Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Γαριδομακαρονάδα με μανιτάρια
0

Το Ιώδιο στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα καλόγουστο ψαροεστιατόριο που επί δεκατρία συναπτά έτη σερβίρει με συνέπεια ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Ο κατάλογός του όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσηλωμένος στα θαλασσινά πιάτα, μερικά εκ των οποίων ασπάζονταν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ κάποια άλλα αντλούσαν έμπνευση από τις κουζίνες της Μεσογείου. Ο λόγος που επανερχόμαστε είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι το Ιώδιο ανανέωσε το μενού του δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως τα μανιτάρια Ηπείρου, τα τουτουμάκια Καλαβρύτων, τα μαυρομάτικα Φενεού και το ελαιόλαδο ορεινής Αιγιαλείας που ο σεφ παντρεύει στα πιάτα με εξωτικά υλικά, από φρέσκο chili, lime έως και passion fruit. Ο σεφ Μάρκος Πατεράκης εμπνέεται από το ελληνικό θαλασσινό ταμπεραμέντο που το συνδυάζει με υλικά και επιρροές από άλλες κουζίνες του πλανήτη. Όλα όμορφα φροντισμένα, σε κάνουν να νιώθεις χαλαρά για να απολαύσεις την έξοδό σου. Χαζεύω την κάρτα των κρασιών με τις καλές επιλογές όχι μόνο από τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερη αγάπη που έχει στον οίνο ο ιδιοκτήτης Κωστής Τσαλπατούρος, ο οποίος φροντίζει να ενισχύει τη συλλογή των κρασιών με ευχάριστες εκπλήξεις.

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Συναγρίδα στη λαδόκολα

Για αρχή δοκιμάσαμε νησιώτικη σαλάτα (€8) με ντοματίνια, καππαρόφυλλα, μαρινάτο γαύρο και κριθαρομπουκιές, ό,τι πρέπει για να μπεις σε κλίμα διακοπών. Ακολούθησε φωλιά καπνιστού χταποδιού με γέμιση φάβας και ωραίο πέστο κάππαρης (€7,5) που χάριζε την ένταση στο πιάτο. Τα ελληνικά υλικά ισορροπούν με τα εξωτικά στο καπνιστό χέλι με ψητή μελιτζάνα, που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα miso (€10,50). Ωραιότατες οι γαρίδες Αμβρακικού που αγκαλιάζει πετυχημένα κρούστα panko και συνοδεύονται με ασιατική μαγιονέζα φτιαγμένη με σησαμέλαιο, chili, μέλι και σάλτσα σόγιας (€15) – τρώγονται απνευστί. Οι εραστές των ζυμαρικών θα ενδώσουν σε μια γαριδομακαρονάδα (16) που ο σεφ συνδυάζει με άγρια μανιτάρια, ρόκα και μασκαρπόνε που δένει όμορφα τη σάλτσα. Τα παραδοσιακά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Ιωδίου, όπως τα τουτουμάκια από τα Καλάβρυτα που ο σεφ κάνει γιουβέτσι με φρέσκο πετροκάβουρα Βρετάνης (€37/κιλό). Η συναγρίδα βγαίνει από τη λαδόκολλα και ευωδιάζει θαλασσινή φρεσκάδα που μπλέκει με τα αρώματα των φρέσκων λαχανικών και το πέστο βασιλικού (€63/κιλό). Στο μενού φιγουράρουν και οι κλασικές προτάσεις με τηγανητό μαριδάκι, σαρδελίτσες στη σχάρα με χοντρό αλάτι και μύδια αχνιστά. Στο Ιώδιο δεν κάνουν εκπτώσεις στη φρέσκια πρώτη ύλη και γι' αυτό μπορείς να απολαύσεις ένα μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι από τα νερά της Ικαρίας, της Εύβοιας ή των Κυκλάδων. Ένα εκμέκ πολίτικο (€6,50) με παγωτό καϊμάκι βάζει τη γλυκιά σφραγίδα στην ψαροφαγία.

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα Facebook Twitter
Φωλιά καπνιστού χταποδιού

☛ Ιώδιο, λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM