Athenian designers #9: Nefelia
Σχεδιάζω χωρίς να σκέφτομαι οτι κατασκευάζω κοσμήματα. Το ένα layer πάνω από το άλλο όπως σχεδιάζω και κατόψεις... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO


Η Αθήνα είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και το ανθρώπινο δυναμικό της έχει να επιδείξει αρκετό ταλέντο σε διάφορους τομείς. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε τη δουλειά νέων και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας της πόλης, οι οποίοι -προσαρμοσμένοι πια στην κρίση- συνεχίζουν να παράγουν πολύ αξιόλογο έργο.

 

Αυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε στο στούντιο της Νεφέλης Παπαναγιώτου, μιας δυναμικής και πολυσχιδούς προσωπικότητας που βρίσκεται πίσω από το brand Nefelia.

 

Kάποια στιγμή σκέφτηκα: τι λείπει από την ντουλάπα μου; Κάτι "σαν" κόσμημα..; Και έτσι σχεδίασα το πρώτο μου κόσμημα.

 

Πώς ξεκίνησες  να σχεδιάζεις;

Στο δημοτικό σχεδιάζαμε με την κολλητή μου στα θρανία. Επίσης έραβα κολλητά ρούχα πάνω στις κούκλες και μετά δεν έβγαιναν. Kάποια στιγμή σκέφτηκα: τι λείπει από την ντουλάπα μου; Κάτι "σαν" κόσμημα..; Και έτσι σχεδίασα το πρώτο μου κόσμημα.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Που ειδικεύεσαι;

Πολλά χρώματα, ζωηροί συνδυασμοί, γεωμετρικά σχέδια. Σχεδιάζω χωρίς να σκέφτομαι ότι κατασκευάζω κοσμήματα. Το ένα layer πάνω από το άλλο όπως σχεδιάζω και κατόψεις. Τελικά καταλήγουν να χρειάζονται σαν φόντο το πιο απλό outfit.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Μια βόλτα σε events όπως το Μeetmarket και το Fashion Room Service, ακόμη και στα vintage μαγαζιά του Ψυρρή, αρκεί για να αποφασίσει κάποιος ότι είναι ωραίο να διαφέρει από τους υπόλοιπους... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Ποιο είναι το background σου;

Είμαι αρχιτέκτων και αφού κέρδισα το βραβείο Pritzker, έφτασα στην κορυφή και μπήκα στο ελίτ λόμπι των συναδέλφων μου. Φορούσα μαύρα στα parties και συζητούσα για χώρους, μη χώρους και κενά... Φυσικά αστειεύομαι. αλλά η αλήθεια είναι πως κουράστηκα από τον όγκο της δουλειάς. Και έτσι για αλλαγή είπα να κάνω κάτι -θεωρητικά- πιο ανέμελο.

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησες επιχειρηματικά;

Να μάθω να λειτουργώ σαν επιχειρηματίας με στόχο το κέρδος. Α! Και να μάθω Ιαπωνικά. Το Τόκιο είναι δύσκολη αγορά...

 

Athenian designers #9: Nefelia
Το πιο δύσκολο ήταν να μάθω να λειτουργώ σαν επιχειρηματίας με στόχο το κέρδος... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Η οικονομική κρίση έκανε πουθενά καλό;

Δεν είμαι πολύ σίγουρη. Κατά την ενηλικίωση μου, η απειρία στην δουλειά μου, έκανε καλή παρέα με την εξουσία ενός αρχιτέκτονα στην πολεοδομία. Έμαθα ότι μόνο ο θυρωρός δεν χρηματίζεται. Πολλοί έχουν χτίσει 2-3 ακίνητα για τα παιδιά τους. Γκρινιάζουν όμως και απεργούν επειδή μειώθηκε ο μισθός τους. Από την άλλη πολλά νέα παιδιά δημιουργούν. Νέοι αρχιτέκτονες στρέφονται σε δράσεις, ενδιαφέρονται για μια πιο "κοινωνική" αρχιτεκτονική. Άλλοι, εκφράζονται δημιουργικά σε άλλους τομείς. Στον πυρήνα της όμως η Ελλάδα έχει διαμορφώσει νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Πως βλέπεις την αθηναϊκή αγορά;

Από μακριά και φορώντας γυαλιά μυωπίας. Κάτι, σκέφτομαι, δεν πάει καλά. Γιατί οι Ελληνίδες ας πούμε φοράνε μπότες UGG με το που μπει ο Νοέμβρης; Δεν λέω, άνετες. Αλλά για να ζει κανείς στον Καναδά ή στην Σκανδιναβία. Γιατί κλείνουν μαγαζιά με άποψη και ο αέρας μυρίζει Κίνα; Μια βόλτα σε events όπως το Μeetmarket και το Fashion Room Service, ακόμη και στα vintage μαγαζιά του Ψυρρή, αρκεί για να αποφασίσει κάποιος ότι είναι ωραίο να διαφέρει από τους υπόλοιπους.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου κομμάτια;

Όλα τα μοναδικά κομμάτια που έφτιαξα από υπολείμματα υλικών και από δείγματα που δεν με ένοιαζε να πειραματιστώ πάνω τους. Το Abstract κολιέ ειδικά, γιατί κύλησε ένα δάκρυ όταν πούλησα το πρώτο κομμάτι στην Αμερική.

 

Τι υλικά προτιμάς;

Μου αρέσει ό,τι κόβεται με ακρίβεια και ότι έχει χρώμα. Μου φτιάχνει την μέρα. Δουλεύω με πλέξιγκλας αλλά προσθέτω δέρμα, δαντέλα, swarovski. Δεν αποκλείω να δουλέψω και με μέταλλο αλλά για την ώρα απολαμβάνω την ακριβή κοπή του laser. Τα περισσότερα κομμάτια στο εργαστήριο μου είναι μοναδικά γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι. Διατηρώ όμως και συγκεκριμένες συλλογές για εμπορικούς λόγους.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Online στο site της Nefelia. www.nefelia-architecturalfashion.com. Από εκεί οδηγείστε στο eshop, στο fb, στο instagram και στο pinterest. Από κοντά στο επόμενο Fashion Room service του Ozon στις 30/10 . Εκεί θα δείτε και την νέα συλλογή "Flowers" καθώς και την αντρική συλλογή Nefelia Homme.

 

Τι βλέπουμε στις φωτογραφίες;

Κατά βάση unique κοσμήματα Nefelia και ένα από την καινούργια συλλογή Flowers. Εμένα και την poledancer φίλη μου Τόνια να κάνουμε βόλτα στην γειτονιά έξω από το εργαστήριο μου.

 

Athenian designers #9: Nefelia
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO