Γρήγορο ινδικό στο σπίτι

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με λίγες πατάτες, ένα καρότο και κουνουπίδι θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.
0

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ στόχο κι εσείς, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, το 2023 να πετάτε λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε βρασμένες πατάτες που έμειναν από πατατοσαλάτα, βρασμένο κουνουπίδι από σαλάτα και τα ξεχασμένα καρότα στο ψυγείο.

Το ολόλευκο κουνουπίδι είναι ελκυστικό όταν το αγοράζουμε, αλλά δύσκολα καταναλώνεται ολόκληρο σε ένα μικρό νοικοκυριό, έτσι, όταν το βράζουμε για σαλάτα, πολλές φορές καταλήγει στα σκουπίδια.

Για να μη συμβεί αυτό, χωρίστε το στα δύο και φυλάξτε το στο ψυγείο ή βράστε το ολόκληρο και αφαιρέστε με κουτάλα το μισό μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της βράσης, για να φτιάξετε ένα νόστιμο ινδικό κάρι την επομένη. Με λίγες πατάτες κι ένα καρότο θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.

Αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα μπαχαρικά της συνταγής, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο μείγμα κάρι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τα μπαχαρικά σοτάρονται μόνα τους στην αρχή, για να μας δώσουν πιο έντονο το άρωμά τους, και μετά με το τζίντζερ, τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τον πελτέ φτιάχνουν την αρωματική βάση για να σιγομαγειρευτούν μέσα της τα λαχανικά με ελάχιστο νερό ή, ακόμα καλύτερα, με ζωμό από λαχανικά (ή κοτόπουλο, αν δεν μαγειρεύουμε vegan).

Τα προβρασμένα λαχανικά εξοικονομούν χρόνο προετοιμασίας, αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε ωμά και να προσθέσετε περισσότερο νερό ή να τα αφήσετε περισσότερη ώρα να σιγοβράσουν.

Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι! Και το σημαντικότερο; Λιγότερο πεταμένο φαγητό!

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι!

Ινδικό κάρι με κουνουπίδι, πατάτες και καρότα

Υλικά (για 4 άτομα)
2 κούπες ρύζι μπασμάτι ή γιασεμί
¼ λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
50 γρ. φρέσκο βούτυρο καλά λιωμένο και λίγο ροδισμένο (
προαιρετικά, αν δεν ακολουθούμε βήγκαν διατροφή)
1 μικρό κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια και ελαφρά βρασμένο, 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό (κρατάμε τα κοτσάνια για ζωμό λαχανικών ή σουφλέ)
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα οκτώ και ελαφρά βρασμένες (5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό)
1 μεγάλο καρότο σε λεπτές ροδέλες, ελαφρά βρασμένο
1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι (4 εκατοστά) τζίντζερ τριμμένο ή 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρου
2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. γλυκάνισος
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 πιπερίτσα τσίλι ή 2 κ.γλ. νιφάδες καυτερό μπούκοβο
Ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλιτζανιού)
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας ή 2 κ.σ. ολόπαχο γιαούρτι (προαιρετικά)
Χυμός από ένα λάιμ ή ένα λεμόνι
1/4 φλιτζάνι βραστό νερό ή ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό όλα τα μπαχαρικά ή το έτοιμο μείγμα κάρι. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να ξεχωρίσει ο πελτές από το ελαιόλαδο, ανεβάζοντας, αν χρειαστεί, λίγο τη θερμοκρασία.

Βάζουμε και το σκόρδο, το τζίντζερ και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τα μισο-βρασμένα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να τα καλύψει καλά το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κουταλιά-κουταλιά το νερό ή τον ζωμό. Αυτό το φαγητό δεν είναι νερουλό, έχει ελάχιστη σάλτσα σε αυτό το στάδιο. Θα αραιώσει λίγο με το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι μετά.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι ή το λάιμ, το γιαούρτι ή το γάλα καρύδας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε σε μπολάκια με το ρύζι και τα νάαν.

Πώς προετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι για να μείνει σπυρωτό:
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και ολόκληρο το λεμόνι (χωρίς να το στύψουμε) και μετά από 1-2 λεπτά το ρύζι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά το πολύ, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να κρατάει ελάχιστα. Στα πέντε λεπτά έχουμε προσθέσει τον παπαρουνόσπορο, αν χρησιμοποιούμε. Σουρώνουμε το ρύζι, αφαιρούμε το λεμόνι και τη δάφνη και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς την. Προσοχή μόνο, ο ατμός θα μαλακώσει λίγο ακόμα το ρύζι, δοκιμάστε, πριν σκεπάσετε την κατσαρόλα, αν το ρύζι είναι έτοιμο. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και πριν το σερβίρουμε (στα μπολ με το κάρι και μία κουταλιά γιαούρτι) το περιλούζουμε με το ελαφρά καμένο βούτυρο, χωρίς να ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ