Ένα εκατομμύριο χρήσεις καφέ

Facebook Twitter
0

Ο Αλβανός καλλιτέχνης Saimir Strati προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες (για άλλη μια φορά), δημιουργώντας ένα έργο από κόκκους καφέ στα Τίρανα το οποίο σκοπεύει να τελειώσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στο γιγαντιαίο αυτό έργο απεικονίζονται εκπρόσωποι από όλες τις ηπείρους κι έχει τον τίτλο «Ένας κόσμος, μία οικογένεια, ένας καφές».

Ένας καφές;

Ένα είναι το φυτό, ναι, αλλά το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτός ο κόκκος με διαφορετικές επεξεργασίες είναι καταπληκτικό. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο φυτό που μπορεί να υποδυθεί τόσους διαφορετικούς ρόλους. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πια τον καπουτσίνο καθημερινότητα, αλλά αν μπερδεύεστε κάπως ακόμα, ιδού μία εικόνα που πιθανότατα θα σας μπερδέψει κι άλλο:

Καταλάβατε;  Αν όχι, δείτε το εξής:

Βιετνάμ

Δεν έχω πάει στο Βιετνάμ, αλλά έχω βρεθεί σε βιετναμέζικη γειτονιά. Το Pho, το κλασικό φαγητό αυτής της χώρας είναι καταπληκτικό, αλλά αυτό που δεν ήξερα κι έμαθα με μεγάλη χαρά είναι ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τον καφέ τους. Δεν πρόκειται για ρόφημα, αλλά για επιδόρπιο που ακολουθεί μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο, ή βαρύ, αλλά είναι πεντανόστιμο. Θα με θυμηθείτε:

Για να το φτιάξετε χρειάζεστε εξαιρετικά δυνατό καφέ, αυτό σημαίνει πολύ δυνατό εσπρέσο ή πυκνό γαλλικό. Η τυπική δόση είναι 12-14 γρ καφέ για 150 γρ νερού, μιλάμε για τούρμπο, που όμως έχει νόημα, γιατί αραιώνεται με άλλη λιχουδιά, αλλά αν σας φαίνεται υπερβολικό, φτιάξτε τον καφέ της προτίμησής σας. Σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι, βάλτε τον (βαρύ) καφέ, μέχρι κάτω από τη μέση. Κι εδώ μπαίνει η  λιχουδιά: το ζαχαρούχο γάλα! Συμπληρώστε με το γάλα και παγάκια. Ακόμη πιο παραδοσιακά στον (ζεστό ακόμα) καφέ μπαίνει και κάρδαμο. Υπέροχο.

Μην το πιείτε, λουστείτε

Φαντάζομαι ότι έχετε ξανακούσει ότι τα κατακάθια κάνουν καλό στα φυτά. Ο θαυματουργός καφές (υποτίθεται) ότι κάνει και φυσικές ανταύγειες στις καστανές. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά αν τολμάτε, κάντε μασάζ σε υγρά καθαρά μαλλιά με το κατακάθι και αφήστε το και λίγο να δράσει. Αν δεν πετύχει, μπορείτε με το ίδιο υλικό να διώξετε τα μυρμήγκια. Μιλάω σοβαρά.

Και μία παράκληση στους σερβιτόρους/μπάρμεν: όταν λέω κρύο καπουτσίνο, μη με διορθώνετε λέγοντας "δηλαδή, φρέντο", μου ανάβουν τα λαμπάκια. Δεν είναι πια αρκετά επίσημα τα ελληνικά στην Ελλάδα;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ