Γρήγορο ινδικό στο σπίτι

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με λίγες πατάτες, ένα καρότο και κουνουπίδι θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.
0

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ στόχο κι εσείς, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, το 2023 να πετάτε λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε βρασμένες πατάτες που έμειναν από πατατοσαλάτα, βρασμένο κουνουπίδι από σαλάτα και τα ξεχασμένα καρότα στο ψυγείο.

Το ολόλευκο κουνουπίδι είναι ελκυστικό όταν το αγοράζουμε, αλλά δύσκολα καταναλώνεται ολόκληρο σε ένα μικρό νοικοκυριό, έτσι, όταν το βράζουμε για σαλάτα, πολλές φορές καταλήγει στα σκουπίδια.

Για να μη συμβεί αυτό, χωρίστε το στα δύο και φυλάξτε το στο ψυγείο ή βράστε το ολόκληρο και αφαιρέστε με κουτάλα το μισό μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της βράσης, για να φτιάξετε ένα νόστιμο ινδικό κάρι την επομένη. Με λίγες πατάτες κι ένα καρότο θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.

Αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα μπαχαρικά της συνταγής, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο μείγμα κάρι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τα μπαχαρικά σοτάρονται μόνα τους στην αρχή, για να μας δώσουν πιο έντονο το άρωμά τους, και μετά με το τζίντζερ, τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τον πελτέ φτιάχνουν την αρωματική βάση για να σιγομαγειρευτούν μέσα της τα λαχανικά με ελάχιστο νερό ή, ακόμα καλύτερα, με ζωμό από λαχανικά (ή κοτόπουλο, αν δεν μαγειρεύουμε vegan).

Τα προβρασμένα λαχανικά εξοικονομούν χρόνο προετοιμασίας, αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε ωμά και να προσθέσετε περισσότερο νερό ή να τα αφήσετε περισσότερη ώρα να σιγοβράσουν.

Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι! Και το σημαντικότερο; Λιγότερο πεταμένο φαγητό!

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι!

Ινδικό κάρι με κουνουπίδι, πατάτες και καρότα

Υλικά (για 4 άτομα)
2 κούπες ρύζι μπασμάτι ή γιασεμί
¼ λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
50 γρ. φρέσκο βούτυρο καλά λιωμένο και λίγο ροδισμένο (
προαιρετικά, αν δεν ακολουθούμε βήγκαν διατροφή)
1 μικρό κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια και ελαφρά βρασμένο, 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό (κρατάμε τα κοτσάνια για ζωμό λαχανικών ή σουφλέ)
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα οκτώ και ελαφρά βρασμένες (5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό)
1 μεγάλο καρότο σε λεπτές ροδέλες, ελαφρά βρασμένο
1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι (4 εκατοστά) τζίντζερ τριμμένο ή 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρου
2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. γλυκάνισος
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 πιπερίτσα τσίλι ή 2 κ.γλ. νιφάδες καυτερό μπούκοβο
Ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλιτζανιού)
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας ή 2 κ.σ. ολόπαχο γιαούρτι (προαιρετικά)
Χυμός από ένα λάιμ ή ένα λεμόνι
1/4 φλιτζάνι βραστό νερό ή ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό όλα τα μπαχαρικά ή το έτοιμο μείγμα κάρι. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να ξεχωρίσει ο πελτές από το ελαιόλαδο, ανεβάζοντας, αν χρειαστεί, λίγο τη θερμοκρασία.

Βάζουμε και το σκόρδο, το τζίντζερ και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τα μισο-βρασμένα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να τα καλύψει καλά το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κουταλιά-κουταλιά το νερό ή τον ζωμό. Αυτό το φαγητό δεν είναι νερουλό, έχει ελάχιστη σάλτσα σε αυτό το στάδιο. Θα αραιώσει λίγο με το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι μετά.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι ή το λάιμ, το γιαούρτι ή το γάλα καρύδας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε σε μπολάκια με το ρύζι και τα νάαν.

Πώς προετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι για να μείνει σπυρωτό:
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και ολόκληρο το λεμόνι (χωρίς να το στύψουμε) και μετά από 1-2 λεπτά το ρύζι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά το πολύ, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να κρατάει ελάχιστα. Στα πέντε λεπτά έχουμε προσθέσει τον παπαρουνόσπορο, αν χρησιμοποιούμε. Σουρώνουμε το ρύζι, αφαιρούμε το λεμόνι και τη δάφνη και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς την. Προσοχή μόνο, ο ατμός θα μαλακώσει λίγο ακόμα το ρύζι, δοκιμάστε, πριν σκεπάσετε την κατσαρόλα, αν το ρύζι είναι έτοιμο. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και πριν το σερβίρουμε (στα μπολ με το κάρι και μία κουταλιά γιαούρτι) το περιλούζουμε με το ελαφρά καμένο βούτυρο, χωρίς να ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM