«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας»

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Ένας μικρός χώρος με ράφια που ξεχειλίζουν από οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Γης... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0


«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Ροσόλυμος, ξεναγώντας με στο βιολογικό ντελικατέσεν Groceristas στο Παγκράτι. Ένας μικρός χώρος με ράφια που ξεχειλίζουν από οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Γης, τεράστια βάζα με σκόνες και σπόρους σε διάφορα χρώματα, υπερτροφές, βότανα, ελληνικό φαγόπυρο, ανθό αλατιού από τη Μάνη – μέχρι και ιδιαίτερους χυμούς φρούτων από την Ιταλία φιλοξενεί το ψυγείο. Ένας απίθανος γευστικός κόσμος σε αγκαλιάζει μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά. «Έχω συλλέξει από τα ταξίδια μου πάνω από 520 προϊόντα μικρών παραγωγών από Λατινική Αμερική, Περού, Βολιβία, Νικαράγουα, Γουινέα» λέει ο κ. Ροσόλυμος, που συστήνεται ως εξερευνητής γεύσης και μαζί με το κίνημα Groceristas, μια ομάδα με οικολογική συνείδηση, θέλουν να κάνουν όλο τον κόσμο μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας.

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Στόχος είναι η διάδοση του ευ ζην μέσα από τα ιδιαίτερα βιολογικά προϊόντα που καλύπτουν διατροφικές ανάγκες ανθρώπων με παθήσεις και βοηθούν την υγεία. «Διαθέτουμε επιλεγμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, superfoods στην υπηρεσία των εγκύων, των χορτοφάγων, των αθλητών, των διαβητικών, των καρκινοπαθών» εξηγεί ο κ. Ροσόλυμος, που με την ομάδα του οργανώνουν και εναλλακτικές δραστηριότητες, με σεμινάρια μανιταριών και βοτάνων, διατροφικής ευημερίας και ευεξίας, αλλά και σπηλαιολογικές εξορμήσεις. «Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ερωτικά φίλτρα που φτιάχνουμε από διάφορα βότανα και μπαχαρικά» λέει ο Παναγιώτης και η φωνή και το βλέμμα του δεν κρύβουν το πάθος του γι' αυτό το μοναδικό κυνήγι γεύσης. Το goji berry είναι εξαιρετικό, με μεγάλο και πλούσιο καρπό, και τα 100 γρ. κοστίζουν €2,80, τα βιολογικά μακαρόνια €1,80 και τα λιμπιστικά μπαχάρια €1,30 τα 250 γρ. Στις ταμπελίτσες που συνοδεύουν τα προϊόντα βρίσκω φυτικό γάλα από καρύδα, σόγια και αμύγδαλο, αλεύρι από λιναρόσπορο, μανιτάρια Maitake με αντικαρκινικές ιδιότητες, κινόα από τη Βολιβία, Macca, ένα ινδικό κύμινο, ποικιλίες τσαγιών, αποξηραμένα μούρα Kamu kamu, αλάτια από Χαβάη, Περσία και Ιμαλάια, μέλι από την Ικαρία κ.ά.

☛Groceristas, Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323

«Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» Facebook Twitter
Στόχος είναι η διάδοση του ευ ζην μέσα από τα ιδιαίτερα βιολογικά προϊόντα που καλύπτουν διατροφικές ανάγκες ανθρώπων με παθήσεις και βοηθούν την υγεία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ