Γευστικές «παρανομίες»

Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
0
Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
Η μπάρα που φιγουράρει στο έμπα της σάλας, με εντυπωσιακή οροφή από «δάσος» με ποτήρια κι ένα ποδήλατο που ίπταται.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό της ιταλικής μαφίας έχουμε γνωρίσει πολλές προσεγγίσεις ή, τουλάχιστον, εστιατόρια που είχαν ή έχουν στην ονομασία τους την αναφορά στη μαφία. Τώρα ήρθε η ώρα να συστηθούμε, γευστικά, και με μια πιο... φρέσκια προσέγγιση του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος. Ο λόγος για την Ndrangheta, ένα ισχυρό συνδικάτο εγκλήματος που άνθισε στην Καλαβρία τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό το όνομα διάλεξε το νέο εστιατόριο που άνοιξε στο Ελληνικό, με προσανατολισμό το ιταλικό φαγητό – τι άλλο. Χαλαρός χώρος, με έμφαση στο ανοιχτόχρωμο ξύλο και με το παλιό τουβλάκι να δίνει τη διακοσμητική πινελιά στους τοίχους με αύρα άλλης εποχής. Μπάρα που φιγουράρει στο έμπα της σάλας, με εντυπωσιακή οροφή από «δάσος» με ποτήρια κι ένα ποδήλατο που ίπταται. Ολόγυρα μαύροι καπιτονέ καναπέδες που προσφέρουν άνεση για τις φιλικές παρέες και ταιριάζουν με τα ασπρόμαυρα νταμιέ πλακάκια του δαπέδου. Η μυστική αυλή είναι χάρμα. Βρίσκεται στο πίσω μέρος της σάλας πνιγμένη στα λουλούδια, με ωραίες ροτόντες και ρομαντικό φωτισμό, ό,τι πρέπει για να κρατήσεις δυνατή την ανάμνηση καλοκαιριού, όσο το επιτρέπει ο καιρός.

Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
Η μυστική αυλή του Ndrangheta είναι χάρμα.

Από την ονομασία και μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι η κουζίνα είναι ευθυγραμμισμένη με την Ιταλία. Ο νεαρός σεφ Παναγιώτης Σπάθης μαγειρεύει με κέφι και ανοίγει αραχνοΰφαντο φύλλο για τις πίτσες. Δοκιμάσαμε την κλασική πίτσα μαργαρίτα (€7) με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Ανάλαφρη και γευστική, με καλή ισορροπία των υλικών και τραγανή βάση. Η σαλάτα Ceasars (€10) παίρνει μια διαφορετική γευστική διάσταση, με το iceberg, τα παξιμαδάκια λαδιού, το κοτόπουλο και περιχυμένη με dressing παρμεζάνας. Ο κατάλογος είναι μαζεμένος και προσφέρει επιλογές σε ριζότο, ζυμαρικά, τρεις προτάσεις σε κυρίως με μοσχάρι, κοτόπουλο και σε φρέσκα ζυμαρικά. Πήραμε γεύση από φρέσκο ραβιόλι γεμισμένο με μανιτάρια πορτσίνι και μια ελαφριά κρέμα μαύρης τρούφας (€12). Ελκυστικό πιάτο με γήινη, πληθωρική γεύση, al dente το ζυμαρικό και διακριτική η χαρακτηριστική ευωδιά της τρούφας. Θα φύγεις με τη γλυκιά γεύση του αληθινού, αφράτου τιραμισού (€5), όπως θα το φας στην πατρίδα του. Το δύσκολο στην προφορά του Ndrangheta (Ντρανγκέτα) είναι ένας all day χώρος που δείχνει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Ndrangheta, Ιασονίδου 10, Ελληνικό, 210 964 9092.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ