Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες

Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter
1
Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter

02.09 Δευτέρα

Διαβάζω στο τελευταίο «Bon Appétit» ένα μεγάλο αφιέρωμα στη νέα τάση των εστιατορίων του εξωτερικού. Όλοι οι μεγάλοι σεφ δοξάζουν πια τα λαχανικά. Και τα λουλούδια. Ανακαλύπτουν παράξενες ποικιλίες, τις συνδυάζουν με άλλα υλικά, αναδεικνύουν τη σπάνια γεύση τους και προτείνουν πιάτα που όχι μόνο είναι ωραία γευστικά, αλλά έχουν διατροφική αξία και οπτικά είναι αριστουργήματα. Δεν είναι μόνο ο Ρενέ Ρετζεπί και τα παράξενα λουλούδια και λαχανικά που μαζεύει για τα πιάτα του διάσημου εστιατορίου του. Είναι πλέον μια μεγάλη τάση που προφανώς φτάνει και στις λαϊκές αγορές και στα σπίτια των καταναλωτών. Οπότε το καλό και δημοφιλές έντυπο αποφασίζει να σελιδοποιήσει αυτή την τάση και καλά κάνει. Είναι ίσως ένα από τα πιο θετικά ρεύματα στη γαστρονομία που έχω διαβάσει ποτέ.

Τι σημαίνει ακριβώς; Λιγότερο κρέας. Λιγότερα σκοτωμένα ζώα δηλαδή. Απόλαυσα τις συνταγές, τις φωτογραφίσεις που δείχνουν τα παντζάρια και τα καρότα σαν να είναι τα πιο πολύτιμα πετράδια, τις λίστες με τις πρακτικές λύσεις που πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να μαγειρέψεις με τα λαχανικά, τις ποικιλίες που πρέπει να γνωρίζεις, ακόμα και τις μεθόδους μαγειρέματος. Λάτρεψα την ιδέα να ψήνεις στον ατμό λαχανικά, χρησιμοποιώντας άλλα υγρά εκτός από νερό: λευκό κρασί, εσπρέσο και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάποια στιγμή η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί. Και μάλλον αυτό το ξέρουν καλά οι σοφοί σεφ και γι' αυτό κάνουν στροφή. Όσο για την Ελλάδα, τι να πει κανείς; Εδώ δεν έχουμε καταφέρει καλά καλά να ξεχωρίσουμε τις ντοματοποικιλίες μας, σιγά μην ασχοληθούμε με αυτό. Προς το παρόν, ζούμε τις δόξες των μπέργκερ, των Τ-bones και άλλων κοψιδιών. Όχι πως δεν μου αρέσουν, αλλά κάπως πιστεύω πως αν έρθει η στιγμή που θα τα βαρεθούμε, οι ορίζοντές μας θα ανοίξουν λίγο.

Ξεφυλλίζοντας αυτό το αφιέρωμα, άρχισα να φαντασιώνομαι πόσα πιάτα μπορεί κανείς να φτιάξει με τα λαχανικά. Τώρα το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα που μας έρχεται. Και μόνο να εντρυφήσεις στην τέχνη του να φτιάχνεις λαχανικά ψητά στον φούρνο ή στη σχάρα ενός μαντεμένιου τηγανιού αρκεί. Σκέφτομαι τολμηρά τραπέζια με χορτοφαγικό θέμα. Όσπρια και λαχανικά και ωραία γλυκά. Ξέρω από τώρα ποιος θα τα λατρέψει και ποιος θα ψιλο-τσινήσει.

Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter

Σε άλλα νέα, από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν ξέρω, ίσως και να φταίει ο τρόπος που έπεφτε το φως στα κτίρια το πρωί που κατέβαινα στη δουλειά, το σπίτι με καλεί. Όπου και να βρίσκομαι, θέλω συνεχώς να γυρνάω στο σπίτι. Με τσακώνω να κοιτάω χωρίς λόγο τα ντουλάπια και να σκέφτομαι τι πρέπει να οργανωθεί, και αν ακόμα μου φαίνονται οργανωμένα, ίσως να χρειάζεται να ξηλωθούν και να ξαναγίνουν από την αρχή. Βλέπω τα απομεινάρια των παλιών τραπεζιών, κάτι υλικά που ξέμειναν από παλιά πειράματα, και σκέφτομαι πως πρέπει να αξιοποιηθούν, βιβλία μαγειρικής που κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χαρές και ακόμα δεν έχουν γίνει χρήσιμα. Στο μπαλκόνι έπεσε καθαριότητα και πολλές προσευχές να φύγουν τα κουνούπια. Και καθόλου τηλεόραση. Εδώ και μήνες. Μεγάλη ευτυχία. Μεγάλο δώρο μέσα στην καταστροφή μας αυτό που πάμε να κάνουμε ζάπινγκ και είναι μαύρα τα κανάλια και δεν γεμίζει το μυαλό μας με ανοησίες. Ταινίες, βιβλία και φίλοι. Εδώ ακόμα και η Ντρου Μπάριμορ (όπως διαβάζω στο ίδιο περιοδικό) έχει γίνει foodie και μαγειρεύει, ακούγοντας Chet Baker, ταϋλανδέζικες συνταγές με ψαγμένα υλικά. Και μου άρεσε και αυτό που είπε πως δεν έχει τη μανία να ψωνίζει βιολογικά προϊόντα, πως παίρνει ό,τι βρει και της φαίνεται καλό κι ούτε νιώθει τύψεις. Το μόνο που τη νοιάζει είναι που έχει την οικογένειά της γύρω από ένα τραπέζι και τα παιδιά της χαμογελάνε ή κάτι τέτοιο.

Το Σάββατο, μαγειρεύοντας για πολλοστή φορά τις μελιτζάνες μου, σκεφτόμουν όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε αυτή την κουζίνα αυτό το φθινόπωρο. Πριν απ' όλα: παγωτό φιστίκι με την πάστα φιστικιού Αιγίνης που μου έδωσε η Ματούλα και λάδια με τσίλι από το παράθυρό μου. Και μετά όλα τα άλλα. Άντε, καλή αρχή. Σας φιλώ.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια