CHECK Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Ένα κουλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέρος με μια ανοιχτή κουζίνα, μια μπάρα και κερκίδες για άραγμα, με πολύ σύντομα μενού που περιλαμβάνουν προτάσεις που δροσίζουν.

Dogpound: Πίτσα σε ατομικό μέγεθος, άψογο Bloody Mary και ελληνικές μπίρες

0

Από εκεί που τα άλλα καλοκαίρια ψάχναμε αυλές και τραπεζάκια έξω, το φετινό όχι απλώς δεν απορρίπτουμε το να κάτσουμε μέσα, ίσα-ίσα, όταν μπαίνουμε σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους και ψάχνουμε μια θέση, βγάζουμε επιφωνήματα ανακούφισης.

Μια νέα άφιξη για φαγητό και ποτό στο κέντρο δεν διαθέτει καθόλου τραπεζοκαθίσματα έξω, δεν έχει καν χώρο για κάτι τέτοιο. Μπαίνοντας στο Dogpound, θα νιώσετε λες και βρίσκεστε σε μια δροσερή σπηλιά που κάποιοι έσκαψαν στο Μοναστηράκι.

Αυτοί οι κάποιοι είναι η ομάδα του Lost Athens της Αρχελάου που μας έχει συνηθίσει σε διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες. Αυτήν τη φορά, στον δρόμο (όχι πάνω στην πλατεία, μην μπερδευτείτε) της Αγίας Ειρήνης έστησε ένα κουλ, κυριολεκτικά και μεταφορικά μέρος με μια ανοιχτή κουζίνα, μια μπάρα και κερκίδες για άραγμα, με πολύ σύντομα μενού που περιλαμβάνουν προτάσεις που δροσίζουν, πράγματα δημοφιλή και αγαπημένα.

Το Dogpound θέλει να είναι ένα μέρος δυναμικό που θα αλλάζει, που θα έχει συνέχεια κάτι διαφορετικό να προτείνει, από τη μουσική του μέχρι το φαγητό του που είναι μετρημένο, σωστό και νόστιμο.

Μπαίνοντας στο Dogpound, στα δεξιά σας θα βρείτε ένα κομμάτι retail, ένα ψυγείο απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε χειροποίητα σάντουιτς-τριγωνάκια σε συσκευασία αεροδρομίου, φρέσκους χυμούς, καφέ cold brew, παγωμένο τσάι με ντόπια βότανα από την εταιρεία Corphes, ελληνικές μπίρες και κρασιά που μπορείτε να ανοίξετε στο μαγαζί ή να τα πάρετε για έξω. Στα διπλανά ράφια θα βρείτε κεραμικές κούπες για το σπίτι –που η καθεμία κρύβει το δικό της μήνυμα και είναι σχεδιασμένη από τους ίδιους–, διεθνή Τύπο, που μπορείτε να ξεφυλλίσετε εκεί, ενώ πίνετε τον καφέ σας.

Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Κεραμικές κούπες για το σπίτι -που η καθεμία κρύβει το δικό της μήνυμα.
Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Διεθνείς εκδόσεις που μπορείτε να ξεφυλλίσετε, ενώ πίνετε τον καφέ σας εκεί.

Στο κομμάτι του καφέ, λοιπόν, ο Βασίλης Νικήτας έφτιαξε το δικό του blend (μπορείτε να το προμηθευτείτε και για το σπίτι), χρησιμοποιώντας μια φρουτώδη και με οξύτητες Αιθιοπία, μαζί με με μια Βραζιλία που βγάζει σοκολάτα και γλυκαίνει το αποτέλεσμα.

Ο καφές αυτός ψήνεται από την εταιρεία Taf και αξιοποιείται με τους πιο κλασικούς τρόπους, δηλαδή μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνουν έναν διπλό εσπρέσο με αυτό, ωστόσο στο Dogpound μπορείτε να δοκιμάσετε και κάτι νέο που ίσως δούμε να γίνεται τάση στην Αθήνα: αντί για έναν ακόμα freddo espresso ζητήστε καφέ με ανθρακικό, είναι ένα πολύ ωραίο ρόφημα και για ένα έχετε στο χέρι, ενώ περπατάτε στην καυτή Αθήνα. Επίσης, κάνουν άπαιχτο affogato με ένα δικό τους vegan, βελούδινο παγωτό καρύδας – να το πάρετε.

Το Dogpound θέλει να είναι ένα μέρος δυναμικό που θα αλλάζει, θα έχει συνέχεια κάτι διαφορετικό να προτείνει, από τη μουσική του μέχρι το φαγητό του, που είναι μετρημένο, σωστό και νόστιμο. Η Ελένη Σαράντη έφτιαξε μια πίτσα σε ατομικό μέγεθος, κάτι που για μένα την κάνει ακόμα πιο λαχταριστή, αξιοποιώντας σε αυτήν φρέσκα υλικά και τις πίκλες που φτιάχνει. Οι συνταγές που θα είναι διαθέσιμες καθημερινά θα είναι τρεις και θα αλλάζουν ανάλογα με τα κέφια και την εποχή, ενώ πάντα θα υπάρχει μια vegetarian επιλογή.

Το ζυμάρι της με τα τρία διαφορετικά άλευρα ωριμάζει τρεις μέρες και δουλεύεται την τέταρτη, ενώ την πέμπτη γίνεται ένα πολύ χορταστικό leftover σάντουιτς που είναι τέλειο bar food, όπως και η πίτσα. Και για να καταλάβετε πώς θα κινηθούν γευστικά, εγώ δοκίμασα πίτσα πεπερόνι με μοτσαρέλα, καυτό μέλι και ελιές, ένα σάντουιτς με κοτόπουλο tikka masala, χαρίσα, κόλιανδρο και αγγούρι.

CHECK Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Η Ελένη Σαράντη έφτιαξε μια πίτσα σε ατομικό μέγεθος.
Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Kαφές με ανθρακικό, ένα πολύ ωραίο ρόφημα για ένα έχετε στο χέρι, ενώ περπατάτε στην καυτή Αθήνα.

Οι κάνουλες του Dogpound παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μια και από αυτές βγαίνουν μπίρες από ένα νέο μικροζυθοποιείο, μια lager και μια ευκολόπιοτη IPA από το Babel της Κερατέας. Σερβίρουν μπίρα σε μικρό ποτήρι, σε μέγεθος ισπανικής caña, το ίδιο κάνουν και με το κρασί, αφού εκεί μπορείτε να ζητήσετε ένα ποτήρι των 100 ml που κοστίζει μόλις 4 ευρώ.

Επιστρέφω στις κάνουλες, αφού από αυτές βγαίνουν δύο ανθρακωμένα long drinks, το Freeze fly με βάση το τζιν που είναι αρωματισμένο με μάραθο και φινόκιο, με cordial από πράσινο τσάι ροδάκινο και μια σόδα από γιασεμί και δυόσμο –σερβίρεται με μια πίκλα από φινόκιο–, και το Caribbean scotch & tonic με ένα ουίσκι αρωματισμένο με δίκταμο και ένα τόνικ που βγάζει πολύ έντονο το αγγούρι και το πεπόνι – σερβίρεται με μια πίκλα πορτοκάλι. Δαγκώνετε τις πίκλες και πίνετε.

Ο Βασίλης Νικήτας σερβίρει και μια δική του παραλλαγή του Ζombie και ένα Νegroni με κρασί, ένα κοκτέιλ που είναι λες και τρως πεπόνι με προσούτο, ένα άψογο Bloody Mary για το οποίο έχει αρωματίσει τη βότκα με πράσινη ελιά και φινόκιο –κλέβει ντομάτα από αυτή που χρησιμοποιεί η Ελένη για την πίτσα–, ενώ στο χείλος του ποτηριού βάζει tajín, λάιμ, καυτερή πιπεριά και αλάτι· είναι το κοκτέιλ που ταιριάζει τέλεια με μια πίτσα spianata.

Όσο για τη μουσική, στο Dogpound θα παίζουν με βινύλια, μπορεί να δείτε τον DJ να κάθεται στις χτιστές κερκίδες στο βάθος του μαγαζιού με την παρέα του και να σηκώνεται να αλλάξει το κομμάτι, η ατμόσφαιρα εκεί θα είναι χαλαρή.

Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Bloody Mary
Dogpound: Μια νέα άφιξη για να βγούμε μέσα Facebook Twitter
Negroni με κρασί

Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ