Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior;

Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την Pre Fall κολεξιόν του Dior στην Ιαπωνία.
0


ΑΚΟΥΜΕ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ για τη μετακίνηση του Jonathan Anderson στον Dior. To συζητάμε, το γράφουμε, μαθαίνουμε κουτσομπολιά ότι ο μέχρι πρότινος σχεδιαστής της Loewe έχει εγκατασταθεί ήδη στον Dior από τον Φεβρουάριο, με μια ομάδα πέντε συνεργατών από το προηγούμενο πόστο του, και ετοιμάζει μια σκιώδη συλλογή.

Ένα πρωινό την περασμένη εβδομάδα, στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της LVMH στο Παρίσι, ο Bernard Arnault επιβεβαίωσε προφορικά στους συνεργάτες του τις φήμες (σαν να έπληττε και ο ίδιος με την ιδέα της σύνταξης μιας επίσημης ανακοίνωσης), διαψεύδοντας ωστόσο τις μισές μας προσδοκίες για μια ολική μεταμόρφωση του οίκου Dior: ο Jonathan διαδέχεται, μας είπε, τον Kim Jones στην καλλιτεχνική διεύθυνση ΜΟΝΟ της αντρικής σειράς Dior (με την πρώτη του επίδειξη αυτόν τον Ιούνιο), ενώ τα γυναικεία ρούχα και η couture παραμένουν στα χέρια της Maria Grazia Chiuri, η οποία μόλις παρουσίασε μια συλλογή στο Κιότο, ενώ ετοιμάζει τη resort σειρά του οίκου για το 2026, που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Μαΐου στη Ρώμη.

Πιστή στον αποσπασματικό τρόπο που κυκλοφορεί τις ανακοινώσεις της, η LVMH δεν έχει σχολιάσει το έντονο παρασκήνιο που θέλει την Chiuri να κοιτάει ήδη την έξοδο, ώστε ο Anderson να αναλάβει τη συνολική ευθύνη για το χτίσιμο μιας ανανεωμένης αισθητικής για τον Dior.

Γιατί ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη Loewe από μια αφανή ισπανική επωνυμία δερμάτινων ειδών στον πολικό αστέρα της LVMH, δημιουργώντας έναν εκλεκτικό κόσμο ριζωμένο στις χειροποίητες τεχνικές, δεν άξιζε να γίνει ο πρώτος σχεδιαστής που θα ένωνε τα δύο μισά του Dior εδώ και δεκαετίες; Κι επίσης, γιατί τόση αναμονή και δημόσια σπέκουλα για μια τέτοια λιπόψυχη απόφαση;

Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior Facebook Twitter
Γιατί ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη Loewe από μια αφανή ισπανική επωνυμία δερμάτινων ειδών στον πολικό αστέρα της LVMH δεν άξιζε να γίνει ο πρώτος σχεδιαστής που θα ένωνε τα δύο μισά του Dior εδώ και δεκαετίες; Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Προσωπικά, έφτασα να λυπάμαι τη Maria Grazia που στα 61 της, και ούσα η πρώτη γυναίκα στο δημιουργικό τιμόνι του Dior εδώ και 79 χρόνια, διαπομπεύεται επί μήνες ως ξοφλημένη. Δεν έχω κρύψει ποτέ πως βρίσκω τη δουλειά της ελάχιστα συναρπαστική.

Ωστόσο, η θέση της στον χώρο της μόδας δεν στερείται σημασίας. Στα εννιά χρόνια θητείας της στο Women’s Wear του Dior, εκτός του ότι συνέβαλε στο να τετραπλασιαστούν τα έσοδα του οίκου, αγγίζοντας τα 9 δισ. ευρώ, στήριξε με συνέπεια πολλούς γυναικείους συνεταιρισμούς οικοτεχνίας σε όλον τον κόσμο, υπηρετώντας σχεδόν ρομαντικά την υπόθεση της γυναικείας ενδυνάμωσης.

Και συνεχίζει να εργάζεται, ενώ οργιάζουν ανεξέλεγκτα οι φήμες σε βάρος της, υπομένοντας ένα καθεστώς ανασφάλειας που ο –προφανώς πιο εύθραυστος– Kim Jones δεν άντεξε, προτιμώντας να παραιτηθεί μετά την τελευταία του επίδειξη από ένα πόστο που κατείχε από το 2018.

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που θέλει την Chiuri να διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα τους όρους της απομάκρυνσής της, ενώ στο μεταξύ να δεσμεύεται νομικά να παραμείνει στη θέση της.

Σε ποιόν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαίου ο οίκος Dior? Facebook Twitter
Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που θέλει την Chiuri να διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα τους όρους της απομάκρυνσής της, αλλά στο μεταξύ να δεσμεύεται νομικά να παραμείνει στη θέση της. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Μέχρι αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η επίδειξη του Μαΐου στη γενέθλια πόλη της, τη Ρώμη, δεν θα είναι η αποχαιρετιστήρια για τη σχεδιάστρια. Πιστή στον αποσπασματικό τρόπο που κυκλοφορεί τις ανακοινώσεις της, η LVMH δεν έχει σχολιάσει το έντονο παρασκήνιο που θέλει την Chiuri να κοιτάει ήδη την έξοδο, ώστε ο Anderson να αναλάβει τη συνολική ευθύνη για το χτίσιμο μια ανανεωμένης αισθητικής για τον Dior.

Η μη διάψευση των φημών δεν τις ακυρώνει, αντίθετα τις έχει κάνει να μοιάζουν με κάτι αποδεκτό. Έτσι, ό,τι κι αν ακούσουμε πια, δεν αποτελεί είδηση και δεν αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και προσδοκία για κάτι καινούργιο. Οι αλλαγές στις θέσεις των δημιουργικών διευθυντών, αυτή η αιφνίδια επιδημία στην υψηλή μόδα, θα μπορούσε να είναι ένας φρέσκος αέρας. Αλίμονο, όμως, τη νιώθουμε σαν ένα ατέλειωτο ξενέρωμα…

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ