4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Μπακάλικα από αλλού

Η Αθήνα του κόσμου όλου καθρεφτίζεται στα μαγαζιά της, στα μπακάλικα που μεταφέρουν γεύσεις και αρώματα από παντού, που δεν απευθύνονται αποκλειστικά για τις κατσαρόλες των ξένων συγκατοίκων μας. Ένα κοκκινιστό έχει πολλά να κερδίσει από τα μπαχάρια της Ανατολής, ένα πιλάφι αποκτά άλλο άρωμα με το ρύζι της Αιγύπτου, μια φρουτοσαλάτα γίνεται πιο ξεχωριστή αν της προσθέσεις φρούτα από τις Φιλιππίνες, το ελληνικό τραπέζι έχει πολλά να κερδίσει στην παρέα με τις αλλοδαπές νοστιμιές. Και πολύ εκνευρίζομαι όταν μου λένε ότι τα βρίσκεις όλα στην τάδε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ. Τα μικρά έθνικ μπακάλικα κρύβουν θησαυρούς και πάντα οι άνθρωποί τους είναι πρόθυμοι να σε μυήσουν στον πλανήτη της δικής τους κουζίνας, να μοιραστούν ιδέες και συνταγές μαζί με χαμόγελα και μια προσωπική σχέση που αποκλείει το ράφι της μεγάλης επιφάνειας.

 

 

Salamat

Κορινθίας 18, Αμπελόκηποι, 2107774458

Στον πολυπολιτισμικό παράδεισο της Σεβαστουπόλεως και στο δρόμο που πιο πολύ απ’όλους του κέντρου τιμά τις χαρές του τραπεζιού, το Salamat κλείνει στα ελάχιστα τετραγωνικά του όλη τη γαστρονομία της ευρύτερης Άπω Ανατολής, που με ταχυδακτυλουργικό τρόπο βολεύεται στα ράφια του. Κομψοί γιάπηδες αναζητούν τα άπαντα της τεχνικής του σούσι, από τα φύκια μέχρι τα φλιτζανάκια του σάκε, οι ελληνίδες αγοράζουν σε έτοιμα μείγματα τα αρωματικά που θα μεταμορφώσουν σε αυθεντική κάθε ινδική, κινέζικη ή ταϊλανδέζικη συνταγή, οι φιλιπινέζες της γειτονιάς το έχουν κάτι σαν στέκι για το κους-κους της ημέρας και κάθε Πέμπτη το ψυγείο γεμίζει με τα ολόφρεσκα λαχανικά που δεν βρίσκεις αλλού: γκογιάβες, τζίντζερ, λέμονγκρας, baby μελιτζανάκια και λοιπά άγνωστα σε μας αλλά απαραίτητα της ασιατικής κουζίνας. Οι χυμοί από μόνοι τους ένας πολύχρωμος πλανήτης, τζίνσενγκ, αλόη, λίτσις, tamarind και φύκι, στο ψυγείο κατεψυγμένα τρυφερά φασολάκια σόγιας, όλη η γκάμα των ασιατικών ζυμαρικών και οσπρίων και οι νοστιμότερες γλυκοπατάτες της αγοράς.

Ξεχώρισα: την ποικιλία από σάλτσες, τα φύτρα φασολιού, το φρέσκο τζίντζερ, τα φύλλα λάιμ, τα έτοιμα dim-sum και τα ντάμπλινγκς του ατμού, την ποικιλία από γάλα καρύδας-σε σκόνη στοιχίζει φτηνότερα κι έχει ακριβώς την ίδια γεύση-την ποικιλία από ζάχαρη φοινικόδεντρου, τα παλαιωμένα αβγά πάπιας.

Μπόνους: μένει ανοιχτό την Κυριακή

 

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
 

 

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Κλεοπάτρα

Κρατίνου 11-13, πλ. Δημαρχείου, 2105227975

H Kλεοπάτρα ξανάνοιξε μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της που δεν άλλαξε τίποτα από το σχεδόν βοβαρδισμένο τοπίο της, έτσι όπως το προτιμά η αιγυπτιακή αισθητική, που διαθέτει το ταλέντο να μεταμορφώνει σε πεδίο μάχης ακόμη και το πιο αστραφτερό αρχιτεκτόνημα. Στους διαδρόμους οι παλιοί “εξ Αιγύπτου” έλληνες μπλέκονται με τις μαντηλοφόρες αιγύπτιες της παροικίας κι όλοι μαζί αναζητούν το πιο αρωματικό κύμινο της πόλης, τις καυτερές κόκκινες σάλτσες ή χαρίσα όπως τις προτιμούν στην Τυνησία, τη φρέσκια πίτα της ημέρας και τα φουλ ή μικρά κουκιά σε κονσέρβα, σκέτα ή με ταχίνι για μια ονειρεμένη σαλάτα με κρεμμύδι, κύμινο, ντομάτα, κόλιαντρο και σφιχτό αβγό. Στο ψυγείο, οι φλογέρες με παστουρμά, το μπαμπαγκανούς και η διάσημη σούπα μολοχία σε βάζουν κατευθείαν στο αληθινό νόημα της αιγύπτιας γεύσης κι όσοι αποφεύγουν το χοιρινό εδώ θα βρουν μοσχαρίσια λουκάνικα και κορν-μπιφ κονέρβας από κοτόπουλο. Οι χουρμάδες μπορεί να μην “λένε”, λέει όμως ο πολτός μάνγκο για εξωτικά γλυκά, τα αμπελόφυλλα που πουλιούνται με έτοιμο το μείγμα για ντολμαδάκια, οι μικροσκοπικές μπάμιες και οι όλο άρωμα εξωτικοί χυμοί.

Ξεχώρισα: το νόστιμο χύμα ρύζι για παραδοσιακό πιλάφι, το κατεψυγμένο μείγμα για φελάφελ με τη σπιτίσια γεύση-εμείς βάζουμε μόνο το τηγάνι-, τον αρωματικό χυμό της γουάφας και-άμα είσαι τυχερός-τα φρέσκα αιγυπτιακά μοσχολέμονα που μοσχομυρίζουν παραδεισένια κίτρο και λιβάνι, για τις πιο ξεχωριστές σπιτικές λεμονάδες.

 

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
 

 

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Wars i sawa

Αρμοδίου 14, 2103218775

Οι σεφ των καλύτερων εστιατορίων της πόλης το μυρίστηκαν πρώτοι, αφού έδώ έβρισκαν από πάντα τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους για τα γλυκά τους, σε όλη την ποικιλία της βόρειας φύσης και σε τιμές που δεν βρίσκεις αλλού. Οι ρώσοι και οι πολωνοί της πόλης, το λατρεύουν για τις ρέγκες σε νερό, γλυκόξινες, παχουλές και βουτυράτες, που βάζουν στις σαλάτες τους και τα σπάνια τουρσιά του, όπως το καρπούζι και η πράσινη ντομάτα. Στον ρωσοπολωνικό παράδεισο του Wars, μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά το ταξίδι ξεκινά με μια βότκα καυτερή σαν τσίλι, και συνεχίζει με σμετάνα-sour cream που λένε και οι άγγλοι-ό,τι πιο απαλό και κρεμώδες στον τομέα των γαλακτοκομικών, που θα συνδυάσεις με τα κατεψυγμένα πελμένι, τορτελίνια γεμιστά με χοιρινό ή πατάτα εκτός κι αν την προτιμήσεις με μια υπέροχη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα. Εδώ πάλι, θα βρείτε, ζαμπόν μπούτι από αγριογούρουνο, το αυθεντικό χοιρινό καπνιστό λαρδί που απαιτεί μια καρμπονάρα  και τη σκόνη καρπάτκα που φτιάχνει στη στιγμή τη νοστιμότερη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κι αφού μαγευτείτε από τις γυάλες με τις τεράστιες ποικιλίες αγριομανίταρων, θα καταλήξετε σε κάποια ψαρίσια κονσέρβα με καπνιστά ψάρια, ό,τι νοστιμότερο έχει δει το ψάρι μέσα σε μια κονσέρβα. Και μην ξεχάσετε το ποντιακό τυρί που φτιάχνει το καλύτερο κιουνεφέ ή μια αλλιώτικη πίτσα στην καπνιστή του εκδοχή.

Ξεχώρισα: την κοιλιά καπνιστού σολομού: ο πιο βουτυράτος, μυρωδάτος καπνιστός σολομός σε τιμή του ονείρου, τα κατεψυγμένα κίτρινα βατόμουρα που λατρεύει η Μαντόνα για τις θαυματουργές τους ιδιότητες κι εμείς για τη νοστιμιά τους.

 

4 ξεχωριστά έθνικ μπακάλικα της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

 

Philippine Video Club

Ιλιάδος 10 & Σεβαστουπόλεως 39, 2107788475

Η ταμπέλα μπορεί να σε παραπλανήσει, όμως το μαγαζάκι της γλυκιάς Λίζας από τις Φιλιπίνες και του συζύγου της από το Μπαγκλαντές διαθέτει μερικά ξεχωριστά προϊόντα από τις Φιλιπίνες, όπως τα καπνιστά ψάρια, τα ολόφρεσκα πονσόι, το κολοκάσι και τις κολοκύθες, μια καλή ποικιλία από ζάχαρη ζαχαροκάλαμου όπως την μοσκοβάντο, σος και μπαχαρικά. Το μεγάλο του ατού, όμως, είναι η μαγειρική δεινότητα της Λίζας που φτιάχνει ολόφρεσκα ασιατικά, σπιτικά γλυκά-θα σου δώσει να δοκιμάσεις από το ταπεράκι της. Εκτός από τις σπεσιαλιτέ της που θα βρεις σε σκαφάκια στο ψυγείο, μπορείς να της παραγγείλεις με ένα τηλεφώνημα για το σπίτι noodles, ρύζι μπιριάνι, spring rolls και όλα τα κλασικά της ασιατικής κουζίνας.

Μου αρέσει: που αν θέλεις, η ίδια αναλαμβάνει και το σερβίρισμα για ένα εξωτικό κάλεσμα στο σπίτι με αληθινό, σπιτικό φαγητό.

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ