροφές, βότανα, ελληνικό φαγόπυρο, ανθό αλατιού από τη Μάνη – μέχρι και ιδιαίτερους χυμούς φρούτων από την Ιταλία φιλοξενεί το ψυγείο. Ένας απίθανος γευστικός κόσμος σε αγκαλιάζει μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά. «Έχω συλλέξει από τα ταξίδια μου πάνω από 520 προϊόντα μικρών παραγωγών από Λατινική Αμερική, Περού, Βολιβία, Νικαράγουα, Γουινέα» λέει ο κ. Ροσόλυμος, που συστήνεται ως εξερευνητής γεύσης και μαζί με το κίνημα Groceristas, μια ομάδα με οικολογική συνείδηση, θέλουν να κάνουν όλο τον κόσμο μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας.

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Στόχος είναι η διάδοση του ευ ζην μέσα από τα ιδιαίτερα βιολογικά προϊόντα που καλύπτουν διατροφικές ανάγκες ανθρώπων με παθήσεις και βοηθούν την υγεία. «Διαθέτουμε επιλεγμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, superfoods στην υπηρεσία των εγκύων, των χορτοφάγων, των αθλητών, των διαβητικών, των καρκινοπαθών» εξηγεί ο κ. Ροσόλυμος, που με την ομάδα του οργανώνουν και εναλλακτικές δραστηριότητες, με σεμινάρια μανιταριών και βοτάνων, διατροφικής ευημερίας και ευεξίας, αλλά και σπηλαιολογικές εξορμήσεις. «Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ερωτικά φίλτρα που φτιάχνουμε από διάφορα βότανα και μπαχαρικά» λέει ο Παναγιώτης και η φωνή και το βλέμμα του δεν κρύβουν το πάθος του γι' αυτό το μοναδικό κυνήγι γεύσης. Το goji berry είναι εξαιρετικό, με μεγάλο και πλούσιο καρπό, και τα 100 γρ. κοστίζουν €2,80, τα βιολογικά μακαρόνια €1,80 και τα λιμπιστικά μπαχάρια €1,30 τα 250 γρ. Στις ταμπελίτσες που συνοδεύουν τα προϊόντα βρίσκω φυτικό γάλα από καρύδα, σόγια και αμύγδαλο, αλεύρι από λιναρόσπορο, μανιτάρια Maitake με αντικαρκινικές ιδιότητες, κινόα από τη Βολιβία, Macca, ένα ινδικό κύμινο, ποικιλίες τσαγιών, αποξηραμένα μούρα Kamu kamu, αλάτια από Χαβάη, Περσία και Ιμαλάια, μέλι από την Ικαρία κ.ά.

☛Groceristas, Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Στόχος είναι η διάδοση του ευ ζην μέσα από τα ιδιαίτερα βιολογικά προϊόντα που καλύπτουν διατροφικές ανάγκες ανθρώπων με παθήσεις και βοηθούν την υγεία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ