Γευστικές «παρανομίες»

Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
0
Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
Η μπάρα που φιγουράρει στο έμπα της σάλας, με εντυπωσιακή οροφή από «δάσος» με ποτήρια κι ένα ποδήλατο που ίπταται.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό της ιταλικής μαφίας έχουμε γνωρίσει πολλές προσεγγίσεις ή, τουλάχιστον, εστιατόρια που είχαν ή έχουν στην ονομασία τους την αναφορά στη μαφία. Τώρα ήρθε η ώρα να συστηθούμε, γευστικά, και με μια πιο... φρέσκια προσέγγιση του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος. Ο λόγος για την Ndrangheta, ένα ισχυρό συνδικάτο εγκλήματος που άνθισε στην Καλαβρία τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτό το όνομα διάλεξε το νέο εστιατόριο που άνοιξε στο Ελληνικό, με προσανατολισμό το ιταλικό φαγητό – τι άλλο. Χαλαρός χώρος, με έμφαση στο ανοιχτόχρωμο ξύλο και με το παλιό τουβλάκι να δίνει τη διακοσμητική πινελιά στους τοίχους με αύρα άλλης εποχής. Μπάρα που φιγουράρει στο έμπα της σάλας, με εντυπωσιακή οροφή από «δάσος» με ποτήρια κι ένα ποδήλατο που ίπταται. Ολόγυρα μαύροι καπιτονέ καναπέδες που προσφέρουν άνεση για τις φιλικές παρέες και ταιριάζουν με τα ασπρόμαυρα νταμιέ πλακάκια του δαπέδου. Η μυστική αυλή είναι χάρμα. Βρίσκεται στο πίσω μέρος της σάλας πνιγμένη στα λουλούδια, με ωραίες ροτόντες και ρομαντικό φωτισμό, ό,τι πρέπει για να κρατήσεις δυνατή την ανάμνηση καλοκαιριού, όσο το επιτρέπει ο καιρός.

Γευστικές «παρανομίες» Facebook Twitter
Η μυστική αυλή του Ndrangheta είναι χάρμα.

Από την ονομασία και μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι η κουζίνα είναι ευθυγραμμισμένη με την Ιταλία. Ο νεαρός σεφ Παναγιώτης Σπάθης μαγειρεύει με κέφι και ανοίγει αραχνοΰφαντο φύλλο για τις πίτσες. Δοκιμάσαμε την κλασική πίτσα μαργαρίτα (€7) με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Ανάλαφρη και γευστική, με καλή ισορροπία των υλικών και τραγανή βάση. Η σαλάτα Ceasars (€10) παίρνει μια διαφορετική γευστική διάσταση, με το iceberg, τα παξιμαδάκια λαδιού, το κοτόπουλο και περιχυμένη με dressing παρμεζάνας. Ο κατάλογος είναι μαζεμένος και προσφέρει επιλογές σε ριζότο, ζυμαρικά, τρεις προτάσεις σε κυρίως με μοσχάρι, κοτόπουλο και σε φρέσκα ζυμαρικά. Πήραμε γεύση από φρέσκο ραβιόλι γεμισμένο με μανιτάρια πορτσίνι και μια ελαφριά κρέμα μαύρης τρούφας (€12). Ελκυστικό πιάτο με γήινη, πληθωρική γεύση, al dente το ζυμαρικό και διακριτική η χαρακτηριστική ευωδιά της τρούφας. Θα φύγεις με τη γλυκιά γεύση του αληθινού, αφράτου τιραμισού (€5), όπως θα το φας στην πατρίδα του. Το δύσκολο στην προφορά του Ndrangheta (Ντρανγκέτα) είναι ένας all day χώρος που δείχνει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Ndrangheta, Ιασονίδου 10, Ελληνικό, 210 964 9092.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ