Food Daily: Orthorexia nervosa

Facebook Twitter
2

Η orthorexia nervosa είναι ένας όρος που έχει εφευρεθεί από τον γιατρό Steven Bratman για να περιγράψει τους ανθρώπους που έχουν εμμονή με την υγιεινή διατροφή. Δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από την ιατρική επιστήμη αλλά ο Bratman υποστηρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η εμμονή μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή που μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή, ασιτία, ακόμα και θάνατο. Ακόμα και στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η προσπάθεια που κάνουν μερικοί άνθρωποι να ακολουθήσουν μία δίαιτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες αποτελεί χτύπημα στην αυτοπεποίθηση γιατί αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους και όχι τη δίαιτα και μάλιστα τους δημιουργείται μία μόνιμη επιθυμία για απαγορευμένα φαγητά, που δεν τους εγκαταλείπει ακόμα και όταν δεν πεινάνε.

Ο ίδιος γράφει:

Η orthorexia (ορθορεξία) ξεκινάει αθώα, ως επιθυμία να ξεπεραστούν χρόνιες αρρώστιες ή για γενικότερη βελτίωση της υγείας. Επειδή όμως απαιτείται ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και θέληση να υιοθετήσει κανείς μία δίαιτα που διαφέρει δραματικά από τις παιδικές συνήθειες ή από τις συνήθειες του άμεσου περιβάλλοντος, λίγοι καταφέρνουν να το κάνουν με χάρη. Οι περισσότεροι υιοθετούν σιδερένια αυτοπειθαρχία και μία αίσθηση ανωτερότητας σε σχέση με αυτούς που τρώνε πρόχειρα. Με τον καιρό, το τι τρώνε, πόσο τρώνε και οι συνέπειες αυτού που τρώνει αρχίζουν και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους.

Η κατανάλωση "αγνού" φαγητού αρχίζει να έχει και ψευδο-μεταφυσικές ιδιότητες. Όσο η ορθορεξία εξελίσσεται, η κατανάλωση σπόρων και βολβών μοιάζει τόσο ιερή όσο η βοήθεια των φτωχών και των άστεγων. Όταν ο παθών ξεφύγει από τη δίαιτά του, καταναλώνοντας ακόμα κάτι αθώο όπως μία σταφίδα, τότε νιώθει σαν να ατιμάστηκε και αυτοτιμωρείται με ακόμα πιο αυστηρές δίαιτες και νηστείες.


Ο Bratman έχει γράψει διάφορα βιβλία για το θέμα και έχει ένα site στο οποίο αναπτύσσει τη θεωρία του με αρκετό χιούμορ. Η προσέγγισή του βεβαίως είναι αρκετά ελαφριά και δέχεται αρκετή κριτική (κατά τη γνώμη μου, επειδή χρησιμοποιεί ψευδοεπιστήμη) αν κι έχει αρκετά σωστά στοιχεία. Ό,τι και να πιστεύετε, το διαμάντι του site είναι τα γράμματα εξοργισμένων αναγνωστών:

Τι βλακείες. Πάω στοίχημα ότι η ανακάλυψη αυτής της "ασθένειας" είναι χρηματοδοτούμενη από το κράτος. Γιατί δεν το λες υγιεινή διαταραχή; Βάλε και μερικές λατινικές λέξεις και γίνεται μια χαρά. Η Αμερική ψοφάει για τέτοιες βλακείες...αλλά δεν είμαστε όλοι τόσο ηλίθιοι.


Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι που προωθούν αυτή την ιδέα βρίσκονται στο τσεπάκι της Monsanto και των άλλων παραγωγών που πουλούν ανθυγιεινά προϊόντα.


Κύριε Bratman, είσαι ένας βλάκας. Εγώ λέω να πας στο Mickey Dee's και να φας μερικά Big Mac αλλά μην μου τηλεφωνήσεις το επόμενο πρωί. Φαντάζομαι ότι τα προϊόντα της Monsanto με φρουκτόζη, απαρτάμη, ζάχαρη και αλεύρι είναι πολύ υγιεινά. Είναι φοβερό το ότι δίνουν διδακτορικά ιατρικής σε απίθανους ηλίθιους. Καλή σου μέρα και μην ξεχάσεις να διπλασιαστείς σε μέγεθος, βλάκα.


Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έχω καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τον δόκτορα, ότι μπορεί εν δυνάμει η τάση για σωστή διατροφή να γίνει μια νέα μορφή υποχονδριασμού.Όπως ο υποχόνδριος ανησυχεί μήπως δεν είναι υγιής από συμβατικής άποψης, έτσι μπορεί και η εναλλακτική άποψη να αποδειχθεί τελικά ένα σύστημα κανόνων παρόμοια δεσμευτικό με το συμβατικό του αντίστοιχο.Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ακριβώς πρόβλημα των εναλλακτικών απόψεων αλλά της τάσης κάποιων ανθρώπων να ανάγουν τα πάντα σε θρησκεία. Εϊναι αλήθεια επίσης ότ η εναλλακτική κουλτούρα τραβάει όπως το μέλι ανθρώπους του συγκεκριμένου χαρακτηρολογικού προφίλ.Σημειώνω ότι ανήκω στους εναλλακτικούς, ιδίως στη διατροφή (και αλλού), αλλά με αρκετό σκεπτικισμό για να διατηρούνται οι ισορροπίες. Η εναλλακτική κουλτούρα είναι για να μας δώσει εναλλακτικές, όχι για να μας πνίξει με αυτοκαταπίεση.Υ.Γ.: Τα βιολογικά λαχανικά που έχω χρυσοπληρώσει είναι κατά 80% πολύ κακής ποιότητας και γεύσης.Υ.Γ. 2: Πολύ ακριβό σπορ η υγιεινή διατροφή.