11 μέρη για φαγητό και ποτό που αγαπάμε στην Καλαμάτα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

11 μέρη για φαγητό και ποτό που αγαπάμε στην Καλαμάτα

0

Anasha seaside pleasure

Αληθινή απόλαυση για κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Υπάρχουν κάποιοι χώροι που δημιουργούνται για να εντυπωσιάσουν και το κάνουν πολύ καλά, ειδικά σε μια εποχή που δύσκολα νιώθεις το συναίσθημα της έκπληξης. Το Anasha κατάφερε από την πρώτη στιγμή να προκαλέσει επιφωνήματα θαυμασμού με όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Ένας all-day χώρος στην παραλία της Καλαμάτας που σε προκαλεί από τον σχεδιασμό του κιόλας να τον ανακαλύψεις και να ζήσεις ιδιαίτερες στιγμές που ξεκινούν από το πρωί με αρωματικό καφέ και φανταστικό brunch!

Στην κουζίνα ο σεφ Stelios Bardeas δημιουργεί γαστρονομικά πιάτα που συνδυάζουν δύο διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές γευστικές σκηνές. Η ελληνική σύγχρονη κουζίνα παρουσιάζεται στα καλύτερά της μέσα από πιάτα ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα η γιαπωνέζικη παράδοση εκπροσωπείται με αυθεντικά ρολάκια σούσι και πιάτα finger food που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Η wine list έρχεται να συμπληρώσει με τις εκλεκτές ετικέτες της γευστικής εμπειρίας του Anasha που αμέσως σε πείθει ότι αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό αυτού του καλοκαιριού.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Τα δροσιστικά κοκτέιλ της λίστας που επιμελείται ο Διονύσης Τσιγώτης ταιριάζουν τέλεια με το summer mood του χώρου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και μοιάζει να έχει στηθεί στον φυσικό του χώρο. Η ατμόσφαιρα αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και προσφέρει από ρομαντικές γωνιές για ξεχωριστά ραντεβού μέχρι σημεία όπου συναντιέται όλη η παρέα, απολαμβάνοντας εξωτικά κοκτέιλ και up tempo μουσική από τους DJs που φιλοξενούνται στα decks.

Ο Peter και ο Μενέλαος που βρίσκονται πίσω από το πρότζεκτ πραγματοποιούν με το Anasha το προσωπικό τους όνειρο για έναν ιδιαίτερο χώρο στον Μεσσηνιακό Κόλπο και ταυτόχρονα το όνειρο όλων εκείνων που έψαχναν ένα luxury spot για κάθε στιγμή της ημέρας, που σε παρασύρει μακριά από την καθημερινότητα. Εξάλλου, ο χαρακτηρισμός «seaside pleasure» περιγράφει ακριβώς αυτό που θα νιώσεις στο ατμοσφαιρικό new entry που ήρθε για να αλλάξει την παραλία της Καλαμάτας και να γίνει στέκι για τους κατοίκους και must visit προορισμός για τους επισκέπτες.

Ναυαρίνου 20, Καλαμάτα, 6945 696613, Facebook: Anasha, Instagram: anasha_seaside_pleasure 

Ego all day exclusive bar

Φροντίζει την πλευρά του εαυτού σου που θέλει να διασκεδάζει.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Δεν είναι κακό να φροντίσεις λίγο το εγώ σου. Ίσα ίσα, όταν μιλάμε για διασκέδαση αυτό μάλλον επιβάλλεται. Το EGO all-day exclusive bar δημιουργήθηκε ακριβώς για να σου θυμίσει πώς το εγώ γίνεται εμείς σε έναν χώρο που φροντίζει κάθε σου επιθυμία, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. 
Ο all day χώρος που βρίσκεται στην παραλία της Καλαμάτας είναι ένα εντυπωσιακό σκηνικό ξεκούρασης. Γήινοι τόνοι, ξύλο και διακοσμητικές λεπτομέρειες που σε ταξιδεύουν σε εξωτικά μέρη δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σε προϊδεάζει για όλα όσα σε περιμένουν.

Μεσογειακές γεύσεις που ξεκινούν από το πρωί με ένα ιδιαίτερο brunch menu και συνεχίζονται μέχρι το βράδυ, συνοδεύοντας κάθε στιγμή με την κατάλληλη πρόταση. Είτε αναζητάς ένα light lunch δίπλα στη θάλασσα είτε ένα ρομαντικό diner με ιδιαίτερες επιλογές, το EGO έχει να σου προτείνει μια σειρά από εκλεκτές προτάσεις βασισμένες σε τοπικά προϊόντα μέσα από τη σύγχρονη ματιά της ομάδας που βρίσκεται στην κουζίνα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Η μπάρα του all day χώρου είναι ένα σημείο συνάντησης για όσους απολαμβάνουν το καλοκαίρι με ένα εξωτικό κοκτέιλ στο χέρι – εδώ οι μείξεις είναι μοναδικές, με τις ελληνικές πρώτες ύλες να δέχονται τις fusion επιρροές, αναδεικνύοντας ξεχωριστές γεύσεις. Όσο για το café του EGO, αυτό είναι ένα μπαλκόνι στον Μεσσηνιακό Κόλπο που δεν μπορείς να του αντισταθείς. 

Σημείο συνάντησης κάθε στιγμή της ημέρας και must visit προορισμός για τους επισκέπτες, το EGO φροντίζει την πιο exclusive πλευρά του εαυτού σου και σου δείχνει τον τρόπο να περνάς καλά μόνο και μόνο γιατί είσαι εσύ.

Τέρμα Ναυαρίνου, Καλαμάτα, 27210 81740, www.egokalamata.gr, Facebook: EGO, Instagram: egoalldaybar 

Chef Δημήτρης Πυλιώτης του Poseidon Ocean View

«Οι αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας έχουν αναγνωριστεί στο εξωτερικό».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Με καταγωγή από τη Μεσσηνία, o σεφ Δημήτρης Πυλιώτης, που διατηρεί ένα εστιατόριο στο Μαϊάμι και ένα στην Καλαμάτα, είναι ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στην Αμερική – έχει επιλεγεί 3 συνεχόμενες χρονιές ως Greek Gastronomy Ambassador από τον Οργανισμό Greek Taste Βeyond Βorder που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. 

Και οι διακρίσεις του δεν σταματούν εδώ. Έχει βγει τέσσερις φορές Chef Champion στον διαγωνισμό «Chef Showdown» του Μαϊάμι, έχει βραβευτεί από τον δήμαρχο της πόλης για την παρουσία του στο Miami Βeach και έχει μαγειρέψει για κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της showbiz. Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται στο ηλιόλουστο Miami, διευθύνοντας το Poseidon Miami Beach, και το καλοκαίρι τον βρίσκετε στην Καλαμάτα να συντονίζει την κουζίνα του Poseidon Ocean View που άνοιξε τον Αύγουστο του 2020. 

Ο Δημήτρης Πυλιώτης, ο σεφ που εκφράζει υπερήφανα τη σύγχρονη πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μας μίλησε για όλα όσα έχει πετύχει.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

— Κύριε Πυλιώτη, δημιουργήσατε το Poseidon Greek στο Mαϊάμι το 2012 και το 2020 ανοίξατε το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα. Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε στον τόπο σας με αυτό το ήδη πολύ πετυχημένο πρότζεκτ;
Σίγουρα, χάρη στην αγάπη μας για την Καλαμάτα και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και στην επιθυμία μας να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα. Η εμπειρία και η γνώση που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στην Αμερική μας έκαναν, εμένα και τον αδελφό μου, να επιστρέψουμε στον τόπο μας με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο εστιατορίων μας στην Καλαμάτα και το Μαϊάμι.

— Τα εστιατόριά σας βρίσκονται σε δύο διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους;
Οι πρώτες ύλες που αποτελούν τη βάση και των 2 μενού των εστιατορίων, π.χ. το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, απευθείας από τα ελαιόδεντρά μας, η αγάπη για την ελληνική κουζίνα και η προσπάθεια ανάδειξής της, η άψογη εξυπηρέτηση και η μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρουμε είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που διέπουν τα 2 εστιατόριά μας. 

— Κατέχετε για 3 συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο Greek Gastronomy Ambassador. Θεωρείτε ότι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα προβάλλεται επαρκώς στο εξωτερικό;
Οι αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας αναγνωρίζονται τον τελευταίο καιρό πολύ στο εξωτερικό, καθώς η ελληνική κουζίνα έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο και δεν έχει μείνει στάσιμη. Θεωρώ πως έχω συμβάλει στην ανάδειξή της με τη συνεχή παρουσία μου σε τηλεοπτικά πρότζεκτ και σε διαγωνισμούς με πιάτα δημιουργικά, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή τους με την παράδοση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

— Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε μέσα από την πολύ επιτυχημένη σας πορεία ως σεφ;
Οι σημαντικότερες στιγμές που σίγουρα μπορώ να ξεχωρίσω είναι οι τέσσερις τίτλοι που απέκτησα στον διαγωνισμό «Chef Showdown» της Αμερικής, με αποκορύφωμα τον τρίτο, που καλύφθηκε από το Τravel Channel και έκανε ειδικό αφιέρωμα σε μένα ως σεφ. Επίσης, η συμμετοχή μου στο Food Network, η βράβευσή μου ως εξέχουσας προσωπικότητας και τιμώμενου προσώπου από τον δήμαρχο του Miami Βeach καθώς και η μέρα που μαγείρεψα στο πρώτο παιχνίδι του «Miami Ηeat» για τους επισήμους που πατάνε παρκέ, όπως η Jennifer Lopez και ο Drake, σε παιχνίδι με τους Lakers του Λεμπρόν Tζέιμς. Αυτές αποτελούν μοναδικές εμπειρίες που μου δίνουν απεριόριστη χαρά και ικανοποίηση για όλη την προσπάθεια που καταβάλλουμε στο εξωτερικό.

— Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έρχεται στο Poseidon Ocean View για πρώτη φορά; Ποια είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά σας πιάτα;
Όλα τα πιάτα είναι αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας μου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα, αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση θα πω τα 4 που με έχρισαν Chef Champion: χταπόδι, φιλέτο συναγρίδα, φιλέτο Black Grouper, lollipop γαρίδας.

Ναυαρίνου 119, Καλαμάτα, 27210 25590, https://poseidonkalamata.com, Facebook: @PoseidonOceanView, Instagram: poseidonoceanview 

Κρεοπωλείον 29

Μια καλοκαιρινή ταράτσα για να απολαύσεις ιδιαίτερες κοπές με θέα τον Ταΰγετο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Φεύγοντας από τη Μεσσηνία, θα πάρεις μαζί σου πολλές αναμνήσεις: υπέροχες στιγμές, εμπειρίες, τοπία. Αν είσαι λάτρης του κρέατος, είναι σίγουρο ότι θα φύγεις με τη γευστική ανάμνηση του Κρεοπωλείου 29. 

Μη σε μπερδεύει το όνομα. Μιλάμε για ένα εστιατόριο-σημείο αναφοράς στην περιοχή, που από το 2002 προσφέρει πιάτα βασισμένα σε κρέατα από την οικογενειακή φάρμα που βρίσκεται στη Μάνη. Εκεί, στους πρόποδες του Ταΰγετου, εκτρέφονται με φυσικό τρόπο ζώα ελευθέρας βοσκής που γίνονται πρώτη ύλη για κάθε εξαιρετική συνταγή. 

Στο Κ29 θα βρεις ιδιαίτερες κοπές που ψήνονται αριστοτεχνικά ή μαγειρεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε η παράδοση να συναντά τις σύγχρονες τεχνικές. Όλα όσα καταφθάνουν καθημερινά στην κουζίνα είναι ολόφρεσκα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα μενού το οποίο αναδεικνύει τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής. Το κρέας σιτεύεται στα ειδικά ψυγεία του Κ29 με τη διαδικασία της ξηρής ωρίμανσης που διαρκεί 22-45 ημέρες. Η γνώση, η τεχνική και φυσικά η αγάπη που κρύβεται πίσω από κάθε λεπτομέρεια αυτής της διαδικασία δίνει σε κάθε πιάτο μια ξεχωριστή νοστιμιά. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Ό,τι κι αν επιλέξεις, μπορείς να συνδυάσεις το γεύμα σου με μια ετικέτα από τη λίστα του ελληνικού κυρίως αμπελώνα που φυλάσσεται στο κελάρι του Κ29. Ειδικά το καλοκαίρι, η ταράτσα με θέα στον Ταΰγετο και το κάστρο της Καλαμάτας είναι ένα μαγικό σημείο που σε καλωσορίζει για να σου προσφέρει αυθεντική φιλοξενία μαζί με τις γεύσεις που χαρίζει η μεσσηνιακή γη.

Φαρών 29, Καλαμάτα, 27210 28249, Facebook: @kreopolion29, Instagram: kreopolion29

Τράπεζα

Στο Πεταλίδι θα βρεις έναν χώρο που θα σημαδέψει γευστικά την επίσκεψή σου στη Μεσσηνία.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Αν είσαι από εκείνους που συνδέουν τις διακοπές με το καλό φαγητό –υπάρχει κανείς που δεν το κάνει;–, η Μεσσηνία είναι must προορισμός. Εκεί θα βρεις χώρους που τιμούν την παραδοσιακή κουζίνα με έναν τρόπο πολύ ιδιαίτερο, που θα θυμάσαι για καιρό.

Στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας θα βρεις την Τράπεζα, που πήρε το όνομά της από το κτίριο στο οποίο λειτουργούσε η τράπεζα της περιοχής και θα σε ξεναγήσει στη γαστρονομία αυτής της μοναδικής γωνιάς της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της μεσογειακής παράδοσης.

Με αναφορές στις κουζίνες όλου του κόσμου, αλλά πάντα με εποχικά υλικά της ελληνικής φύσης που αφθονούν στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας, το μενού περιλαμβάνει ό,τι μπορείς να φανταστείς, αλλά κυρίως εκείνες τις γεύσεις που δεν φαντάζεσαι, από ιδιαίτερες κοπές κρεάτων μέχρι παραδοσιακές συνταγές με αυγά και από μεζέδες που χαρακτηρίζουν την ελληνική γευστική απόλαυση μέχρι premium NY sandwiches με παστράμι Black Angus ή vegan burgers.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη μεσσηνιακή τηγανιά με χοιρινό, λουκάνικο με γλυκάνισο και πορτοκάλι, τα γεμιστά πουγκιά με μανούρι και αχλάδι αλλά και τα πανσετάκια, όλα ιδανικά συνοδευτικά για το κρασάκι, την μπίρα ή κάποιο από τα αποστάγματα που συνοδεύουν τις καλοκαιρινές στιγμές. 

Τα τραπεζάκια που στήνονται έξω σε καλωσορίζουν σε ένα φιλόξενο σκηνικό και σε καλούν να δοκιμάσεις όσο περισσότερα πιάτα μπορείς. Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δίνει μια άλλη γεύση σε κάθε συνταγή, αλλά εκείνο που παίζει τον πρώτο ρόλο είναι η σπιτική φροντίδα και η αγάπη για την ελληνική κουζίνα που πειράζεται ελαφρώς για να αποδείξει ότι είναι αντάξια των διεθνών στάνταρ. Η Τράπεζα είναι η ανάμνηση των διακοπών που θα κουβαλάς μαζί σου για καιρό. 

Πλατεία Αγίου Νικολάου, Πεταλίδι Μεσσηνίας, 6976 765055, Facebook: Eστιατόριο Τράπεζα, Instagram: estiatoriotrapeza

Φοίνο fine food and wine

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα τιμάται όπως της αξίζει. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Όταν ανακαλύπτεις έναν θησαυρό γεύσης εκεί που δεν το περιμένεις, το συναίσθημα είναι μοναδικό. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Η έκπληξη της απόλαυσης από μόνη της είναι μια εμπειρία μοναδική. 

Το Φοίνο –συνδυασμός των λέξεων «φαγητό» και «οίνος»– στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, είναι μια τέτοια έκπληξη που οφείλεται στη δημιουργικότητα και το ταλέντο του βραβευμένου σεφ Γιώργου Χωραΐτη και της Δήμητρας Πουλοπούλου που μετά από χρόνια εμπειρίας στη γαστρονομία επέστρεψαν στον τόπο τους, φέρνοντας μαζί τους την κλάση των εστιατορίων του εξωτερικού. Κι εδώ η ισορροπία είναι εκπληκτική, γιατί μαζί με το υψηλό επίπεδο σε όλα τα στοιχεία, γεύσεις, σέρβις και χώρο, το Φοίνο παραμένει οικείο και φιλόξενο, όπως αρμόζει σε έναν χώρο που θέλει να τιμήσει τη γη της Μεσσηνίας.

Τα πιάτα του μενού βασίζονται φυσικά στα εποχικά προϊόντα αυτού του τόπου και σε συνεργασίες με μικρούς τοπικούς παραγωγούς και βιολογικούς καλλιεργητές. Οι ιδιαίτερες τεχνικές απογειώνουν τις γεύσεις χωρίς να καλύπτουν τη φρεσκάδα των υλικών και τα αυθεντικά τους αρώματα. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Όσο για τη λίστα των κρασιών που επιμελείται η Δήμητρα, αυτή είναι ένας φόρος τιμής στον πελοποννησιακό αμπελώνα με ετικέτες που κάνουν άψογο pairing με τα πιάτα, ώστε η γευστική εμπειρία να είναι πραγματικά μοναδική. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κάποιο από τα επιδόρπια του μενού που σου αφήνουν αυτήν τη γλυκιά επίγευση της ικανοποίησης για ώρες. 

Άλλωστε το Φοίνο φτιάχτηκε γι’ αυτόν τον λόγο, για να προσφέρει αυθεντική ικανοποίηση, και διακρίθηκε ως ένα από τα 20 καλύτερα νέα εστιατόρια στην Ελλάδα στα βραβεία Restaurant 100, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με αστέρι FNL στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα που εδώ βρίσκει επιτέλους τη θέση που της αξίζει.

Υπαπαντής 35, 6940 886536, Facebook: @FoinoKalamata, Instagram: foinokalamata 

Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλης

Ένα ιστορικό σημείο που αναβιώνει γευστικά την ελληνική παράδοση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Η ιστορία του Οινοπαντοπωλείου Χρυσομάλλης μοιάζει να περιβάλει τον χώρο σαν μια αύρα που αφηγείται ιστορίες και συνήθειες από το παρελθόν. Από το 1958, που ξεκίνησε ως παντοπωλείο και σύντομα μετατράπηκε σε οινοπαντοπωλείο-ταβέρνα, αυτός ο χώρος έχει φιλοξενήσει αμέτρητους επισκέπτες, από περαστικούς μέχρι σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, προσφέροντας την έννοια της σπιτικής φιλοξενίας και χειροποίητα εδέσματα-ωδή στα τοπικά προϊόντα.

Σήμερα το οινοπαντοπωλείο εξακολουθεί την παράδοση της μεσσηνιακής φιλοξενίας σε έναν χώρο με σύγχρονη ρετρό ατμόσφαιρα όπου θα βρεις τα πιο σημαντικά προϊόντα της περιοχής από μικρούς παραγωγούς. Είτε θέλεις να προμηθευτείς αυτούς τους μικρούς γευστικούς θησαυρούς για το σπίτι είτε θέλεις να απολαύσεις στα τραπεζάκια του τους νόστιμους μεζέδες, η εμπειρία είναι εξίσου μοναδική. Εξάλλου, το γεγονός ότι πρόκειται για σημείο αναφοράς που γνωρίζουν πολύ καλά οι Καλαματιανοί λέει πολλά για τη θέση που κατέχει στην καρδιά των ντόπιων. Κι επειδή οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα, μάλλον πρέπει να τους ακολουθήσεις στον φροντισμένο χώρο στη διασταύρωση των οδών Υπαπαντής και Μητροπολίτου Μελετίου. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Εκεί θα δοκιμάσεις τη σαλάτα με πέστροφα, το σαγανάκι ξεροσφέλι με σάλτσα πιπεριάς, το καρπάτσιο μοσχάρι με ξινόμηλο και γραβιέρα, τη μανιάτικη μακαρονάδα με χωριάτικο τηγανητό αυγό και καβουρδισμένη μυζήθρα, το παστό Μεσσηνίας, το λουκάνικο με πορτοκάλι ή γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα και ένα σωρό άλλες δημιουργίες που βγαίνουν από την κουζίνα και μοσχομυρίζουν ελληνική παράδοση. Στο Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη αυτή η παράδοση συνδυάζεται με την αυθεντικότητα αλλά και τη σύγχρονη ματιά στη μαγειρική τέχνη. Κι αυτή η συνταγή είναι ακαταμάχητη!

Υπαπαντής 32, Καλαμάτα, 27210 82759, 6945 931387, Facebook: @oinopantopoleionhrysomallis,  Instagram: oinopantopoleion 

Αθανασίου

Από το 1938 γράφει τη δική του ιστορία στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Δεν μπορεί να περνάς από την Καλαμάτα και να μη σου πει κάποιος για το κοινό μυστικό γεύσης που λέγεται Αθανασίου. Με σχεδόν έναν αιώνα παράδοσης στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία, τα ζαχαροπλαστεία Αθανασίου βρίσκονται στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, άρα είναι σίγουρο ότι θα τα βρεις μπροστά σου! Εδώ θα γευτείς κλασικά γλυκά της Καλαμάτας, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση. Δίπλα στις δημιουργίες που αποπνέουν ελληνικό άρωμα φιγουράρουν γλυκά της ευρωπαϊκής πατισερί που θα σε εκπλήξουν!

Για το πρωινό σου μπορείς να επιλέξεις κάποια από τις χειροποίητες πίτες ταψιού, τα φρεσκοψημένα κέικ και τα χειροποίητα βουτήματα που παρουσιάζονται σε μεγάλη ποικιλία για να απολαύσεις ένα αξέχαστο πρωινό στο λιμάνι της πόλης. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το παραδοσιακό εκμέκ με φρυγανιά που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου, προσφέροντας μια mouth watering εμπειρία. Στην Gelateria Athanasiou θα γευτείς εκπληκτικό gelato που δροσίζει τις καλοκαιρινές στιγμές με τις απίθανες γεύσεις του. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Εννοείται ότι δεν θα αντισταθείς στα μικρά αριστουργήματα με σύκο που προσφέρονται σε διαφορετικές εκδοχές, τιμώντας την παράδοση της περιοχής. Must try το διάσημο συκοκάρυδο Athanasiou που καλύπτεται με αυθεντική κουβερτούρα υγείας αλλά και οι παραδοσιακές δίπλες Καλαμάτας –φημισμένες στην πόλη– που θα πάρεις μαζί σου και θα εύχεσαι να μην τελειώσουν. Απ’ την άλλη, στο eshop www.athanasiou1938.com θα βρεις όλες τις λατρεμένες γεύσεις για να μπορείς κάθε στιγμή να απολαμβάνεις τα γλυκά Athanasiou που γράφουν τη δική τους ιστορία στην ελληνική παράδοση.

Φαρών & Πινδάρου 22, Καλαμάτα, 27210 93364, Facebook: Athanasiou, Instagram: athanasioupastry

Τα Ρολλά

Αυθεντική αγάπη για τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Τα Ρολλά πήραν το όνομά τους από τα ρολλά με τα οποία ασφάλιζαν παλιά τα μαγαζιά. Σήμερα συνεχίζουν την ιστορία του εστιατορίου που άνοιξε τη δεκαετία του ’30 ο μετανάστης μπαρμπα-Γιάννης που επέστρεψε από την Αμερική. Αυτήν τη λαχτάρα για τις χαρές της Ελλάδας εκφράζει το οικογενειακό εστιατόριο που έχει περάσει πλέον στην τρίτη γενιά, αλλά διατηρεί όλη την αυθεντικότητα των παραδοσιακών γεύσεων.

Σε έναν χώρο τόσο οικείο όσο η ίδια μας η κουλτούρα, μπορείς να απολαύσεις σπιτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μουσακάς, παστίτσιο, μπιφτέκια στη σχάρα, βακαλάος τηγανητός με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα ή σκορδαλιά, αλλά και πεντανόστιμα λαδερά, όπως γεμιστά, μπάμιες και φασολάκια, είναι τα κλασικά πιάτα που θα γευτείς και θα νιώσεις τη φροντίδα που κρύβεται πίσω από κάθε λεπτομέρεια.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται συνεχώς, ακολουθώντας την εποχή και τα προϊόντα που χαρίζει η γη. Θα τα συνδυάσεις με κρασί που παράγεται από τοπικά οινοποιεία, αλλά και μπιρίτσα ή ουζάκι. Στα Ρολλά, ό,τι κι αν δοκιμάσεις, έχει τη γεύση της αγάπης για την Ελλάδα και τις γεύσεις της.

Σπάρτης 53, Καλαμάτα, 27210 26218, Facebook: Τα Ρολλά, Instagram: ta_rolla_restaurant

Bistroteca

Ένας χώρος εμπνευσμένος από τα bistro του κόσμου. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

To Bistroteca στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, και διαθέτει τρεις διαφορετικές αίθουσες. Αυτό το all-day bistro είναι από εκείνα τα μαγαζιά που σε κάνουν να αγαπήσεις την Καλαμάτα και όσα έχει να σου προσφέρει από πλευράς διασκέδασης. 

Έχεις πάντα έναν καλό λόγο να περάσεις την πόρτα του Bistroteca ξεκινώντας από το πρωί για να απολαύσεις αρωματικό φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και λαχταριστά κρουασάν βουτύρου που θυμίζουν βιενουεζερί του εξωτερικού ή κάποια από τις αλμυρές ή γλυκές επιλογές για brunch ή πρωινό. Τα γλυκά που ετοιμάζονται μπροστά σου –αφού ο φούρνος και η κουζίνα είναι ανοικτά– είναι μια πρόκληση για όλες τις αισθήσεις και η νοστιμιά τους σε αποζημιώνει ό,τι κι αν επιλέξεις. 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Το μενού συνεχίζει να σε εκπλήσσει με light μεσογειακές προτάσεις για κάθε στιγμή, που θα συνδυάσεις με κάποια ετικέτα από την ενημερωμένη λίστα. Όσο για την dinking πλευρά του το Bistroteca παραμένει το εμβληματικό must visit spot όπου θα απολαύσεις απογευματινά aperitivo, βραδινά ποτά ή δροσιστικά cocktail σε κλασικές ή signature εκδοχές που θα σε κερδίσουν με την υπογραφή του Σπύρου Αντωνόπουλου. 

Όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα elegant με πολλά vintage στοιχεία όπου πρωταγωνιστεί το φως και η ανοικτοσύνη. Κάθε γωνιά του είναι μια σχεδιαστική πινελιά, που αποπνέει φιλοξενία και καλή διάθεση. Τα ρατάν έπιπλα, οι καπιτονέ καναπέδες, το στοιχείο του μέταλλου και του ξύλου, συνδυάζονται στην ατμόσφαιρα ενός χώρου που σε κάνει να νιώθεις ότι βρήκες ένα στέκι που σε ταξιδεύει στα bistro του κόσμου! 

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου 18, Καλαμάτα, 27210 97431, Facebook: Bistroteca, Instagram: bistroteca

Φλερτ!

Ένα all day bar που σχεδιάστηκε για να θυμίζει ρομαντικές στιγμές διασκέδασης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Το Φλερτ! είναι ένα από εκείνα τα spots που ανακαλύπτεις στην επαρχία και σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια κρυμμένη γειτονιά της Kεντρικής Ευρώπης. Ένα all day bar στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος, χρησιμοποιώντας την έννοια του ορίου ως βασικό εργαλείο για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του χώρου με την πόλη, μια σχέση άκρως ελκυστική που βασίζεται στην ίδια τη σημασία του φλερτ. Τα vintage στοιχεία που θυμίζουν ελληνικό αστικό καφενείο και αμερικανικό diner πρωταγωνιστούν, δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα βγαλμένη από το παρελθόν. Ξύλο και μέταλλο συνδυάζονται εξαιρετικά, ενώ το παλιό μωσαϊκό που αποκαλύφθηκε στο πάτωμα αφηγείται τη δική του ιστορία.

Όσο για τις γεύσεις, αυτές δεν θα μπορούσαν να μην είναι εξίσου ξεχωριστές για να ταιριάζουν με τη σχεδιαστική ποιότητα του χώρου. Εδώ θα απολαύσεις από το πρωί specialty coffee της Area 51 αλλά και ένα φανταστικό μενού brunch που είναι must try. Οι γευστικές στιγμές συνεχίζονται όλη μέρα με προσεγμένες και ελαφριές προτάσεις σε πίτσα, ζουμερά μπέργκερ, δροσιστικές σαλάτες και χειροποίητα γλυκά – πρέπει να δοκιμάσεις το best seller pistachio cake!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Facebook Twitter

Στο Φλερτ! θα πιεις τα πρώτα απογευματινά dinks και signature απεριτίφ, όπως το lemon spritz, ενώ μέχρι αργά μπορείς να δοκιμάζεις τις μείξεις της cocktail list που θα σε ενθουσιάσουν – το Walkiki είναι ανάμεσα σε εκείνα που ξεχωρίσαμε.

Η neon επιγραφή με το όνομα του μαγαζιού κλέβει τις εντυπώσεις στον κεντρικό τοίχο, θυμίζοντας μια λέξη που φέρνει στο μυαλό ρομαντικές αναμνήσεις. Κι αυτή η αίσθηση, τελικά, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που περνάς καλά σήμερα.

Αμφείας 34, Καλαμάτα, 27210 84914, Faceboook: @flert.coffe, Instagram: flirt_kalamata 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ