Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Η αυλή της Νόνας σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

Όταν ανοίγει ένα καινούργιο φαγάδικο στα Πετράλωνα, έχει ήδη στα χέρια του ένα πλεονέκτημα: την τοποθεσία. Τα Πετράλωνα αυτή την περίοδο συνδυάζουν τη νοσταλγικότητα της γειτονιάς μιας άλλης εποχής με το πιο σύγχρονο σημείο διασκέδασης της Αθήνας. Έτσι και το Νόνα πήρε τη θέση του σε αυτό το σκηνικό, ενισχύοντας αυτή την εικόνα με την αισθητική του. Άφθονα πλεκτά σεμεδάκια, πλακάκια ρετρό, σερβίτσια από την προίκα της γιαγιάς, κίτρινα σιδερένια τραπεζάκια και λευκές καρέκλες καφενείου. Η αυλή δίπλα ακριβώς σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50 και το αδιαχώρητο που επικρατούσε τη βραδιά που το επισκέφτηκα φανέρωνε ότι ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει.

Στο φαγητό τώρα, το τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής στην ανοιχτή κουζίνα. Πιάτα της ώρας. Τα κεφτεδάκια (5,50) δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού που θέλει να δώσει το εστιατόριο. Αρτυμένα με μπόλικο δυόσμο και ροδοτηγανισμένα, ήταν μικρές ευωδιαστές μπουκιές που τρώγονταν ευχάριστα. Το ίδιο και οι μετσοβίτικες φλογέρες (€5,50) με τυρί που ήρθαν χρυσαφένιες, φανερώνοντας ότι αυτός που χειρίζεται το τηγάνι στην κουζίνα ξέρει καλά την τεχνική, ώστε να αποφεύγει τα «αμαρτήματα». Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και τα τραγανά μπουρεκάκια μελιτζάνας (€5,50) που τα συνόδευε ντοματένια σάλτσα με δυόσμο. Τα βλίτα και τα βραστά κολοκυθάκια (€5) ήρθαν σωστά βρασμένα και σε καλή θερμοκρασία. Καλοφτιαγμένες ήταν και οι τηγανητές πατάτες σε ροδέλες με τη φλούδα τους (€4), ενισχυμένες με λιωμένο τυρί κασέρι. Από τη λίστα των κρεατικών δοκιμάσαμε τα σουτζουκάκια με γιαούρτι (€7,50) που ήταν αφράτα και με διακριτικό άρωμα του κύμινου. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5) δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει και αυτό γιατί το ρύζι της γέμισης δεν ήταν η κατηγορία που τους ταιριάζει. Το Νόνα έχει και πιάτα ημέρας που παίζουν με τον βυθό, όπως αθερίνα, μύδια αχνιστά και γαριδάκι τηγανητό. Κρασί χύμα, τσίπουρα και ούζα και σέρβις ευγενικό και γρήγορο. Γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς Πηλίου. Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του (αν καταφέρει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου) και, προφανώς, το μαγαζί που ενδεχομένως θα ανοίξει στην επόμενη γωνία με τις ίδιες περίπου γευστικές προτάσεις.

☛Νόνα, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 211 4020463

 

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT