Βλαστοκύτταρα με πατάτες

 

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα στον κόσμο ψήθηκε και φαγώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Λονδίνο.

 

Βλαστοκύτταρα με πατάτες

 

Το κρέας δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας μέσα σε τρεις μήνες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε «για να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων». Το όνομά του αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ενώ μέχρι τώρα η περιγραφή του μυστηριώδους χρηματοδότη ήταν «ένας άνθρωπος που ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσάφι».

 

Βλαστοκύτταρα με πατάτες

 

Το μπιφτέκι ψήθηκε σε ένα τηγάνι σε ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο. Την τιμή της πρώτης δοκιμής είχαν ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου "The Taste of Tomorrow" και η επιστήμονας Hanni Rutzler. Η κυρία Rutzler δήλωσε ότι «πλησιάζει τη γεύση του κρέατος», ότι περίμενε να είναι πιο μαλακό και ότι δεν είναι ζουμερό, επειδή δεν έχει λίπος. Ο Schonwald είπε ότι «λείπει το λίπος αλλά μοιάζει με κοινό χάμπουργκερ».

 

Ο δημιουργός του συνθετικοί κράτος, Mark Post, πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

 

Η παραγωγή κρέατος γίνεται όλο και λιγότερο μη βιώσιμη, ενώ η ζήτηση για κρέας αυξάνεται συνεχώς. Η σχετική βιομηχανία αποτελεί το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές- με 228 τόνους παραγωγής κρέατος κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την μεσαία τάξης της Κίνας και από άλλα αναπτυσσόμενα έθνη.

 

Το συνθετικό κρέας θα είναι η επόμενη ριζική επανάσταση στην ιστορία της τροφής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκτροφή ζώων και στη διατροφή όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά: όχι λόγω του τεράστιου κόστους, αλλά επειδή η εμφάνιση και η γεύση δεν έμοιαζε με το κρέας, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε αυτό που φαίνεται πιο νόστιμο - ή, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρει.