— Francesco, κατάγεσαι από την Ιταλία. Τι σε έκανε να μετακομίσεις στην Ελλάδα;

Η ιδέα να βιώσω μια εμπειρία στο εξωτερικό πάντα μου άρεσε, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα μετακόμιζα στην Ελλάδα – όπως συμβαίνει συνήθως, μετακόμισα εδώ ακολουθώντας την καρδιά μου, επειδή είχα σχέση με μια Ελληνίδα που γνώρισα στην Αμοργό πριν από μερικά χρόνια. Μετά από ενάμιση χρόνο χωρίσαμε, αλλά η αγάπη γι’ αυτήν τη χώρα και για την Αθήνα με έκαναν να μείνω εδώ και πλέον μπορώ να πω ότι έχω γίνει μισός Έλληνας. Πραγματικά χρωστάω πολλά στους Έλληνες και σε αυτή την πόλη, με έχουν αντιμετωπίσει σαν γιο τους. Τον Σεπτέμβριο θα κλείσω τρία χρόνια στην Ελλάδα. Όπως λέμε και εδώ και στην Ιταλία, «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα».

 

— Τι είναι αυτό που αγαπάς τόσο στην Αθήνα;

Η Αθήνα μοιάζει πολύ με την πόλη μου, τη Νάπολη, ακόμα κι αν η Νάπολη είναι πιο όμορφη ‒ αστειεύομαι! Παρότι είχα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για διακοπές στο παρελθόν, δεν είχα επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα πριν μετακομίσω εδώ. Η ατμόσφαιρα που μεταδίδει αυτή η πόλη, οι ήχοι και η ενέργεια των ανθρώπων που κάθονται για να πιουν τον εσπρέσο τους ή για να φάνε ένα νόστιμο πιάτο γεμιστά είναι κάτι που δεν μπορείς να βρεις παντού. Η στοργή και η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών ξεπερνά την ομορφιά που μπορεί να έχει ή να μην έχει μια πόλη. Όπως και το γκράφιτι, που προσδίδει μια μοναδική εικόνα στην Αθήνα. Και πώς να μην αναφέρω τα αρχαία μνημεία ‒ η απόλυτη βύθιση στην τεράστια και χιλιετή ελληνική ιστορία, αλλά και οι ρίζες των προγόνων μου.

 

Φαντάσου πως μέχρι και πριν από επτά-οκτώ χρόνια δεν μου άρεσε που είχα σγουρά μαλλιά, πάντα τα έκοβα κοντά και τα ίσιωνα. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως έχω υπέροχα μαλλιά και, πλέον, αλίμονο σε όποιον τα αγγίζει.

 

— Πώς αποφάσισες να γίνεις barber;

Λίγο πιο αργά από εκείνους που αποφασίζουν συνήθως να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Ήμουν είκοσι τεσσάρων ετών, το 2014, και εκείνη την εποχή η Ιταλία αντιμετώπιζε τεράστια οικονομική κρίση, οι επαγγελματικές ευκαιρίες ήταν περιορισμένες. Οπότε, μετά από διάφορες επαγγελματικές εμπειρίες εδώ κι εκεί, με οδηγό το πάθος μου για την ανδρική περιποίηση μαλλιών, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό που αγαπούσα πάντα. Ξεκίνησα μια σχολή στη Νάπολη για να μάθω αυτήν τη φανταστική δουλειά που μου δίνει φοβερή ικανοποίηση και ένα σίγουρο μέλλον. Στη Νάπολη λέμε: «πάντα κάποιος θα χρειάζεται ένα κούρεμα».

 

686
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

— Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Πρωτίστως η σχέση και η επαφή με τους πελάτες, που είναι μοναδική, αφού μόνο ο barber μπορεί να αγγίξει το κεφάλι σου. Δεν είναι το ίδιο με τη σχέση που έχει ένας εστιάτορας με τον πελάτη του, για παράδειγμα. Το να κάνεις τους πελάτες χαρούμενους μετά από ένα κούρεμα, να βλέπεις το χαμόγελό τους και την ικανοποίηση στα μάτια τους, το να σε ευχαριστούν. Από τεχνικής απόψεως, το να δημιουργείς κάτι δικό σου μέσα από ένα κούρεμα και να αλλάζεις την εικόνα ενός ανθρώπου, προσφέροντάς του αυτοπεποίθηση, δεν είναι λίγο – τα μαλλιά, άλλωστε, είναι το περίγραμμα του προσώπου.

 

— Ποια είναι τα επόμενα trends στα μαλλιά;

Ο τομέας αυτός, κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθημερινά, οπότε πιστεύω πως η έννοια του παραδοσιακού μπαρμπέρικου και του σύγχρονου κομμωτή θα συμπτυχθούν. Δεν νομίζω πως κάποιο συγκεκριμένο trend θα ξεπεράσει κάποιο άλλο, όλοι έχουν το δικό τους προσωπικό στυλ και τα μαλλιά είναι το πρώτο πράγμα που το αντιπροσωπεύει. Δες εμένα, για παράδειγμα.

 

— Αλήθεια, πώς διατηρείς τα υπέροχα μαλλιά σου;

Οφείλονται στη μητέρα φύση, εγώ δεν έχω κάνει τίποτα. Φαντάσου πως μέχρι και πριν από επτά-οκτώ χρόνια δεν μου άρεσε που είχα σγουρά μαλλιά, πάντα τα έκοβα κοντά και τα ίσιωνα. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως έχω υπέροχα μαλλιά και, πλέον, αλίμονο σε όποιον τα αγγίζει. Προσωπικά, πιστεύω πως οι μπούκλες έχουν «κάτι», δεν θα βρεις ποτέ δύο ανθρώπους –εκτός κι αν είναι δίδυμοι– με τα ίδια ακριβώς μαλλιά. Είναι μοναδικά τα μαλλιά σου. Σε όσους έχουν σγουρά μαλλιά λέω να μην τα κόψουν, να τα αφήσουν σγουρά και περήφανα. Η ευτυχία είναι ελεύθερα, σγουρά μαλλιά!

 

Francesco d’Ambrosio
Ξεκίνησα μια σχολή στη Νάπολη για να μάθω αυτήν τη φανταστική δουλειά που μου δίνει φοβερή ικανοποίηση και ένα σίγουρο μέλλον. Στη Νάπολη λέμε: «πάντα κάποιος θα χρειάζεται ένα κούρεμα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Ποιο είναι το μυστικό για όμορφα μαλλιά;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο μυστικό γι’ αυτό. Προσωπικά, προσπαθώ να τα φροντίζω με απλό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιώ πολλά προϊόντα, αλλά αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να μην τα παραμελούμε ή να μην τα ταλαιπωρούμε, να τα κρατάμε φυσικά. Αν τους συμπεριφερόμαστε καλά, τα αποτελέσματα θα έρθουν με φυσικό τρόπο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε έναν σωστό barber.

 

— Τι έχεις πάντα μαζί σου;

Το κρεμαστό που φοράω στον λαιμό μου με τον αριθμό 13. Είναι ο τυχερός μου αριθμός και έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, γιατί σχετίζεται με τον πατέρα μου, που έφυγε από τη ζωή όταν ήμουν πολύ μικρός. Επίσης, περιλαμβάνει την ημέρα και τον μήνα που γεννήθηκα – 3 Ιανουαρίου, άρα 3 και 1.

 

— Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Τις αγαπημένες μου μπότες Blundstone (€180), τζιν Levi’s 511 (€100), T-shirt Pull&Bear (€10), τζιν jacket Zara (€30).

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Να βάλω τα χέρια μου στο κεφάλι κάποιου, δηλαδή στη δουλειά!

 

@franckdambrosio

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.