ADVERTORIAL
 

Η κατηγορία των ηλεκτρικών compact SUV αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν, ότι θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος το επόμενο διάστημα. Το Q4 e-tron αποτελεί τη νέα πρόταση της Audi στο συγκεκριμένο segment και δικαιώνει σε όλα τα επίπεδα τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της μάρκας με σήμα τα τέσσερα δαχτυλίδια. Τόσο το Q4 e-tron, όσο και η έκδοση coupe SUV Sporback e-tron, εντυπωσιάζουν με τον φουτουριστικό εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό τους, ο οποίος αποκλίνει ελάχιστα από το ντιζάιν των αντίστοιχων πρωτοτύπων του 2019. Οι «καθαρές» γραμμές του Audi Q4 e-tron αποτυπώνουν το μέλλον της ηλεκτροκίνησης συμπυκνωμένο σε ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, κοντούς προβόλους εμπρός, μία δυναμική σιλουέτα με μεγάλους τροχούς και έναν εξαιρετικά χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 02,8 και 0,26 για το Sportback. Xάρη στο αεροδυναμικό σχήμα και σε στοχευμένες παρεμβάσεις εξωτερικά του αμαξώματος μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και μπορεί να αυξηθεί η αυτονομία του Q4 e-tron έως και 40 χιλιόμετρα περισσότερο.

 

 

 

 

Στο πίσω μέρος προβλέπεται μία λωρίδα φωτός ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των φωτιστικών σωμάτων

Σήμα κατατεθέν και παγκόσμια πρεμιέρα συνιστά η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων φωτιστικών υπογραφών, που επιτρέπουν προαιρετικά οι προβολείς LED Matrix, ενώ το μήκους 4,59 μ. ηλεκτροκίνητο SUV διατίθεται σε μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Μία ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη σχεδιαστική πρόταση αποτελεί το Audi Q4 Sportback e-tron με ακόμη χαμηλότερη γραμμή οροφής και coupe σχήμα στην κατάληξή της, που προσδίδει μία σπορ νότα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Βγαλμένο από το μέλλον μοιάζει και το εσωτερικό του Audi Q4 e-tron με προηγμένες τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία του οδηγού και των επιβατών. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι η επίσημη παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου SUV ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια του κόκπιτ και του σαλονιού του. Οι χώροι είναι άφθονοι και ξεπερνούν τους αντίστοιχους ακόμη και του αισθητά μεγαλύτερου Audi Q7, καθώς απουσιάζει το κλασικό κεντρικό τούνελ, ενώ ο οδηγοκεντρικός πίνακας οργάνων ενσωματώνει δύο οθόνες με καινοτόμα σχεδιαστικά στοιχεία. Ο έλεγχος του ψηφιακού κόκπιτ μπορεί να γίνει μέσω των επιφανειών αφής, που διαθέτει το πρωτοποριακό πολυλειτουργικό τιμόνι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαχείρισης με φωνητικές εντολές.

 

 

 

Κορυφαίων προδιαγραφών είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η high tech κεντρική οθόνη αφής

Τα premium υλικά και οι καλαίσθητοι χρωματικοί συνδυασμοί αναδεικνύουν την κεντρική κονσόλα Black Panel, που μοιάζει σαν να αιωρείται και είναι ελαφρά στραμμένη προς τον οδηγό, ενώ ακόμη και η βασική έκδοση περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα πολυμέσων με κορυφαίες υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία η προαιρετική οθόνη head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, που διευκολύνει αφάνταστα τον οδηγό προβάλλοντας στο οπτικό πεδίο του χρήσιμες πληροφορίες. Οικογενειακών προδιαγραφών αποδεικνύεται και ο χώρος αποσκευών με μίνιμουμ όγκο 520 λίτρων και δυνατότητα ρυμούλκησης τρέιλερ βάρους έως 1.200 στις τετρακίνητες εκδόσεις quattro.

 

 

 

 
 

 

Το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας προβάλλει στο οπτικό πεδίο του οδηγού μία σειρά χρήσιμων πληροφοριών

Η μεγάλη γκάμα εκδόσεων κάνει ακόμη ελκυστικότερο το πρώτο ηλεκτροκίνητο compact SUV της Audi, καθώς διατίθεται ως Q4 35 e-tron με 170 ίππους και ως Q4 40 e-tron με 204 ίππους, που μεταδίδονται και στις δύο περιπτώσεις στους πίσω τροχούς. Στην κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron συνυπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες για την ηλεκτρική τετρακίνηση Quattro, που αποδίδουν συνολικά 299 ίππους και εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις (επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2’’, τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα) σε συνδυασμό με μηδενικούς ρύπους. Η Audi κατάφερε σχεδόν να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού το Q4 e-tron προσφέρει –παρά τις σπορ προδιαγραφές του- έως 520 χιλιόμετρα αυτονομίας και δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας μπαταρίας ακαθάριστης χωρητικότητας 55 kWh για το 35 e-tron και 82 kWh για τις άλλες δύο ισχυρότερες εκδόσεις. Η φόρτιση μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα με εναλλασσόμενο ή συνεχές ρεύμα και η εμβέλεια του αυτοκινήτου αυξάνεται χάρη στο έξυπνο σύστημα ανάκτησης, που εξοικονομεί ενέργεια ενσωματώνοντας στοιχεία πλοήγησης και τοπογραφικά δεδομένα.

 

 

 

Το Αudi Q4 Sportback e-tron ξεχωρίζει με τις coupe γραμμές στο πίσω μέρος του

Η μοναδική ποιότητα κύλισης, η ισορροπημένη κατανομή βάρους και η τοποθέτηση της μπαταρίας στο πάτωμα και μεταξύ των δύο αξόνων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία απολαυστική αίσθηση οδήγησης με κορυφαία επίπεδα πρόσφυσης, αντάξια της φήμης της Audi. Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και σπορ ανάρτηση με χαμήλωμα του αμαξώματος κατά 15 χιλιοστά, όπως επίσης το σύστημα Audi drive select με δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών προφίλ οδήγησης. Ο οικολογικός χαρακτήρας του Audi Q4 e-tron επιβεβαιώνεται εκτός των άλλων και με τη χρήση πολλών ανακυκλωμένων υλικών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του αμαξώματός του.

Oι τιμές του πρώτου compact ηλεκτρικού SUV της Audi ξεκινούν από 45.800 ευρώ για το Q4 e-tron 35 και από 47.950 ευρώ για την αντίστοιχη έκδοση Sportback και ανταποκρίνονται στον premium και high tech χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε δημοφιλέστερο μοντέλο της μάρκας μετά τη σειρά Α3 και φαίνεται ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το πετύχει.