Η εποχή της ντομάτας

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter
4

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 1

Η πρώτη συνταγή είναι του Gennaro Contaldo, ενός σεφ που ζει στην Αγγλία αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία. Αυτή η συνταγή δεν ταλαιπωρεί πολύ τις ντομάτες και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο.

  • Ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μια χούφτα βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, κομμένος σε μεγάλα κομμα΄τια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1,2 κιλά ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα (η συνταγή λέει για «γενναία» ποσότητα) και ανάψτε το μάτι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τον βασιλικό και τις ντομάτες. Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τις ντομάτες όσο πιο καλά μπορείτε ενώ ζεσταίνονται. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας τις ντομάτες με το ξύλινο κουτάλι. Ξαναβάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν είσαστε ευχαριστημένοι με την πυκνότητά της.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Σάλτσα ντομάτα 2

Η δεύτερη σάλτσα είναι πολυτραγουδισμένη και εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα: έχει βούτυρο. Μοιάζει περίεργο αλλά πριν από κάποια χρόνια έγινε σχεδόν viral, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα αξιοσέβαστα food blogs όπως το Amateur Gourmet, Smitten Kitchen, Orangette, για να φτάσει στο Gilt Taste και στο Epicurious. Είναι η σάλτσα που συνοδεύεται από ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 6 κουταλιές βούτυρο (60 γραμμάρια)
  • Αλάτι
  • Βασιλικός
  • Μισό κρεμμύδι
  • Πολύ λίγο ξίδι (ήπιο)

Δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό (ο οποίος είναι προαιρετικός). Τα αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή όσο πιο πολύ μπορείτε, έτσι ώστε να μην κολλήσει και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 3

Αυτή η σάλτσα είναι κατάλληλη για να μπει στα καλά εστιατόρια. Κάνει τη μέγιστη χρήση της ντοματένιας γεύσης επειδή μπαίνουν πρώτα στο φούρνο και καραμελώνουν.

  • 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή κόκκινο αν προτιμάτε)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα ταψί τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε τις με αλάτι πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και λάδι. Ψήστε τις για 2 ώρες. Μετά από μια ώρα κοιτάξτε αν χρειάζεται να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία. μετά από 2 ώρες ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήστε για άλλη μισή ώρα. Μετά περάστε τις από σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν, ή από μούλτι ή μπλέντερ. Βάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και όταν βράσει κατεβάστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Γιαυτό και κάποιοι προνοητικοί βράζουν τις αυγουστιάτικες ντομάτες και τις σφραγίζουν ώστε να τις χρησιμοποιούν στα φαγητά όλο το χειμώνα..!!!; )