Βλαστοκύτταρα με πατάτες

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter
9
Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα στον κόσμο ψήθηκε και φαγώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Λονδίνο.

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το κρέας δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας μέσα σε τρεις μήνες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε «για να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων». Το όνομά του αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ενώ μέχρι τώρα η περιγραφή του μυστηριώδους χρηματοδότη ήταν «ένας άνθρωπος που ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσάφι».

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το μπιφτέκι ψήθηκε σε ένα τηγάνι σε ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο. Την τιμή της πρώτης δοκιμής είχαν ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου "The Taste of Tomorrow" και η επιστήμονας Hanni Rutzler. Η κυρία Rutzler δήλωσε ότι «πλησιάζει τη γεύση του κρέατος», ότι περίμενε να είναι πιο μαλακό και ότι δεν είναι ζουμερό, επειδή δεν έχει λίπος. Ο Schonwald είπε ότι «λείπει το λίπος αλλά μοιάζει με κοινό χάμπουργκερ».

Ο δημιουργός του συνθετικοί κράτος, Mark Post, πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η παραγωγή κρέατος γίνεται όλο και λιγότερο μη βιώσιμη, ενώ η ζήτηση για κρέας αυξάνεται συνεχώς. Η σχετική βιομηχανία αποτελεί το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές- με 228 τόνους παραγωγής κρέατος κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την μεσαία τάξης της Κίνας και από άλλα αναπτυσσόμενα έθνη.

Το συνθετικό κρέας θα είναι η επόμενη ριζική επανάσταση στην ιστορία της τροφής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκτροφή ζώων και στη διατροφή όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά: όχι λόγω του τεράστιου κόστους, αλλά επειδή η εμφάνιση και η γεύση δεν έμοιαζε με το κρέας, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε αυτό που φαίνεται πιο νόστιμο - ή, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρει.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικά είδη κυττάρων) κύτταρα. Στην περίπτωση αυτή με τη χρήση θρεπτικών υλικών μετατρέπονται σε μυικά κυτταρα και καλλιεργουνται έως ότου φτάσουν στην επιθυμητη ποσότητα. Τι γίνεται μετά την πέψη αυτής της τροφής και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός κανείς δεν ξέρει προς το παρον. Πισω από την ιστορία κρύβονται τεραστια συμφέροντα και μη σας κάνει ακπληξη αν δείτε στο μέλλον τα παιδάκια στην Αφρική να τρωνε τέτοια μπιφτεκια. Άλλωστε το έχουν ξανακάνει με δοκιμές φαρμακων. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω αρκετα γύρω απο το αντικείμενο και θα προτιμούσα να μείνω νηστικός παρά να φάω αυτό το πράγμα αν δεν προηγηθούν σοβαρές μελέτες ασφάλειας και τοξικότητας.
Προφανώς θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώσπου να κριθεί η ασφάλεια τέτοιων προϊόντων. Εγώ πάντως αν ήμουν παιδάκι στην Αφρική θα προτιμούσα να φάω αυτό από αέρα κοπανιστό.
πλησιάζει η εποχή που τα πάντα θα είναι ψεύτικα! αντί να μειώσουμε το κρέας στην φυσιολογική ποσότητα καθόμαστε και το αναπτύσσουμε με βλαστοκύτταρα! γιατί να μην πάμε κόντρα στη φύση άλλωστε..?! μάλλον γιατί δεν κόβονται εύκολα οι συνήθειες!
Ναι, γιατί έτσι που γράφεις στον υπολογιστή σου και επικοινωνείς μέσω ίντερνετ, είσαι ένα με τη φύση!Δεν καταλαβαίνω πιο το πρόβλημα. Αφού το κρέας ώς τροφή έχει τόσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (και ηθικές επιπτώσεις επίσης), ποιό το πρόβλημα στο να δημιουργήσει κανείς κρέας που και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μποροεί να το καταναλωθεί χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα (και να τα υποβάλουμε σε τέτοιες οικτρές συνθήκες διαβίωσης μέχρι να τα σκοτώσουμε).