Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
0

Ο Σπύρος είναι Κερκυραίος και έχει πιει πάρα πολλές τσιτσιμπύρες στη ζωή του. Τον γνωρίσαμε τυχαία την ώρα που δοκιμάζαμε το πολύ ιδιαίτερο αναψυκτικό και μας μίλησε για την ιστορία του και για τη μοναδική εταιρία που έχει απομείνει στην Ελλάδα και έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει στους Αθηναίους.

Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Παλιότερα υπήρχαν 8 βιοτεχνίες που έφτιαχναν τσιτσιμπύρα, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, η επιχείρηση που ίδρυσε ο Γιώργος Χειμαριός. Το όνομά της (από το τζίντζερ αλλά και το τσιτσιρίζω, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει μόνη της κατά τη ζύμωση) είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ginger beer, του αναψυκτικού που αγαπούσαν και αγαπούν οι Άγγλοι και στην Ελλάδα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι.

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και τζίντζερ. Τα υλικά ζυμώνονται για πέντε μέρες και μετατρέπονται στο ανθρακούχο αναψυκτικό, με το ανθρακικό να δημιουργείται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει. «Η τσιτσιμπύρα είναι ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό και από παραγωγή σε παραγωγή μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, εξαρτάται από τη γεύση του λεμονιού» λέει. «Μπαίνει μόνο φρέσκο λεμόνι στην Παρασκευή. Δεν είναι κόκα κόλα, είναι φυσικό προϊόν. Αν αφήσεις την τσιτσιμπύρα εκτός ψυγείου, το μπουκάλι μπορεί να φουσκώσει γιατί ζυμώνεται συνέχεια. Όταν την ανοίγεις πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά γιατί μπορεί να 'ταξιδέψει', δηλαδή να αφρίσει, γιατί είναι ζωντανό πράγμα. Η τσιτσιμπύρα θέλει παίδεμα, πρέπει να ασχοληθείς μαζί της, να προσέχεις να μην εκτεθεί στον ήλιο. Στην Κέρκυρα πίνουν όλοι τσιτσιμπίρα και στους Άγγλους που έρχονται και την ξέρουν αρέσει πολύ. Η αγγλική βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, λόγω των υλικών. Είναι πολύ καλύτερη η ντόπια. Εκτός από σκέτη, εμένα μου αρέσει και με βότκα» λέει ο Σπύρος.

Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι. «Μπορείς να πιεις τσιτσιμπύρα σαν χωνευτικό. Ό,τι και να φας πίνεις μετά μια τσιτσιμπύρα και στρώνεις» λέει ο Σπύρος.

Η τσιτσιμπύρα του Σπύρου Facebook Twitter
Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Κι αυτή είναι μία ιδιαίτερη συνταγή για κοκτέιλ με τσιτσιμπίρα:

Mojito με τσιτσιμπύρα

Υλικά

- φρέσκα φύλλα μέντας
- 3 κ.τ.γ ζάχαρη
- 1 λάιμ κομμένο
65 ml ρούμι
- τσιτσιμπίρα
- μία φέτα τζίντζερ ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μέντα, τη ζάχαρη και τα κομμάτια lime και λιώστε τα. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ποτήρι με την τσιτσιμπίρα. Γαρνίρετε με φύλλα μέντας και μία λεπτή φέτα τζίντζερ.

Τσιτσιμπύρα μπορείτε να βρείτε: «Κάπαρη» Ασκληπιού 22, Αθήνα, «Μεσογειακή Διατροφή», Σοφοκλέους 1, Αθήνα, «Σοφός Μάρκετ» Μητροπόλεως 78, Αθήνα, «Αφοί Καππάτου» Σπ. Τρικούπη (Ασημάκη Φωτήλα 1), Εξάρχεια, Αθήνα, »Γήινος» Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι και σε επιλεγμένα μπαρ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ