Βλαστοκύτταρα με πατάτες

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter
9
Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα στον κόσμο ψήθηκε και φαγώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Λονδίνο.

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το κρέας δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας μέσα σε τρεις μήνες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε «για να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων». Το όνομά του αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ενώ μέχρι τώρα η περιγραφή του μυστηριώδους χρηματοδότη ήταν «ένας άνθρωπος που ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσάφι».

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το μπιφτέκι ψήθηκε σε ένα τηγάνι σε ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο. Την τιμή της πρώτης δοκιμής είχαν ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου "The Taste of Tomorrow" και η επιστήμονας Hanni Rutzler. Η κυρία Rutzler δήλωσε ότι «πλησιάζει τη γεύση του κρέατος», ότι περίμενε να είναι πιο μαλακό και ότι δεν είναι ζουμερό, επειδή δεν έχει λίπος. Ο Schonwald είπε ότι «λείπει το λίπος αλλά μοιάζει με κοινό χάμπουργκερ».

Ο δημιουργός του συνθετικοί κράτος, Mark Post, πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η παραγωγή κρέατος γίνεται όλο και λιγότερο μη βιώσιμη, ενώ η ζήτηση για κρέας αυξάνεται συνεχώς. Η σχετική βιομηχανία αποτελεί το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές- με 228 τόνους παραγωγής κρέατος κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την μεσαία τάξης της Κίνας και από άλλα αναπτυσσόμενα έθνη.

Το συνθετικό κρέας θα είναι η επόμενη ριζική επανάσταση στην ιστορία της τροφής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκτροφή ζώων και στη διατροφή όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά: όχι λόγω του τεράστιου κόστους, αλλά επειδή η εμφάνιση και η γεύση δεν έμοιαζε με το κρέας, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε αυτό που φαίνεται πιο νόστιμο - ή, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρει.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικά είδη κυττάρων) κύτταρα. Στην περίπτωση αυτή με τη χρήση θρεπτικών υλικών μετατρέπονται σε μυικά κυτταρα και καλλιεργουνται έως ότου φτάσουν στην επιθυμητη ποσότητα. Τι γίνεται μετά την πέψη αυτής της τροφής και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός κανείς δεν ξέρει προς το παρον. Πισω από την ιστορία κρύβονται τεραστια συμφέροντα και μη σας κάνει ακπληξη αν δείτε στο μέλλον τα παιδάκια στην Αφρική να τρωνε τέτοια μπιφτεκια. Άλλωστε το έχουν ξανακάνει με δοκιμές φαρμακων. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω αρκετα γύρω απο το αντικείμενο και θα προτιμούσα να μείνω νηστικός παρά να φάω αυτό το πράγμα αν δεν προηγηθούν σοβαρές μελέτες ασφάλειας και τοξικότητας.
Προφανώς θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώσπου να κριθεί η ασφάλεια τέτοιων προϊόντων. Εγώ πάντως αν ήμουν παιδάκι στην Αφρική θα προτιμούσα να φάω αυτό από αέρα κοπανιστό.
πλησιάζει η εποχή που τα πάντα θα είναι ψεύτικα! αντί να μειώσουμε το κρέας στην φυσιολογική ποσότητα καθόμαστε και το αναπτύσσουμε με βλαστοκύτταρα! γιατί να μην πάμε κόντρα στη φύση άλλωστε..?! μάλλον γιατί δεν κόβονται εύκολα οι συνήθειες!
Ναι, γιατί έτσι που γράφεις στον υπολογιστή σου και επικοινωνείς μέσω ίντερνετ, είσαι ένα με τη φύση!Δεν καταλαβαίνω πιο το πρόβλημα. Αφού το κρέας ώς τροφή έχει τόσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (και ηθικές επιπτώσεις επίσης), ποιό το πρόβλημα στο να δημιουργήσει κανείς κρέας που και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μποροεί να το καταναλωθεί χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα (και να τα υποβάλουμε σε τέτοιες οικτρές συνθήκες διαβίωσης μέχρι να τα σκοτώσουμε).