Η Αθήνα είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή και το ανθρώπινο δυναμικό της έχει να επιδείξει αρκετό ταλέντο σε διάφορους τομείς. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε τη δουλειά νέων και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας της πόλης, οι οποίοι -προσαρμοσμένοι πια στην κρίση- συνεχίζουν να παράγουν πολύ αξιόλογο έργο.  

 

Αυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε στη Βαρβάκειο Αγορά. Ανάμεσα σε  αρνιά, μοσχάρια, κιμάδες,  κρεοπώλες και περαστικούς συναντήσαμε τη Σοφία Τσόπελα, μια από τις πιο αγαπημένες μας σχεδιάστριες. Η Σοφία είχε για χρόνια το Razzmatazz στη Διδότου όπου πωλούσε κυρίως τις δημιουργίες της και από το οποίο είχαν περάσει όλα τα "hip" κορίτσια της πόλης. Πρόσφατα αποφάσισε να μετακομίσει στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου, όπου έτσι και αλλιώς κινείται όλη την ημέρα.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Aπό πότε ξεκίνησες να σχεδιάζεις;

Δεν θυμάμαι ακριβώς. Είχα την ανάγκη από μικρή, και συνεχώς κάτι έφτιαχνα για μένα και για τους άλλους. Είτε αυτό ήταν ρούχο, κόσμημα, ένας χώρος κτλ. Μάλλον ήθελα πάντα με ένα τρόπο να δημιουργώ ένα σκηνικό το οποίο θα πλαισιώνει μια αίσθηση, μια προσωπικότητα, ένα συναίσθημα.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Η Μάγκι φοράει λευκό φόρεμα με κρόσσια από τη σειρά "On stage", Razzmatazz Φθινόπωρο-Χειμώνας 2014-15. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Πως ξεκίνησες;  

Τυχαία. Σπούδασα μετάφραση, αλλά κατέληξα πως δεν μου ταιριάζει πολύ, αν και η επιλογή μου εκείνη προφανώς έχει να κάνει με  την ανάγκη μου για επικοινωνία. Γι αυτό φτιάχνω ρούχα -για να επικοινωνήσω με τον κόσμο και για να βοηθήσω τον καθένα να ''πεί''  αυτό που θέλει πραγματικά στους άλλους, χωρίς λόγια.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Που "ειδικεύεσαι";

Δεν θα σου πω που ειδικεύομαι γιατί αυτό είναι περιοριστικό. Ένας είναι ο στόχος μου βασικά να κάνω τον καθένα να νιώσει ροκ σταρ, ή έστω να αναδείξει την προσωπικότητα του, χωρίς να την θάβει στην ενοχή της εκκεντρικότητας ή του φόβου της επίκρισης από τους άλλους. Πρέπει να αποβάλλουμε τις ανασφάλειες αυτού του είδους, είναι κρίμα. Τα ρούχα είναι παιχνίδι και αφού δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε γυμνοί, που αυτό θα ήταν απόλυτη ελευθερία, ας νιώθουμε ελεύθεροι μέσα στα ρούχα μας, να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Χρυσό μπουστάκι και φούστα άνιμαλ πριντ, Razzmatazz Kαλοκαίρι 2014.Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Ποια υλικά προτιμάς;

Όλα. Κατά βάση τα εναλλακτικά, τα παράξενα. Πριν δυο χρόνια είχα ερωτευτεί το νεοπρέν, φέτος χρησιμοποίησα και μετάξι. Ό,τι εξυπηρετεί το πατρόν που θέλω και το αποτέλεσμα που έχω φαντασιωθεί.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Από που εμπνέεσαι;

Από τους ανθρώπους. Από ένα πρόσωπο, μια κουβέντα, ένα ζευγάρι που θα δω έξω. Από την πόλη που έχει πολλές ασχήμιες, αλλά και πολλές ομορφιές.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Τι είναι μόδα για σένα;

Κατά βάση μάρκετινγκ. Ωστόσο υπάρχουν φορές που υποκλίνομαι στο ταλέντο κάποιων θρυλικών σχεδιαστών του εξωτερικού. Από την άλλη η εναλλακτική μόδα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο -οι δουλείες που γίνονται είναι εκπληκτικές!

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Η Μάγκι φοράει leather φούστα με χρυσό τοπ από τη σειρά "On stage", Razzmatazz Φθινόπωρο-Χειμώνας 2014-15. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Πως βλέπεις την αθηναϊκή αγορά;

Σε κρίση, αν όχι σε κατάρρευση. Φλατ και ανέμπνευστη. Καταπληκτικά μαγαζιά χρόνων έχουν κλείσει και στην περατσάδα που θα κάνεις στην αγορά έχεις την αίσθηση πως  βλέπεις το ίδιο ρούχο στο repeat.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Μήπως έκανε και λίγο καλό η κρίση;

Δεν ξέρω τι να σου πω. Σίγουρα έριξε τις τιμές, σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες γειτονιές. Και περιορίσαμε και τις σπατάλες. Από την άλλη κατέστρεψε δουλειές, έκανε την επιβίωση- σε μεγάλο ποσοστό- αδύνατη και τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Οπότε στο ζύγι χάσαμε, δεν κερδίσαμε.

 

Είχες κατάστημα επί χρόνια στη Διδότου, που μετακόμισες τώρα;

Θα με βρείτε στον 1ο όροφο στην Ευριπίδου 18 και Αιόλου.

 

Athenian designers #4: Σοφία Τσόπελα
"Στόχος μου είναι να κάνω τον καθένα να νιώσει ροκ σταρ, ή έστω να αναδείξει την προσωπικότητα του..." Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LiFO

 

Πες μου δυο λόγια για τα άμεσα σχέδιά σου.

Ετοιμάζω την χειμερινή σειρά που θα είναι εμπνευσμένη από μουσικές περσόνες διαφόρων δεκαετιών. Και συνεργάζομαι με έναν φίλο-σχεδιαστή σε μια σειρά t-shirt. Παράλληλα δουλεύουμε το site του Razzmatazz, το οποίο θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Για την ώρα εκπτώσεις!

 

Γιατί Razzmatazz;

Γιατί Razzmatazz σημαίνει noisy, exciting activity designed to attract and impress! Και είναι και το αγαπημένο μου κομμάτι των Pulp. Παιδί των '90s...τι να πεις...