Ο γυναικολογικός καρκίνος είναι διπλό χτύπημα για την ασθενή και την οικογένειά της
Η πρόληψη σώζει ζωές, όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού αλλά και για όλους τους καρκίνους.

Ο γυναικολογικός καρκίνος είναι διπλό χτύπημα για την ασθενή και την οικογένειά της

Γυναίκες, ας αγαπήσουμε το σώμα μας. Ας του δώσουμε την προσοχή, τη φροντίδα, την εκτίμηση που χρειάζεται και αξίζει. Ας το προστατέψουμε από τον καρκίνο του μαστού. Όσο είναι και όσο περνά από το χέρι μας.

Μπορεί ο Οκτώβρης να ήταν αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά τα ογκολογικά νοσήματα που μας απειλούν δεν εξαντλούνται εκεί. Αύξηση καταγράφουν και τα περιστατικά των γυναικολογικών καρκίνων, με τους επιστήμονες και τους συλλόγους ασθενών να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αμελούμε τις εξετάσεις μας. 

 

portrait
Αριστερά: Μαρί Παπαγεωργίου
Υπεύθυνη Ομάδας Ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο «Εριφύλη» του Συλλόγου ΚΕΦΙ 
Δεξιά: Ζωή Γραμματόγλου 
Πρόεδρος Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών

— Τι αλλάζει στην πρόληψη του καρκίνου με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στη χώρα μας; 
Η πρόληψη σώζει ζωές και όσο ζούμε θα το φωνάζουμε, όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού αλλά και για όλους τους καρκίνους. Αν υπήρχε οργανωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος, θα είχαμε αποφύγει πάρα πολλούς θανάτους και την ταλαιπωρία των ανθρώπων που μαθαίνουν ότι νοσούν όταν είναι πλέον πολύ αργά. Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», πιστεύουμε ότι έγινε μια καλή αρχή και ίσως να ακολουθήσουν κι άλλα αντίστοιχα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και, βέβαια, του τραχήλου της μήτρας. Θα πρέπει όμως να γίνει μεθοδική δουλειά. Έχουν σταλεί αρκετά μηνύματα σε γυναίκες, υπενθυμίζοντάς τους τη μαστογραφία, με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά κέντρα στα οποία απευθύνονται οι γυναίκες να μην έχουν διαθέσιμα ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στον Σύλλογο ΚΕΦΙ. Η πρόληψη θέλει οργάνωση και συνεργασία, πρέπει να είναι ισότιμα προσβάσιμη για όλες και όλους.  

 

— Ποιοι καρκίνοι γνωρίζουν μεγαλύτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας και πού πρέπει να δώσουμε το βάρος στην ενημέρωση;
Η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη εμφανίζει αύξηση 8% τα τελευταία χρόνια και η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις πέντε μορφές καρκίνου με τα περισσότερα θύματα. Οι άλλες τέσσερις περιλαμβάνουν τον καρκίνο των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, όπου όμως η θνησιμότητα εμφανίζει σταδιακή μείωση μετά το 1990. Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και η πρωτογενής πρόληψη με την αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου. Η σωστή αντιμετώπιση εγνωσμένων προκαρκινικών καταστάσεων μπορεί επίσης να προλάβει τον καρκίνο. Ο φόβος και η άγνοια ωστόσο είναι συχνά φαινόμενα, τη στιγμή που από τη φύση του ο καρκίνος μπορεί να είναι ύπουλος και να ανιχνεύεται δύσκολα, χωρίς παρεμβάσεις ελέγχου του πληθυσμού.

 

— Ποιο είναι το μήνυμα του Συλλόγου ΚΕΦΙ για τον μήνα Οκτώβριο;
Το μήνυμα είναι: «Γυναίκες, ας αγαπήσουμε το σώμα μας. Ας του δώσουμε την προσοχή, τη φροντίδα, την εκτίμηση που χρειάζεται και αξίζει. Ας το προστατέψουμε από τον καρκίνο του μαστού. Όσο είναι και όσο περνά από το χέρι μας». Είναι έγκλημα στην εποχή μας, με τα σύγχρονα μέσα έγκαιρης διάγνωσης που μας προσφέρει η Ιατρική, να πέφτουμε θύματα του καρκίνου του μαστού, εξαιτίας της ίδιας μας της αμέλειας. Γυναίκες, πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και μην αμελείτε τις εξετάσεις σας. Μην αφήνετε την καθημερινότητα να σας παρασύρει. 

 

— Ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν στον τομέα των γυναικολογικών καρκίνων, όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι δεν πλήττεται μόνο η γυναίκα αλλά όλη η οικογένεια;
Όταν μια γυναίκα νοσεί με γυναικολογικό καρκίνο, το χτύπημα είναι διπλό. Νοσεί η φύση της. Αυτό το γεγονός μπορεί να κρύβει πολλά αρνητικά συναισθήματα, από ανησυχία και φόβο μέχρι ακόμα και ντροπή. Πολλές γυναίκες δεν το συζητάνε καν. Υπάρχουν γυναίκες που σε ηλικία 35 ετών ή και νωρίτερα ακόμα πρέπει να κάνουν υστερεκτομή. Λόγω των θεραπειών, μπορεί να έχει προβλήματα με τη σεξουαλικότητά της. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής της. Εμείς, ως σύλλογος καρκινοπαθών που ερχόμαστε σε επαφή με τόσο κόσμο, έχουμε δει πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από το στενό περιβάλλον στην αντιμετώπιση αυτών των καρκίνων. Γι’ αυτό στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας στις 20 Σεπτεμβρίου οργανώσαμε μια εκδήλωση, έναν αγώνα μπάσκετ με τίτλο «Βάλε ένα καλάθι για τη γυναίκα της ζωής σου», που βάζει τη γυναίκα μπροστά, την κάνει πρωταγωνίστρια. Ένας αγώνας μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα που δείχνει έμπρακτα την αξία της συνεργασίας, της συνεννόησης, την ανάγκη για καλή επικοινωνία και σύμπραξη. Σε αυτό το ματς, εκτός από γνωστούς μπασκετμπολίστες, άντρες και γυναίκες, πήραν μέρος και μέλη οικογενειών γυναικών που έχουν νοσήσει, σύντροφοι ή σύζυγοι, αδέλφια, κάποιες γυναίκες που νόσησαν οι ίδιες αλλά και γιατροί που είναι στο πλευρό μας από την αρχή αυτής της πορείας. Και όλοι αγωνίζονται μαζί, χωρίς να κλείνουν τα μάτια στις λέξεις που τρομάζουν: καρκίνος, χάος, θεραπεία, χειρουργείο, νίκη, ήττα, αποχωρισμός. Άντρες και γυναίκες ενωμένοι απέναντι σε έναν κοινό σκοπό. Γιατί όσο και αν ο γυναικολογικός καρκίνος αφορά μόνο τη γυναίκα, αυτή είναι η γυναίκα της ζωής κάποιου, οπότε μέσα από εκείνη επηρεάζονται κι άλλοι.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ