1993: H Bjork στην κουζίνα της

Facebook Twitter
0

“Το τραγούδι είναι για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά είμαι πολύ προστατευτική. Δεν έχω πει ποτέ στον τύπο για ποιόν είναι ένα τραγούδι και πάντα φροντίζω να το μάθει το αναφερόμενο πρόσωπο. Δείχνω σε κόσμο τους στίχους και τους ζητάω να ζήσουν μαζί τους για μια εβδομάδα, για να σιγουρευτώ ότι αισθάνονται άνετα.» Bjork, σε συνέντευξη που έδωσε στον David Hemingway

“Την ρωτάω για το βίντεο, όπου χαϊδεύει ένα αβγό με υποννούμενα ενώ τραγουδάει για αισθησιασμό. Τελικά στο βίντεο το αβγό τηγανίζεται. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τη Bjork. Έδωσε στη σκηνοθέτιδα του βίντεο, Sophie Muller, το βιβλίο Story of the Eye του Ζωρζ Μπατάιγ λίγες μέρες πριν τα γυρίσματα αλλά δεν της είπε να το διαβάσει. Η Muller δεν είχε χρόνο.

Επέμενε ότι έπρεπε να τηγανιστεί, αναστενάζει η Bjork. Έλεγα «το βιβλίο αποκλείεται να μιλάει για τηγανιτό αβγό! Λυπάμαι. Ποσέ; Ναι. Βραστό; Ναι. Ωμό; Ναι. Αλλά όχι τηγανιτό. Και γιατί δεν είναι κατάλληλο το τηγανιτό; Γιατί είναι πολύ σκληρό. Είναι άγριο και λιπαρό. Πρέπει να είναι κάπως υδαρές και υγρό και μαλακό… όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, η Muller τηλεφώνησε στη Bjork. Είχε διαβάσει το βιβλίο. Τώρα συμφωνούσε: το τηγανιτό αβγό ήταν το λάθος αβγό.

Details, 1994

(Η κουζίνα της ήταν πράγματι τόσο πολύχρωμη, και πολλά από τα κουζινικά ήταν δικά της)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ