Αιαλίς: αυτό το μικρό μαγαζί στο Π. Φάληρο σερβίρει μερικά από τα καλύτερα πολίτικα της Αθήνας

Αιαλίς: αυτό το μικρό μαγαζί στο Π. Φάληρο σερβίρει μερικά από τα καλύτερα πολίτικα της Αθήνας Facebook Twitter
Τοπίκ: ένα πιάτο που ακολουθεί μια παραδοσιακή αρμένικη συνταγή
1


Το Αιαλίς δεν «φωνάζει» ότι είναι πολίτικο, δεν προσπαθεί να σε πείσει με την εμφάνιση και την «αφήγησή» του. Είναι ένα απλό στέκι γειτονιάς όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου ή να παραγγείλεις την ομελέτα σου το πρωί και μεζέδες το μεσημέρι και το βράδυ. Το φαγητό του όμως είναι περισσότερο «πολίτικο» από τα περισσότερα που έχεις δοκιμάσει σε πολίτικα εστιατόρια στην Ελλάδα. Η Αγγελική γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλεψε ως ξεναγός. Από τη μητέρα της, που ήταν φοβερή μαγείρισσα, κληρονόμησε το ταλέντο στη μαγειρική κι έτσι δοκίμασε τις δυνάμεις της στον δικό της χώρο, στο Αιαλίς στο Παλαιό Φάληρο, σε μια γειτονιά με διάχυτο το «άρωμα Πόλης». Φαγητό αληθινό, σπιτικό, χωρίς φτιασίδια, από χέρια καλής Πολίτισσας μαγείρισσας, που θα σου θυμίσει όμορφα παιδικά χρόνια. «Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου τα φέρνω όλα από την Πόλη, καθώς και το φύλλο γιουφκά» λέει η Αγγελική και συμπληρώνει: «Εγώ το σταυρώνω το φαγητό πριν σερβιριστεί». Και όταν τη ρωτώ πώς προέκυψε η ονομασία «Αιαλίς», μου απαντά απλά: «Δεν σημαίνει κάτι, είναι εύηχο και μου θυμίζει τον Αίολο». Μικρός, απλός χώρος, με ξύλινη μπάρα, βιβλιοθήκες, καναπέδες, τραπεζάκι για το τάβλι και ξύλινα τραπέζια. Στο βάθος είναι η κουζίνα, το βασίλειο της ιδιοκτήτριας – σαν να είσαι φιλοξενούμενος στην τραπεζαρία του σπιτιού της. Τα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου, που είναι κλεισμένος με νάιλον, συμμετέχουν και αυτά προκειμένου να καλύψουν το πιστό κοινό της γειτονιάς, δημιουργώντας ένα εσωτερικά δικό του σύμπαν.

Αιαλίς: αυτό το μικρό μαγαζί στο Π. Φάληρο σερβίρει μερικά από τα καλύτερα πολίτικα της Αθήνας Facebook Twitter
Η πλούσια γεύση του ιτσλί κεφτέ με τη γέμιση του μυρωδάτου και ζουμερού κιμά θα σε συνεπάρει.

Η κουζίνα, σοφά μελετημένη, ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου και σε σεργιανίζει σε αυθεντικούς, πολίτικους μεζέδες. Αρχή με σαλάτα με ωμό παντζάρι περασμένο από τον τρίφτη, μαριναρισμένο ελαφρά με ξίδι και ελαιόλαδο, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το τσίπουρο. Στο τραπέζι προσγειώθηκε το εχλικεγίφ, ένα σκεύος μπακιρένιο, σαν μικρή φόρμα του κέικ, που είχε πάγο και στο κέντρο θέση για να μπαίνει το ποτήρι με το τσίπουρο ή το ούζο, ώστε να διατηρείται δροσερό και να μη χρειάζεται να το αραιώνεις με πάγο. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν το έχεις ξαναδεί και θα σε εντυπωσιάσει. Ακολούθησαν οι μελιτζάνες, κομμένες σε γενναίες μπουκιές, μαγειρεμένες με ντομάτα κι ενισχυμένες με κομμάτια κόκκινης πιπεριάς που συνόδευε ελαφριά σκορδάτη σος γιαουρτιού (€5). Ωραίος και γευστικός κρύος μεζές, με τη μελιτζάνα να απογειώνεται στον ουρανίσκο από τη δροσιά του γιαουρτιού. Οι λεπτές φλογέρες, φτιαγμένες με φύλλο γιουφκά και τυρί (€4), περασμένες ανάλαφρα από το τηγάνι, τρώγονται απνευστί. Η πλούσια γεύση του ιτσλί κεφτέ (€6) με τη γέμιση του μυρωδάτου και ζουμερού κιμά θα σε συνεπάρει. Η σαλάτα ταμπουλέ (€4,50), με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπασμένο στάρι, κόκκινη πιπεριά, δυόσμο, μπούκοβο και σουμάκ, ήταν δροσερή και με ωραία ισορροπία – μου άρεσε που κυριαρχούσε ο μαϊντανός και όχι το πλιγούρι. Με ικανοποίησε απόλυτα το πιάτο Αρναούτ Τσιέρι (€5), με το ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι περασμένο όσο πρέπει από το τηγάνι και σε άριστο συνδυασμό με το κομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τη ρίγανη. Ένα πιάτο που επειδή θεωρείται απλό, προδίδει και πιο εύκολα τις ατέλειες της κουζίνας. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις την πίτα Καισαρείας (€5), φτιαγμένη με φύλλο γιουφκά, καλής ποιότητας παστουρμά, τυρί και κύβους ντομάτας που προστίθενται στο τέλος και χαρίζουν τη δροσιά τους στην πληθωρική γεύση. Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, στιγμή, ήταν όταν σερβιρίστηκε το Τοπίκ (€7), ένα πιάτο που ακολουθεί μια παραδοσιακή αρμένικη συνταγή – γεύση που σου μένει αξέχαστη. Πρόκειται για έναν σφιχτό χυλό που φτιάχνεται από πατάτα και ρεβίθια και γεμίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς, με κυρίαρχο το αράπικο φιστίκι, το κουκουνάρι και τις μαύρες σταφίδες. Σερβίρεται ραντισμένο με κανέλα. Κάθε μπουκιά αποκαλύπτει φινετσάτη γεύση με ένα παιχνίδισμα απαλής υφής και τραγανού από τους ξηρούς καρπούς, αφήνοντας μια διακριτική γλυκύτητα στην επίγευση. Τι να πω, όμως, και για τα εκπληκτικά μαντί (€6), τις λιλιπούτειες μπουκιές, γεμιστές με μοσχαρίσιο κρέας και κόκκινο πιπέρι από την Πόλη, al dente, με τη συνοδεία γιαουρτιού και μπόλικου ξερού δυόσμου; Μοσχοβολιστό, μερακλίδικο μαγείρεμα: δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διάλεξε αυτό το εστιατόριο για να γευματίσει όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Αιαλίς: αυτό το μικρό μαγαζί στο Π. Φάληρο σερβίρει μερικά από τα καλύτερα πολίτικα της Αθήνας Facebook Twitter
Η σαλάτα ταμπουλέ, με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπασμένο στάρι, κόκκινη πιπεριά, δυόσμο, μπούκοβο και σουμάκ, ήταν δροσερή και με ωραία ισορροπία.

☛ Αιαλίς, Αλκυόνης 27 & Πρωτέως, Π. Φάληρο, 212 1003311

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το Αιαλίς όντως πολύ νόστιμα φαγητά και σε καλές τιμές.Αλλά κι αυτός ο Νταβούτογλου, ήρθε σε ξένη χώρα και ψάχνει να φάει πολίτικο φαγητό; Έλεος. Σα να πάω στο Λονδίνο και να ψάχνω να βρω ποιός κάνει καλά γεμιστά.