Ο νέος Έλληνας σχεδιαστής Anastasio Giannoutsos ξεχωρίζει στο Μαϊάμι

Ο νέος Έλληνας σχεδιαστής Anastasio Giannoutsos ξεχωρίζει στο Μαϊάμι Facebook Twitter
O Anastasio συνδυάζει στοιχεία από την αρχιτεκτονική με τη μόδα. Φωτο: Juan Pablo
0

— Ποια είναι η καταγωγή σου;  

Η μητέρα μου είναι από τη Βενεζουέλα, όπου και γεννήθηκα. Μεγάλωσα στην Ελλάδα και σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο. Στη συνέχεια μετακόμισα στο Μαϊάμι, για να σπουδάσω μόδα. Πλέον ζω εκεί και έρχομαι στην Ελλάδα με κάθε ευκαιρία.

— Πώς έχουν επηρεάσει οι σπουδές σου στην αρχιτεκτονική τα ρούχα που φτιάχνεις;

Η αρχιτεκτονική και η μόδα έχουν την ίδια γλώσσα, τις ίδιες ρίζες, ασχολούνται με τη λειτουργικότητα και την ομορφιά. Η διαφορά είναι στην κλίμακα. Αν έπρεπε να διαλέξω μια βασική επιρροή, είναι η προσοχή στην κατασκευαστική λεπτομέρεια.

−Τι σε έκανε να προτιμήσεις τη μόδα απ’ την αρχιτεκτονική;

Δεν αισθάνομαι ότι εγκατέλειψα την αρχιτεκτονική. Όταν σχεδιάζω είμαι αρχιτέκτονας, αλλά αυτό που αγαπώ στη μόδα είναι ότι μπορώ να δω τα αποτελέσματα γρηγορότερα και έχω τον έλεγχο και τη δυνατότητα να δημιουργώ κάτι με τα χέρια μου.

Ο νέος Έλληνας σχεδιαστής Anastasio Giannoutsos ξεχωρίζει στο Μαϊάμι Facebook Twitter
Ο Anastasio Giannoutsos

— Η σειρά σου που κέρδισε αρκετά βραβεία αποτυπώνει αεροφωτογραφίες από διάφορες παραλίες του κόσμου σε ρούχα. Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Από παιδί με γοήτευε το να κοιτάω από το παράθυρο του αεροπλάνου τα τοπία, τα χρώματα και τον τρόπο που φαίνεται η θάλασσα από ψηλά. Η συγκεκριμένη σειρά ήταν εμπνευσμένη από την όμορφη πόλη του Μαϊάμι. Θέλω σύντομα να κάνω και μια συλλογή με ελληνικές παραλίες.

— Πώς σε επέλεξε το Not Just A Label και τι σημαίνει αυτό για σένα;

Νομίζω ότι τα τρία βραβεία που κέρδισε η παραπάνω συλλογή ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων του Not Just A Label. Μου πρότειναν να αντιπροσωπεύσω το Μαϊάμι ως ανερχόμενος σχεδιαστής. Εννοείται πως με χαροποιεί πάρα πολύ το γεγονός ότι εκτίμησαν τη σκληρή δουλειά που κάνω.

— Αυτήν τη στιγμή τι ετοιμάζεις;

Μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ ασυνήθιστα υλικά στα ρούχα, να συνδυάζω στοιχεία από την αρχιτεκτονική με τη μόδα κι έτσι να προκύπτουν νέες υφές. Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθω να μου έρχεται μεγαλύτερη έμπνευση μέσα σε μαγαζιά με χρώματα και σιδηρικά παρά σε υφασματάδικα. Τα τελευταία μου κομμάτια τα έφτιαξα πλέκοντας ελαστικά χταπόδια και χρησιμοποιώντας αδιάβροχο PVC.

Ο νέος Έλληνας σχεδιαστής Anastasio Giannoutsos ξεχωρίζει στο Μαϊάμι Facebook Twitter
Ο Anastasio χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά στα ρούχα του. Φωτο: Julio Gaggia

Instagram: @anastasiogiannoutsos

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT