Καλοκαιρινή διατροφή με υψηλό δείκτη ηλιοπροστασίας

Καλοκαιρινή διατροφή με υψηλό δείκτη ηλιοπροστασίας

Εκτός από το αντηλιακό, οι κατάλληλες τροφές μπορούν να ενισχύσουν την προστασία της επιδερμίδας μας τους καλοκαιρινούς μήνες

ADVERTORIAL

Απο τον Γιάννη Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι πολύ μεγαλύτερη. Όσο και αν προσπαθούμε να τον αποφύγουμε, η ελαφριά ενδυμασία που αφήνει ακάλυπτα πολλά μέρη του σώματος αλλά και η επιθυμία μας να απολαύσουμε τη μέρα έξω, στη φύση ή στην παραλία, μας κρατούν εκτεθειμένους στην ηλιακή ακτινοβολία. Η συνεχής ενημέρωση των τελευταίων ετών μάς έχει ευαισθητοποιήσει ως προς τη χρήση αντηλιακού, τουλάχιστον όταν βρισκόμαστε στην παραλία. Δεν είναι όμως αρκετό. Η επιδερμίδα μας δοκιμάζεται καθημερινά από τον ήλιο και ο κίνδυνος να διαταραχθεί η υγεία της είναι μεγάλος. Εκτός από το αντηλιακό, σημαντικό όπλο μας είναι και η σωστή διατροφή. Ας τη χρησιμοποιήσουμε!  

Η φύση έχει προβλέψει για εμάς. Τα τρόφιμα που παράγει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πλούσια σε φυτοσυστατικά και μικροστοιχεία με αποδεδειγμένη δράση στην προστασία της επιδερμίδας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή τα ακόλουθα τρόφιμα για να δημιουργήσετε μία ισχυρή ασπίδα:

 

Καλοκαιρινή διατροφή με υψηλό δείκτη ηλιοπροστασίας

 

Λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες και καρότα): Οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι βασικά συστατικά της χωριάτικης σαλάτας και είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για την προστασία της επιδερμίδας. Οι πιπεριές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνες C, Ε και Α, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του δέρματος. Οι ντομάτες παρέχουν το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Όσο πιο ώριμη είναι η ντομάτα, τόσο πιο βιοδιαθέσιμο είναι και το λυκοπένιο. Επιπλέον, έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πέντε κουταλιών σούπας πολτοποιημένης ντομάτας καθημερινά προσφέρει 33% καλύτερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που υπερπαράγονται κατά την έκθεση στον ήλιο. Θυμηθείτε, λοιπόν, να την προσθέτετε και στα σάντουιτς ή στην ομελέτα σας ή σε έναν νόστιμο καγιανά. Τα καρότα είναι γνωστά για το πολυσυζητήμενο β-καροτένιο. Χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες και λοσιόν, στοχεύοντας στο καλύτερο και ασφαλέστερο μαύρισμα. Η συχνή κατανάλωση των καρότων (ωμών ή βραστών) στη σαλάτα ή μέσα στο φαγητό, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας για β-καροτένιο. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό “LANCET”, αναφέρει ότι εάν καταναλώνετε 2-3 καρότα την ημέρα μαζί με ελαιόλαδο και λεμόνι, αυξάνετε την προστασία του δέρματος από δερματικές και καρκινικές αλλοιώσεις που προέρχονται από τον ήλιο και τις υπεριώδεις ακτίνες του.

 

Το σουσάμι και το ταχίνι. Το σουσάμι και το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) αποτελούν πηγές ω-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή φωτο-προστατευτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα της επιδερμίδας. Το ταχίνι, επιπλέον, περιέχει τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού, δηλαδή σησαμίνη και σησαμολίνη. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, αυτά τα φυτοσυστατικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και μειώνουν την φώτο-καρκινογένεση που προκαλείται από την έκθεση στις ακτίνες UVB του ηλίου. Καταναλώστε το ταχίνι και το σουσάμι στο πρωινό σας, χρησιμοποιήστε το ως dressing για τις σαλάτες και τα όσπριά σας ή συνοδεύστε τα φρούτα σας, τις απογευματινές ώρες. Θα σας προσφέρει κορεσμό, θρέψη και προστασία της επιδερμίδας σας!  

 

Το νερό. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ίσως το σημαντικότερο «τρόφιμο»! Συμβάλλει στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή στην ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος. Όσον αφορά στην προστασία της επιδερμίδας, η σωστή ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών που προκαλούνται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, τη ρύπανση και το στρες. Στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 1 ½ λίτρου νερού καθημερινά. Η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 

Στον αντίποδα, υπάρχουν και τροφές που - σε αυξημένη κατανάλωση - μπορεί να μειώνουν τη φυσική προστασία του οργανισμού απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Για τον λόγο αυτό, προσπαθήστε να περιορίζετε την κατανάλωση των ακόλουθων τροφών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

 

Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση περιορίζει την ικανότητα αυτοπροστασίας των κυττάρων της επιδερμίδας από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ μειώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, προκαλώντας αφυδάτωση της επιδερμίδας. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα επιδιόρθωσης βλαβών του DNA λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Ζαχαρούχα τρόφιμα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί έμμεσα να επηρεάσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο στα ηλιακά εγκαύματα και στα σημάδια γήρανσης.

 

Συμπερασματικά, η προστασία της επιδερμίδας μας από τον ήλιο δεν βασίζεται μόνο στα αντηλιακά και στη σκιά, αλλά και στις συνειδητές διατροφικές μας επιλογές. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και καλά λιπαρά, ενισχύουμε εκ των έσω την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να γεμίσουμε το πιάτο μας με πολύχρωμα λαχανικά, να πίνουμε άφθονο νερό και να αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη, ώστε να απολαύσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία, ευεξία και λαμπερή επιδερμίδα!

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon