Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
0
Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο γυρίζει σελίδα με νέο σεφ, τον Σταμάτη Τσίλια, έναν από τους πλέον αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας του, το εστιατόριο Malvazia με το ιδιαίτερο περιβάλλον, τη συνέπεια στην κουζίνα και τις ποιοτικές μουσικές επιλογές έχει καταφέρει να υπερβεί τις περιστασιακές τάσεις και να δομήσει μια διαχρονική και σταθερή παρουσία. Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο γυρίζει σελίδα με νέο σεφ, τον Σταμάτη Τσίλια, έναν από τους πλέον αυθεντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ο Σταμάτης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ελλάδα και στην Αγγλία, δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία, εντός και εκτός Ελλάδας, ως επικεφαλής σεφ. Πέρσι είχε αναλάβει το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στη Μόσχα, καταφέρνοντας να το ανεβάσει στα δέκα καλύτερα της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος πιστεύει σχεδόν φανατικά στη δυνατότητα της ελληνικής κουζίνας να διεγείρει το δημιουργικό ένστικτο, αφού σου δίνει πολλές ευκαιρίες και αφορμές για πειραματισμούς και νέους μαγειρικούς δρόμους. Η άποψη αυτή φαίνεται να ταυτίζεται με τις προθέσεις του δημιουργού του Malvazia, Φώτη Ξυνού.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Πικάντικο κρασοτύρι της Κω τυλιγμένο με φύλλο κρούστας περνάει από ελαφρύ τηγάνι και συνδυάζεται με σπιτικό γλυκό βύσσινο και θυμάρι που ευωδιάζει

Το μενού είναι σοφά μελετημένο, με προτάσεις ελκυστικές, χωρίς ακροβατισμούς, και ταιριάζει με τη φιλοσοφία του χώρου. Γεύσεις οικείες, αληθινές, και προϊόντα που σε ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Ο Σταμάτης Τσίλιας αντιμετωπίζει με δεξιοτεχνία τα ποιοτικά υλικά που του χαρίζουν έμπνευση στην κουζίνα. Παίρνει το πικάντικο κρασοτύρι της Κω που τυλίγει με φύλλο κρούστας πριν περάσει από ελαφρύ τηγάνι και το συνδυάζει με σπιτικό γλυκό βύσσινο και θυμάρι που ευωδιάζει (€8). Με την πρώτη μοσχοβολιστή μπουκιά ανακαλύπτεις το μαστόρικο παιχνίδι των γεύσεων αλμυρού-γλυκού που ισορροπεί ευχάριστα. Το καλό χέρι του σεφ αποδεικνύεται και στους γευστικούς ντολμάδες θαλασσινών πάνω σε μεταξένια μους σελινόρριζας και ξινόμηλου, που περιχύνει με σάλτσα από κρόκο Κοζάνης (€10,50). Οι λουκουμάδες φέτας με τη μαλακή και αφράτη υφή πάνω σε πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας Χίου (€7,60) αποκαλύπτουν στο στόμα μια μάχη γλυκού, αλμυρού και όξινου που καταλήγει σε επίγευση με άρωμα μαστίχας και δυόσμου. Οι αρχικές ελπιδοφόρες μπουκιές των ορεκτικών ενισχύουν τη διάθεση να συνεχίσεις, δοκιμάζοντας δημιουργικό και νόστιμο φαγητό. Σε μαύρο πλακάκι κάνουν το ντεμπούτο τους οι γαρίδες σε τεμπούρα από μελάνι σουπιάς (€13), συνοδευόμενες από λευκό ταραμά και μικρά δροσιστικά ζελεδάκια πορτοκαλιού και ούζου. Ωραία και ζωντανή η γαρίδα, της οποίας η γευστική ένταση δένει με τον ταραμά και το ζελέ. Η αποδομημένη χωριάτικη σαλάτα είναι εντυπωσιακή. Η σύνθεση του πιάτου περιλαμβάνει σορμπέ ντομάτας, μους φέτας αρωματισμένη με ρίγανη, πέστο φρέσκου κρεμμυδιού και ζελέ αγγούρι. Δροσερή, σε καλοκαιρινό μοτίβο, ό,τι πρέπει πριν περάσεις στα κυρίως πιάτα.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Οι λουκουμάδες φέτας με τη μαλακή και αφράτη υφή πάνω σε πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και αφρό μαστίχας Χίου

Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, στιγμή του καινούργιου μενού του Malvazia είναι την ώρα που έρχεται ο καπνιστός τόνος (€15), σερβιρισμένος σε χοντρό ξύλο ελιάς, καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα και με το νέφος του καπνού να δίνει μια ιδέα για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, στον ουρανίσκο η αίσθηση που αποκομίζεις είναι ακόμα πιο ισχυρή από τον αρχικό οπτικό εντυπωσιασμό. Ο τρυφερός τόνος είναι άψογα ψημένος και συνοδεύεται με σταμναγκάθι και κύβους από παντζάρι με αμύγδαλο. Ένα πανηγύρι γεύσεων, υφών και αρωμάτων που δοκιμάζεις σε κάθε μπουκιά. Είναι από τα πιάτα που καταγράφονται στη γευστική μνήμη και σε κάνουν να θέλεις να επιστρέφεις σε αυτά. Το ίδιο μπορείς να πεις και για ένα αυθεντικά νόστιμο πιάτο, όπως τα σιουφιχτά κρητικά ζυμαρικά (€13) με μινιόν μπουκετάκια μπρόκολου, κοτόπουλο και καπνιστό τυρί, μαγειρεμένα σε γυάλινο βάζο. Η παρουσίαση στο τραπέζι –το σφραγισμένο βάζο ανακινείται μπροστά σου, ανοίγεται, αναδίδοντας τα αρώματά του, και σερβίρεται στο πιάτο σου– κλέβει τις εντυπώσεις. Το φιλέτο από κόντρα (€17) που είναι παναρισμένο σε πούδρα ψωμιού αρωματισμένη με θυμάρι καπνίζεται στο τραπέζι σε αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, δεντρολίβανο, φλαμούρι) και μοσχοβολάει. Είναι προκλητικά γευστικό και συνοδεύεται από τραγανά σπαράγγια. Ο Σταμάτης Τσίλιας δίνει τη δική του γλυκιά εκδοχή στην μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα παντζάρι και παγωτό Μίλκο, που ξυπνάει παιδικές μνήμες (€6,50). Εύγε σεφ! Καλά λόγια έχω να πω και για τους νέους που υποστηρίζουν τη σάλα με ευγένεια, γνώση του μενού και φροντίζοντας να μη σου λείψει τίποτα – αισθάνεσαι άρχοντας. Στο Malvazia κάθε Πέμπτη το δείπνο γίνεται μόνο υπό το φως των κεριών και του αττικού ουρανού. Τη μυσταγωγία του δείπνου ολοκληρώνει η εξαιρετική νεαρή πιανίστρια και τραγουδίστρια Αφροδίτη Χατζημηνά.

Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
O καπνιστός τόνος, σερβιρισμένος σε χοντρό ξύλο ελιάς, καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα
Το εστιατόριο Malvazia γυρίζει σελίδα Facebook Twitter
Το φιλέτο από κόντρα που είναι παναρισμένο σε πούδρα ψωμιού αρωματισμένη με θυμάρι καπνίζεται στο τραπέζι σε αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, δεντρολίβανο, φλαμούρι) και μοσχοβολάει.

☛ Malvazia, Αγαθημέρου 1, Ρουφ, 210 3417010

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ