Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

Τον Απρίλιο, τα IKEA παρουσίασαν τα Veggie Balls. Μία διαφορετική, χορτοφαγική εκδοχή των περίφημων σουηδικών κεφτέδων που ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρώτο βήμα προς μια πιο διευρυμένη επιλογή υγιεινού, βιώσιμου φαγητού. Αυτό έγινε φέτος, το 2015. Πώς όμως θα μοιάζουν οι κεφτέδες του IKEA σε δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια από σήμερα;

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Space 10, το ανεξάρτητο εργαστήριο καινοτομίας του ΙKEA στην Κοπεγχάγη μπορεί να είναι φτιαγμένοι από ευφάνταστα υλικά. Χρησιμοποιώντας τους κεφτέδες του ΙΚΕΑ σαν τη "μασκότ του", το εργαστήριο καινοτομίας επιχείρησε μία οπτική εξερεύνηση στο μέλλον και στο πώς είναι πιθανό να μοιάζει το φαγητό σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Συνεργαζόμενο με το σεφ Simon Perez, το Space 10 δημιούργησε μία σειρά από 8 είδη κεφτέδων, κάθε ένας από τους οποίους έχει παραχθεί από ένα διαφορετικό είδος βιώσιμης τροφής. Υπάρχει ο «Tεχνητός Κεφτές» που μεγαλώνει μέσα σε μία δεξαμενή βιομηχανικού τύπου και η «Υπέροχη Κεφτεδόμπαλα Αποβλήτων», φτιαγμένη από ανακυκλωμένα τρόφιμα. Ο «Κεφτές του Αστικού Καλλιεργητή» περιέχει ντόπια συστατικά, την ώρα που ο κεφτές «Mighty Powder» (σ.σ. ισχυρή πούδρα) θυμίζει διαστημικό φαγητό της NASA και έχει πλαστεί από αφράτες χημικές ουσίες. Έχουμε ακόμη τον Κεφτέ Πράσινη Άλγη (Lean Green Algae Ball) και τον κεφτέ 3D - Printed που δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για τον τρόπο παρασκευής τους. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Κεφτέ από Ξηρούς Καρπούς (Nutty Ball) και τον τραγανό κεφτέ από έντομα (Crispy Bug Ball), μία τηγανισμένη μπάλα από επεξεργασμένα πλάσματα που συνήθως τα συναντάμε να σέρνονται στο έδαφος.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος του Space 10, Κaave Pour λέει ότι το πρότζεκτ «Tomorrow's Meatbal»l προέκυψε από την επιθυμία της ομάδας να διερευνήσει το μέλλον του φαγητού. Το εργαστήριο ήθελε να επιστήσει την προσοχή του κοινού γύρω από διάφορες καινοτομίες που υπόσχονται να διαφοροποιήσουν αυτά που τρώμε, καθώς και γύρω από τις επιπτώσεις που έχουν στον πλανήτη οι διατροφικές μας συνήθειες Ένα δημοφιλές είδος πρόχειρου και γρήγορου φαγητού όπως οι περίφημοι σουηδικοί κεφτέδες του ΙΚΕΑ ήταν ο τέλειος υποψήφιος για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Πάντα θέλαμε να πειραματιστούμε με αυτό το μικρό εικονικό είδος φαγητού», λέει ο Pour. «Χρησιμοποιήσαμε το σχήμα και το μέγεθος του κεφτέ σαν έναν καμβά για να δημιουργήσουμε διάφορες εκδοχές φαγητού κατευθείαν από το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καμία γαστριμαργική κουλτούρα στον κόσμο που να μη χρησιμοποιεί τους κεφτέδες στη διατροφή της: Από τους σουηδικούς κεφτέδες και την ιταλο-αμερικανική μακαρονάδα με κεφτέδες μέχρι τον κιοφτέ της Μέσης Ανατολής».

 

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Κανείς δεν περιμένει να δει τους κεφτέδες αυτούς σε κάποια βιτρίνα του καφέ στο ΙΚΕΑ σύντομα», ομολογεί ο Pour. Σε 20 χρόνια όμως ο κόσμος μπορεί και να είναι έτοιμος για έναν τηγανητό κεφτέ από έντομα, για τον οποίο ο Pour ισχυρίζεται ότι είναι απολαυστικός. «Έχει γεύση τηγανητού κοτόπουλου», λέει. Και αν δεν έχει, υπάρχει πάντα και η σος του ΙΚΕΑ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ