Η Loewe που αγαπήσαμε

Η Loewe που αγαπήσαμε Facebook Twitter
«Ήθελα να μεταμορφώσω την Loewe σε μια επωνυμία πολιτισμού, όχι πολυτέλειας», έλεγε o Jonathan Anderson σε περσινή του συνέντευξη.
0

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 17 Μαρτίου, η φήμη που επισκίαζε κάθε άλλη όλο αυτό το διάστημα έγινε πραγματικότητα: ο Jonathan Anderson φεύγει, θριαμβευτής, από τη Loewe. 

Με ένα γενναιόδωρο αποχαιρετιστήριο σημείωμα στο Instagram του, ο Βορειοϊρλανδός σχεδιαστής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της θητείας του, εκθειάζοντας «τις αδελφές ψυχές που το ταλέντο τους δεν έχει ταίρι στη σχεδιαστική ομάδα της Loewe, τους ανθρώπους με φαντασία, ικανότητες, αντοχή και επινοητικότητα που βρήκαν τρόπο να πουν ναι σε όλες τις τρελά φιλόδοξες ιδέες μου».

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, ο CEO της LVMH, Sidney Toledano, επαίνεσε τον δημιουργό «που έχτισε έναν πλούσιο, εκλεκτικό κόσμο με γερές βάσεις στις τεχνικές που θα επιτρέψoυν στη Loewe να ακμάσει και μετά την αποχώρησή του». Κι ενώ οι Ισπανοί αναμένουν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, την άφιξη των Jack McCollough και Lazaro Hernandez, και ο Jonathan λέγεται ότι ήδη έχει εγκατασταθεί στον οίκο Dior, δουλεύοντας την πρώτη του συλλογή για την ερχόμενη άνοιξη, η σημερινή είδηση, αν και αναμενόμενη, συνοδεύεται και από μια (ανομολόγητη) πικρία.

Κάτω από τη ματιά του η Loewe –μια μικρή, στιβαρή εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας–μετατράπηκε σε σύμβολο μιας σκεπτόμενης γενιάς fashionistas, σε ένα mega-brand που αντιπαρέβαλε το χιούμορ με τη σοβαροφάνεια και το παιχνίδι με τις αναλογίες με το αυστηρό tailoring.

Σε μια γεμάτη δεκαετία στη Loewe, ο Anderson ολοκλήρωσε ένα προφίλ σχεδιαστή για τον 21ο αιώνα με ένα σύνολο έργου που διέρρηξε τη φούσκα της μόδας και έριξε γέφυρα στα παράδοξα του κόσμου – δημιουργός ρούχων και επιμελητής τέχνης σε ένα πακέτο, ο σχεδιαστής υπαγόρευσε ως mainstream πρόταση την camp αισθητική του και το έπραξε εξελικτικά, με συνέπεια και τεράστια εμπορική αναγνώριση. Κάτω από τη ματιά του η Loewe –μια μικρή, στιβαρή εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας–μετατράπηκε σε σύμβολο μιας σκεπτόμενης γενιάς fashionistas, σε ένα mega-brand που αντιπαρέβαλε το χιούμορ με τη σοβαροφάνεια και το παιχνίδι με τις αναλογίες με το αυστηρό tailoring. Αυτό θα μας λείψει, γιατί πιστεύουμε πως, όπου κι αν πάει, δεν θα επαναληφθεί…

Ο ίδιος συμπύκνωσε τη θητεία του σε ένα video με σημαντικές στιγμές, μια μέρα πριν από την τελευταία, όπως όλοι προβλέπαμε, συλλογή του για τον ισπανικό οίκο.

Η Rihanna ήταν εκεί, έγκυος, με το ρουμπινένιο ρούχο της από το Super Bowl, όπως και η Beyonce με την ολόσωμη φόρμα «hands on» από την παγκόσμια τουρνέ της «Renaissance». Διακρίνονταν και στιγμιότυπα από τις διαφημιστικές καμπάνιες που όλα αυτά τα χρόνια επιμελήθηκε ο Steven Meisel σε στάιλινγκ του Benjamin Bruno, σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο M/M Paris και looks από τις πασαρέλες. Στο ίδιο αστραπιαίο flashback βρήκε θέση και το παράλληλο έργο του Anderson για τη διάσωση και προβολή των τεχνικών με αντικείμενα από το Loewe Craftrs Prize. Εκεί προσπάθησε να μάθει χιουμοριστικά και στους τελευταίους ανεπίδεκτους πώς προφέρεται το LOEWE.

Η Loewe που αγαπήσαμε Facebook Twitter
Η Rihanna με το ρουμπινένιο ρούχο της από το Super Bowl.

Ο Anderson τοποθετήθηκε στη θέση του δημιουργικού σχεδιαστή της Loewe το 2013 και έδειξε την πρώτη του συλλογή για τον οίκο το επόμενο καλοκαίρι με τη μορφή ενός lookbook με ανδρικά ρούχα. Καθώς τα χρόνια κυλούσαν, ο πιτσιρικάς που σπούδαζε θέατρο στο Julliard, πριν πάθει κόλλημα με τη Sandy Powell και στραφεί στην ενδυματολογία, μας πρόσφερε αμέτρητα στιγμιότυπα «εννοιολογικής» μόδας: τακούνια σε σχήμα μπαλονιών ή σπασμένων αυγών, τρισδιάστατα φορέματα-ανθούριο και πιξελαρισμένα hoodies, συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο John Allen ή η Anthea Hamilton, τις τσάντες Puzzle και Flamenco, δύο brilliant μη-επιδείξεις μέσα στην πανδημία (τη συλλογή Show-in-a-Box και μια εφημερίδα-lookbook σε μεγάλο format), τον Daniel Craig να μοιάζει με τον Iggy Pop, κοστούμια για το «Challengers» και το «Queer» –  o καθένας μας μπορεί να φτιάξει η δική του λίστα, οι επιλογές είναι απεριόριστες. 

Η Loewe που αγαπήσαμε Facebook Twitter
Ο πιτσιρικάς που σπούδαζε θέατρο στο Julliard, πριν πάθει κόλλημα με τη Sandy Powell και στραφεί στην ενδυματολογία, μας πρόσφερε αμέτρητα στιγμιότυπα «εννοιολογικής» μόδας.

«Ήθελα να μεταμορφώσω τη Loewe σε μια επωνυμία πολιτισμού, όχι πολυτέλειας», έλεγε σε περσινή του συνέντευξη. «Ακουγόταν σαν ένα φραστικό πυροτέχνημα, για μένα όμως ο ρόλος ενός σχεδιαστή μόδας έχει αλλάξει μέσα στο πλαίσιο της νέας εποχής. Εν τέλει, δεν αρκεί πια μόνο ένα μέσο (η μόδα)», υποστήριζε. Την αξιοπιστία που εμφύσησε στη Loewe, χωρίς να υποχωρήσει ούτε βήμα από το εκκεντρικό του όραμα, την εξαργύρωσε πέρσι με μία και μόνο εικόνα: την dame Μaggie Smith να μειδιά ντροπαλά με μια τσάντα Puzzle αγκαλιά. «Συνόψιζε όλα όσα θέλησα ποτέ από τη Loewe. Κοιτώντας πίσω, αυτό θα είναι το πιο σημαντικό, ξέρετε». 

Ας δούμε, λοιπόν, τη συνέχεια…

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jonathan Anderson: Ο χαϊδεμένος της Anna Wintour αναλαμβάνει τον Dior;

Μόδα & Στυλ / Jonathan Anderson: Ο χαϊδεμένος της Anna Wintour αναλαμβάνει τον Dior;

Η αποχώρησή του από τον οίκο Loewe μόλις ανακοινώθηκε. Ορμητικός και αλαζονικός, με μια εντελώς προσωπική ταυτότητα που έχει ορίσει τα τελευταία χρόνια το gender-fluid στυλ, ο Βορειοϊρλανδός σχεδιαστής φαίνεται πως θα δικαιώσει τις φήμες ότι διαδέχεται την Μαρία Γκράτσια Κιούρι στον Dior.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
O Τζόναθαν Άντερσον είναι (ίσως) ο πιο φέρελπις σχεδιαστής της Ευρώπης

Μόδα & Στυλ / O Τζόναθαν Άντερσον είναι (ίσως) ο πιο φέρελπις σχεδιαστής της Ευρώπης

Πώς ο Ιρλανδός σχεδιαστής και επικεφαλής του ισπανικού οίκου Loewe καταφέρνει να παράγει έναν τεράστιο αριθμό συλλογών με τόσο μεγάλη ευκρίνεια, πίστη και σταθερότητα;
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ