Φεβρουάριος

Facebook Twitter
0

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε εποχικά προϊόντα, αλλά θα το κάνω: επειδή στην εποχή τους είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κάνετε καλό στον πλανήτη. Ειδικότερα, αν προτιμάτε ελληνικά και ακόμα καλύτερα, τοπικά (αν μένετε στην Αθήνα το πράγμα περιπλέκεται, οπότε παραμείνετε στα ελληνικά), ενισχύετε τον τόπο σας, άρα και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην μαγειρεύετε εποχικά, εκτός αν είσαστε έγκυος και σας μύρισε. Τα περισσότερα λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε όλο τον χρόνο αλλά μην βγαίνετε για ψώνια σα ρομπότ, πηγαίνοντας αυτόματα στις ντομάτες και στα αγγούρια για να φτιάξετε χωριάτικη, και μην αγοράζετε φρούτα που σίγουρα έρχονται από μακριά, κι ας είναι στην εποχή τους (στη χώρα τους). Ελπίζω να σας δώσω λίγη έμπνευση. O Φεβρουάριος ζητάει σούπες με βολβούς και χειμωνιάτικα λαχανικά, φαγητά κατσαρόλας που αχνίζουν για ώρες, γεύσεις που καθησυχάζουν. Ο γενικός κατάλογος που ισχύει λίγο πολύ για το χειμώνα είναι ο εξής:

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρούτ, ξινόμηλα, αχλάδια

Λαχανικά: Αγκινάρα, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια, άνηθος, μαϊντανός, φινόκιο

Ειδικά όμως για τον Φεβρουάριο, οι κορυφαίες επιλογές είναι:

  • Κουνουπίδι
  • Πράσο
  • Λάχανο
  • Μύδια
  • Λαβράκι (ο μήνας για το λαβράκι είναι ο Ιανουάριος, αλλά προλαβαίνετε)
  • Σαγκουίνι

Ξέρω ότι δεν σας αρέσει το κουνουπίδι, οπότε θα σας δώσω μια συνταγή για να σας πείσω. Η συνταγή είναι από το BBC Food, ελαφρώς παραλλαγμένη από μένα.

Κουνουπίδι με κάρι

  • 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 κουταλάκι κάρι
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια
  • 7 μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, βρασμένες και στραγγισμένες
  • 80 ml γάλα (μισό φλιτζάνι)
  • Λίγο πράσο ψιλοκομμένο, για το τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε την σκόνη κάρι, το μπούκοβο, το κύμινο και σοτάρετε για πολύ λίγο, μέχρι να μυρίζουν ωραία (όχι πάνω από 1 λεπτό). Προσθέστε το κουνουπίδι, ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί από τα μπαχαρικά και μετά προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να το καλύψει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά όσο πιο πολύ γίνεται και περιμένετε μέχρι να γίνει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία θα είναι 10-15 λεπτά, αλλά και ανάλογα με τα γούστα σας.

Προσθέστε τις πατάτες, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα καλά, στο τέλος προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο.

Σερβίρετε σε μπολ. Του πάει τρομερά η τριμμένη γραβιέρα, κατά τη γνώμη μου. Αν ξέρετε κι ένα λευκό κρασί που ταιριάζει με τη γραβιέρα, θα είναι φοβερός ο συνδυασμός. Πείτε μας στα σχόλια!

Ευχαριστώ την apologiasuavita για την έμπνευση!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM