Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό

Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
8
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Είναι άξιο λόγου ότι στην ουσία εμείς είμαστε που βρίσκουμε τους πελάτες μας και όχι το αντίθετο. Οι πελάτες μας απλά τυχαίνει να μας βρουν μπροστά τους... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όλοι έχουμε αναμνήσεις από τα πανηγύρια που πηγαίναμε μικροί. Είναι συνήθως η μυρωδιά από τους πάγκους με τους λουκουμάδες, o θόρυβος της μηχανής του ποκ κορν ή η γλύκα από το μαλλί της γριάς και το γλειφιτζούρι κοκοράκι. Σε όλες αυτές τις αναμνήσεις λιχουδιάς διεκδικεί πλέον μια θέση ένα νέο χειροποίητο προϊόν, η γλυκιά "καμινάδα". Η πατέντα που έφερε από το εξωτερικό ο Σωκράτης Παναγόπουλος, έχει Ούγγρικες ρίζες και παραλλαγές της μπορείς να συναντήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Όπως μας εξηγεί, πρώτη φορά την δοκίμασε στην Βουδαπέστη σε ένα ταξίδι που είχε πάει με την κοπέλα του. Ο ίδιος μαθηματικός στο επάγγελμα, βάλθηκε για ένα καλοκαίρι, που δεν είχε δουλειά, να μάθει την τέχνη της καμινάδας για να την προσφέρει στο ελληνικό κοινό. Στην πορεία πρόσθεσε και άλλα στοιχεία όπως την σοκολάτα, γνωρίζοντας την αδυναμία των Ελλήνων σε ότι βουτιέται σε πραλίνα, και σύντομα το "Γλυκό Καμινάδα" ήταν έτοιμο.

Εμείς τον συναντήσαμε μαζί με την κοπέλα του Ελένη, στο πανηγύρι των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα, ένα πανηγύρι πνιγμένο ασφυκτικά σε εισαγόμενα faux bijoux, εσώρουχα και πάγκους με προϊόντα καθαρισμού. Αφήνοντας στην άκρη τον συρφετό που επικρατούσε τριγύρω και θύμιζε εκπληκτικά λαϊκή αγορά, επιλέξαμε να εστιάσουμε στις λαχταριστές καμινάδες, που πλάθονταν και καραμέλωναν μπροστά στα μάτια μας. Τόλμημα φαινομενικά αταίριαστο, αλλά σίγουρα  θαρραλέο, το Γλυκό Καμινάδα, έχει καταφέρει να δώσει νέα γεύση στα πανηγύρια της πρωτεύουσας, αποδεικνύοντας ότι ένα νόστιμο, ποιοτικό και φρέσκο προϊόν έχει θέση παντού και πρέπει να είναι προσβάσιμο στον καθένα.

Φέτος έχουμε σκοπό να ταξιδέψουμε το Καμινάδικο σε όλη την Ελλάδα πουλώντας το γλυκάκι μας. Εμείς και οι Rolling Stones τέτοιες περιοδείες!

 

«Το γλυκό το πρωτοσυναντήσαμε σε ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό και στην συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι το τρώνε σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κάθε λαός το ονομάζει διαφορετικά. Εμείς θέλαμε να δώσουμε ένα ελληνικό όνομα και το βαφτίσαμε γλυκό Καμινάδα, λόγω του σχήματος και του καπνού που βγαίνει μέσα από το γλυκό καθώς το βγάζουμε ζεστό από το φουρνάκι».

Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Για την δημιουργία της καμινάδας είχαμε βοήθεια από παρασκευαστές του εξωτερικού. Η διαδικασία έχει ως έξης: Φτιάχνουμε ένα κορδόνι από ζύμη, το τυλίγουμε γύρο από ένα ξύλινο ρόλο, το επικαλύπτουμε με ζάχαρη και το ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει. Στην συνέχεια κολλάμε πάνω στην ζέστη καραμέλα τις γεύσεις μας και το γλυκό είναι έτοιμο να το ξετυλίξουμε και να το απολαύσουμε».

«Την καμινάδα την σερβίρουμε σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή που θέλει να προσθέτεις ζάχαρη και κανέλα. Ωστόσο, για τους λάτρεις τις πραλίνας το προσφέρουμε και στους συνδυασμούς "σοκολάτα – μπισκότο", "σοκολάτα – καρύδα" και "σοκολάτα – τρούφα". Η καμινάδα είναι οικονομική και προσβάσιμη σε όλους. Έχουμε τις επιλογές των 3 και των 5 εύρω ανάλογα με την ποσότητα που θα επιλέξει ο πελάτης, ανεξάρτητα από τις γεύσεις που θα βάλει επάνω».

«Αν και φτιάχνουμε το γλυκό μας ζωντανά μπροστά στον πελάτη, φροντίζουμε ώστε να έχουμε πάντα διαθέσιμες ζεστές καμινάδες ώστε κανείς να μην περιμένει πολλή ώρα. Το σημαντικότερο πράγμα για εμάς είναι να απολαύσει ο πελάτης μια ποιοτική και πεντανόστιμη καμινάδα. Το ψήσιμο, πάντως, της καμινάδας μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 15 λεπτά».

Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Το γλυκό μας παρασκευάζεται κατ’ εξοχήν σε υπαίθριους χώρους σε αντίστοιχες κοινωνικές εκδηλώσεις του εξωτερικού. Το γλυκό το γευτήκαμε για πρώτη φορά μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα, με όμορφες μουσικές και χαρούμενους ανθρώπους. Χαιρόμαστε, λοιπόν, να το προσφέρουμε σε ένα αντίστοιχο κλίμα, σε αυτό του ελληνικού πανηγυριού. Κοινώς είναι ένα γλυκό για τα πανηγύρια! Το όνειρο μας είναι να φτιάξουμε ένα ξύλινο σπιτάκι που θα μετακινείται από πανηγύρι σε πανηγύρι όπως παραδοσιακά συμβαίνει και στο εξωτερικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε υπαίθρια παζάρια σε πλατείες και γιορτές συνήθως εγκαθίστανται εκεί για πολλές εβδομάδες. Γι’ αυτό και θα τους δεις να έχουν όλοι τους ξύλινα σπιτάκια. Το επίπεδο των προϊόντων είναι επίσης πολύ υψηλό, θα βρεις καλό φρεσκοφτιαγμένο φαγητό και χειροποίητα είδη. Αυτό δεν ισχύει, δυστυχώς, στα ελληνικά πανηγύρια. Εδώ θα συναντήσεις κυρίως κινέζικα και άλλα φτηνά προϊόντα. Και αν υπάρχουν λίγοι πάγκοι με καλή ποιοτική δουλειά, χάνονται μέσα στο χάος. Εμείς πάντως, ευελπιστούμε να φέρουμε και άλλο δημιουργικό κόσμο στα πανηγύρια και να δούμε σύντομα περισσότερους πάγκους με προϊόντα ποιότητας».

«Το δύσκολο πράγμα όταν δουλεύεις σε ένα πανηγύρι είναι πρωτίστως ότι πρέπει να αλλάζεις θέση από μέρα σε μέρα, πρέπει να στήνεις και να ξεστήνεις το μαγαζί σου και να το πηγαίνεις σε άλλους τόπους, είσαι νομάς. Παρ’ όλα αυτά μας αρέσει αυτός ο νομαδικός τρόπος ζωής, αλλάζουμε συνέχεια παραστάσεις και γνωρίζουμε νέους ανθρώπους. Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι δουλεύεις σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο, οπότε είσαι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα. Τα πανηγύρια είναι μεγάλο σχολείο για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν του. Στα πανηγύρια θα δεις κάθε καρυδιάς καρύδι, θα βρεις τους πάντες. Έχουν υπάρξει άνθρωποι που προσπαθούσαν να μας κάνουν παζάρι, άλλοι που έφτυναν επιδεικτικά το κομμάτι καμινάδα που τους κερνούσαμε. Εμείς από πλευράς μας, είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο και προσπαθούμε να φέρουμε τους ανθρώπους που δεν μας ξέρουν κοντά στο προϊόν μας. Γι’ αυτό και πάντα κερνάμε πριν πουλήσουμε καμινάδα σε νέο πελάτη».

Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φτιάχνουμε ένα κορδόνι από ζύμη, το τυλίγουμε γύρο από ένα ξύλινο ρόλο, το επικαλύπτουμε με ζάχαρη και το ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Είναι άξιο λόγου ότι στην ουσία εμείς είμαστε που βρίσκουμε τους πελάτες μας και όχι το αντίθετο. Οι πελάτες μας απλά τυχαίνει να μας βρουν μπροστά τους. Στην αρχή σίγουρα εντυπωσιάζονται και κοιτούν με περιέργεια τον πάγκο που έχουμε στήσει. Στην συνέχεια όταν δοκιμάσουν την καμινάδα θα παραμείνουν το ίδιο ή και περισσότερο εντυπωσιασμένοι. Οι περισσότεροι πελάτες μας, ρωτάνε που μπορούν να μας ξαναβρούν. Για το λόγο αυτό έχουμε φτιάξει μια σελίδα στο facebook μέσα από την οποία ενημερώνουμε τον κόσμο που ενδιαφέρεται, για το ποιο είναι το επόμενο μας πανηγύρι. Δεν σας κρύβουμε πως είναι αρκετοί οι πελάτες μας οι οποίοι διανύουν μακρινές αποστάσεις για να μας ξανασυναντήσουν και να ξαναφάνε το γλυκό».

«Μέχρι στιγμής έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες πανηγύρια εντός Αττικής και οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν γευτεί το γλυκό Καμινάδα. Κάθε πανηγύρι έχει τους ανθρώπους του, τον χαρακτήρα του και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα. Φέτος έχουμε σκοπό να ταξιδέψουμε το Καμινάδικο σε όλη την Ελλάδα πουλώντας το γλυκάκι μας. Εμείς και οι Rolling Stones τέτοιες περιοδείες!». 

Κλείνοντας ρώτησα το ζευγάρι των γλυκατζήδων ποιες είναι οι αναμνήσεις τους από τα πανηγύρια των παιδικών τους χρόνων και η απάντηση τους έφερε αβίαστα χαμόγελα: «Λουκουμάς, χαλβάς και αν το γλέντι είναι στην επαρχεία, τότε και γουρουνοπούλα».

Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Για τους λάτρεις τις πραλίνας το προσφέρουμε και στους συνδυασμούς ‘σοκολάτα – μπισκότο’, ‘σοκολάτα – καρύδα’ και ‘σοκολάτα – τρούφα’.Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
O Σωκράτης Παναγόπουλος και η κοπέλα του Ελένη πρωτοσυνάντησαν το γλυκό σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η Καμινάδα είναι το νέο "πανηγυριώτικο" γλυκό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτή είναι η σελίδα Facebook του Γλυκού Καμινάδα

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Μάλλον Βουδαπέστη! Trdelník (originally called Kürtőskalács) is a traditional Slovak cake and sweet pastry, originally coming from Hungarian-speaking part of Transylvania, Romania. It also is known within the culinary heritages of other European countries like Hungary, the Czech Republic and Austria. http://en.wikipedia.org/wiki/Trdeln%C3%ADk
αυτο το χα φαει χριστουγεννα στην πραγα και το ελεγαν trdlo! το εφτιαχναν με ζαχαρη μονο και αν ηθελες αλειφαν στο εσωτερικο σοκολατα. ειναι απιστευτο