Μαρτυρία εφοριακού υπαλλήλου

Μαρτυρία εφοριακού υπαλλήλου Facebook Twitter
18

Μία Εξομολόγηση.

Δευτέρα ώρα 07.30. Προσπαθώ να μπώ στην υπό συγχώνευση Δ.Ο.Υ μου για να δουλέψω. Μπροστά στην πόρτα συνωστίζονται γύρω στα 30 άτομα που έχουν ξεκινήσει τον καυγά για το ποιός ήρθε στις 06.00 και ποιός αργότερα. Καλημερίζω και σπρώχνοντας καταφέρνω να φθάσω στην είσοδο. Ανεβαίνω στο γραφείο μου.

Κοντεύει 07.40. Ανοίγω τα 5 computers που μου αντιστοιχούν. Ξέχασα να συστηθώ και ν' αναφέρω ότι είμαι προϊσταμένη στο τμήμα εσόδων, που παλιά είχε 4 υπάλληλους και 1 προϊστάμενο. Οι υπάλληλοι σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν και έμεινε ο προϊστάμενος και τα computers, που πρέπει ν' ανοίξουν για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους που περιμένουν στωικά στην σειρά τους. Βάζω να βράσει το νερό για τον καφέ μου. Στο μεταξύ έχω απαντήσει δύο φορές στο τηλέφωνο σε φορολογούμενους που δεν μπορούν να μας επισκεφθούν σήμερα και ρωτούν αν όταν έρθουν θα μας βρουν ή θα έχουμε συγχωνευθεί με την ΔΟΥ υποδοχής.

07.50 παραλαμβάνω και πιστώνω γραμμάτια συμψηφισμού. Κάθε φορά παρακαλάω να προλάβω πριν μπουν οι φορολογούμενοι για συναλλαγή και αρχίσουν να γκρινιάζουν που δεν είναι κανείς στην θέση του.

Στις 08.00 ακριβώς ανοίγει η πόρτα για το κοινό. Φεύγω απ' το μικρό γραφείο μου και πάω απέναντι στα έσοδα να ξεκινήσω να εκδίδω διπλότυπα, ενημερότητες, να στήνω ρυθμίσεις, να απαντώ στο τηλέφωνο να εκδίδω γραμμάτια συμψηφισμού, να κάνω επιστροφές και να τσακώνομαι με τους φορολογούμενους γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι να τους εξυπηρετήσουν και στέκονται τόση ώρα στην ουρά.Λες και δεν βλέπουν ότι έχει μείνει ένας υπάλληλος σε κάθε τμήμα.

Στις 14.30, ώρα που σταματά η προσέλευση του κοινού, έρχεται η συνάδελφος από το πρωτόκολλο και μου φέρνει την αλληλογραφία. Η ταμίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει το κλείσιμο. Βάζουμε στοίχημα για το πόσα διπλότυπα κόπηκαν σήμερα. "Υπολογίζω γύρω στα 500" μου λέει. Πάλι κέρδισε. Είναι 485. Μου κάνει εντύπωση. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα.

Αρχίζω 14.50 να βάζω τα διπλότυπα στην σειρά για το αρχείο.

15.15 ξεκινάω το κλείσιμο της λογιστικής. Το TAXIS μου έχει στείλει διάφορα μηνύματα για δουλειές που πρέπει να διεκπεραιώσω. Να παραλάβω Χ.Κ και ΑΦΕΚ, να τακτοποιήσω λογιστικά τις εισπράξεις του φόρου που εισπράχθηκε μέσω τραπέζης.

15.45 ενώ κάνω τις εκτυπώσεις της λογιστικής προσπαθώ να αρχειοθετήσω τα γραμμάτια που εκδόθηκαν σήμερα, (τα οποία τώρα τελευταία δεν μπορούν να αρχειοθετηθούν αν δεν τα διακορεύσω εγώ) Η ταμίας ποτέ δεν βάζει στοίχημα για τα γραμμάτια, υποψιάζομαι γιατί πάντα κερδίζω εγώ. Μέσος όρος ημέρας 60.

Ώρα 16.00 και ακόμα ασχολούμαι με το αρχείο των διπλοτύπων, των γραμματίων και των ενημεροτήτων.

16.15 προσπαθώ να δω την αλληλογραφία που ήρθε. Χ.Κ που περιμένουν να βεβαιωθούν, εντολές μη έκδοσης ενημερότητας, διαγραφές και επιστροφές που πρέπει να γίνουν, απαντήσεις σε αιτήσεις ρυθμίσεων, εγκύκλιοι του Υπουργείου που μου ζητούν σε μια ορισμένη ημερομηνία να καταγράψω ό,τι υπάρχει στο αρχείο μου για καταστροφή, να κάνω παραγραφή ΑΦΕΚ και γραμματίων τρίτων, να κάνω καταγραφή αρχείου που θα παραδώσω.

16.50 ανεβαίνω να στείλω το fax για την παραγγελία των διπλοτύπων και των γραμματίων δεν προλαβαίνω να παραγγέλνω.( Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου αλλά από τότε που οι φορολογούμενοι έμαθαν ότι θα κλείσει η ΔΟΥ έρχονται κάθε μέρα και περισσότεροι).

Ώρα 17.00 κι ενώ ετοιμάζομαι να φύγω θυμάμαι ότι πρέπει να εκτυπώσω τις εκπτώσεις της ημέρας, δεν θα προλάβω αύριο το πρωί.

Στις 17.30 είμαι πια έτοιμη να φύγω. Άλλη μια μέρα πέρασε ίδια με τόσες άλλες έδώ και δύο μήνες που άρχισαν να φεύγουν οι συνάδελφοι σιγά σιγά με μεταθέσεις.

Ξέχασα να πω ότι η ΔΟΥ μου κλείνει γιατί τα μηνιαία της έξοδά είναι 6.500 ευρώ, μέσα σε αυτά και το επίδομα θέσης μου 250 ευρώ μεικτά. Για τα έσοδά της δεν μιλά κανείς. Για το ότι εξυπηρετεί ένα νησί περίπου 50.000 κατοίκων τον χειμώνα και 150.000 το καλοκαίρι (κυρίως ηλικιωμένους), για το ότι έχει μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι οι Κ/Ξ των φέρυ μποουτς, ναυπηγεία και άλλες επιχειρήσεις δεν απασχολεί το απρόσωπο κράτος.

Γιατί για το κράτος σημασία έχουν οι αριθμοί όχι οι άνθρωποι.

Για εμάς όμως σημασία έχει ο άνθρωπος γι αυτό και προσπαθούμε όλοι οι συνάδελφοι σε όλα τα τμήματα να είμαστε κοντά στον φορολογούμενο μέχρι την τελευταία ημέρα.

Αρχείο
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

16 σχόλια
κατανοητό και άδικο το λούκι που τραβάει η συγκεκριμένη κυρία αλλα μήπως μπορεί να μας πεί ποιες ήταν οι αρμοδιότητές της πριν φύγουν οι άλλοι 4 συνάδλφοι? αν διαιρέσεις τις δουλειές που αναφέρθηκαν 8 ώρες δια 4 υπαλλήλων ήτοι 2 ώρες δουλειάς ο καθένς και της έμεναν και 2 ωρίτσες για να διαβάσει και τις εγκυκλίους. Άντε γιατί παραμάθαμε, εμένα όταν δεν βγαίνει η δουλειά μου κάθομαι μέχρι τις 9 κυρία μου....Υ.Γ. η μητέρα μου εργάζεται σε παρόμοια ΔΟΥ και της λέω ακριβώς τα ίδια όσο και αν έτσουξε την οικογενειακή μας τσέπη και επωμίζομαι μεγαλύτερο βάρος και εγω πλέον.
Με χάλασε λίγο το κλείσιμο : "Για εμάς όμως σημασία έχει ο άνθρωπος γι αυτό και προσπαθούμε όλοι οι συνάδελφοι σε όλα τα τμήματα να είμαστε κοντά στον φορολογούμενο μέχρι την τελευταία ημέρα."Γιατί, αλίμονο, σ' όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι υπάλληλοι νοιάζονται για τον άνθρωπο.Θα ταίριαζε τώρα και μια εξομολόγηση εργαζομένου στο ΙΚΑ.
Εμείς τώρα πρέπει να συγκινηθούμε ή να πούμε μπράβο για το συγκεκριμένο κείμενο; Ε βέβαια, επειδή τόσα χρόνια είχαν μάθει να μην κάνουν τίποτα, τώρα που έσφιξαν οι κώλοι και αναγκάζονται να κάνουν αυτά που οφείλουν να κάνουν, τα παρουσιάζουν σαν κατορθώματα. Έχετε ιδέα τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα; Ή μήπως έχετε την εντύπωση ότι επειδή είναι δημόσιο, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η θρασύτατη χαλαρότητα που υπήρχε τόσα χρόνια. Εάν δεν αντέχετε τις συνθήκες εργασίας σας, να παραιτηθείτε από την εφορία στην οποία δουλεύετε. Και όπως έγραψε και κάποιος άλλος "ό,τι σπείρατε θα θερίσετε". Το κωλοβάρεμα τόσων χρόνων πληρώνετε τώρα.
ΔΟΥ Μοσχατου . Ενας οροφος περιπου 400 τμ ,σε ολο τον οροφο ζητημα αν υπηρχαν 7-8 υπαλληλοι "μα καλα δινει το κρατος ενοικιο σε ενα τοσο μεγαλο κτηριο με τοσους αχρηστους χωρους ενω εχει τοσα δικα του ?" ρωταω την φιλη που ειμαστε μαζι καθως το κτηριο εμοιαζε νεοδμητο και δεν νομιζω να ηταν του δημοσιου.Η αποστολη μας ηταν απλη , να πληρωσει καποιες δοσεις στο τμημα εσοδων,απλα ανηκε σε αλλη ΔΟΥ και ηθελε μια μικρη διαδικασια..θεωρητικα μια απλη δουλεια που πανω απο 5 λεπτα δεν κραταει.... Πηγαμε ταμειο ηταν ενας κυριος που δεν θα τον χαρακτηριζα και αστροπελεκι ουτε ιδιαιτερα ευδιαθετο,αφου του ειπαμε τι θελουμε μας απαντησε κατι σε σχεδον αγνωστη γλωσσα που χρειαστηκαμε και δευτερη φορα για να πιασουμε το νοημα,πηγαμε σε μια κοπελα που μας εστειλε (η κοπελα ηταν η μοναδικη γυρω στα 25-30 να σημειωσω πως ολοι οσοι δουλευαν εκεινη την ωρα ηταν απο 50 χρονων και πανω,μας εκανε εντυπωση πως δεν υπηρχαν νεοι ανθρωποι)η οποια εξυπηρετουσε γρηγορα (τυχαιο?) και κανοντας τις σωστες ερωτησεις μας εστειλε σε αλλο γραφειο (την ιδια ερωτηση θα μπορουσε να την ειχε κανει ο πρωτος υπαλληλος στο γραφειο και να ειχαμε παρακαμψει την δευτερη ουρα).Στο τελευταιο γραφειο μια κυρια δουλευε σε 2 διαφορετικα ποστα ταυτοχρονα και στις (χαζες κατα την αποψη του) ερωτησεις τυπου "γιατι δεν υπαρχουν ατομα" απαντουσε με απαθεια σχιζοφρενη "εχουμε ελλειψη προσωπικου,ΑΥΤΟΣ που δουλευε εδω εφυγε σε αδεια"...30 λεπτα για να πληρωσεις την εφορια , 30 λεπτα μεσα σε ενα χωρο που θυμιζε the walking dead απο την αδιαφορια,τα νευρα , το μουγκρητο αντι για "ναι" η "οχι"..μοναδικος φαρος ζωης αναμεσα στους νεκρους η μοναδικη νεαρη υπαλληλος που εδειχνε μια ενεργητικοτητα στην δουλεια της...ολοι οι αλλοι ζωντανοι νεκροι.
Ωρα 13:30-Με εχει πιασει πονοκεφαλος απο τις 5 τελευταιες ωρες που μιλαω με την Κουλα στο τηλεφωνο. Φευγω απ'το γραφειο.Ωρα 14:00-Εχω αγορασει σουβλακια για τον Μητσο που γυρναει απο τις 13:00 απο τη δουλεια του στη ΓΕΝΟΠ και πειναει σα λυκος.Ωρα 23:30-Πεφτω για υπνοΩρα 02:00-Ξυπναω λουσμενη στον ιδρωτα απο εναν εφιαλτη που ειδα για το πως πρεπει να δουλευουν οι συναδελφοι μου στη Δανια.Ωρα 04:00-Εχω τελειωσει την καταγραφη του εφιαλτη και στελνω το κειμενο στη LIFO.
Χθες πήγα στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής μου για το χαράτσι ακινήτων. Εξυπηρετούσε ένας μόνος υπάλληλος μια ουρά 60-βάλε ατόμων. Τα υπόλοιπα γκισέ άδεια («έφυγαν μια και καλή» μου απάντησε ο κλητήρας).Η φάτσα του μεσήλικα υπαλλήλου ήταν αγριωπή (ωχ, σκέφτηκα, θα φάω ειρωνεία έτσι και ρωτήσω κάτι). Μια γιαγιά για 15 λεπτά είχε κατσικωθεί πάνω από το κεφάλι του υπαλλήλου και του έλεγε το πόνο της, πως το σπίτι είναι του πατέρα αλλά ο πατέρας δεν είναι "σωστός" γιατί αρνείται να πληρώσει χαράτσι, ο γιος άνεργος κλπ.... Ο υπάλληλος την άκουγε προσεκτικά, για να την διευκολύνει και να μην τρέχει η γιαγιά σε άλλα γραφεία τηλεφώνησε ο ίδιος, της φωτοτύπησε τα δικά της έγγραφα -γιατί αυτή το ξέχασε- και παράλληλα έψαχνε στο αρχείο για τις υποθέσεις άλλων πολιτών "της ουράς". Παρά το αγριωπό πρόσωπο του ήταν ο πιο υπομονετικός εφοριακός που έχω δει. Ο ίδιος είδε στο βάθος μια κοπέλα ΑΜΕΑ με καρότσι που περίμενε και της έκανε νόημα να την εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα -όπως λέει η πινακίδα στην εφορία.. Κάποιοι πολίτες στην ουρά έπεσαν να τον "φάνε" λέγοντας ότι και αυτοί είχαν αναπηρία (στο μυαλό;) και ειδικά μια μαντάμ είχε "εμφύσημα" (φύσημα στην καρδιά εννοούσε;) και γιατί «οι καροτσάτοι προηγούνται; Ισότητα δεν θέλουν;»Ευτυχώς κάποιος πετάχθηκε και ειπε «να κάνετε διαγωνισμό αναπηρίας, σαν δεν ντρέπεστε» και έτσι η κοπέλα με το καρότσι εξυπηρετήθηκε. Αυτός ο υπάλληλος –όση ώρα ήμουν τουλάχιστον εγώ εκεί- σκίστηκε να βοηθήσει, να διεκπεραιώσει και να ακούσει τα παράπονα του κοινού για το κράτος, τους νόμους, την κρίση κλπ. Όλοι τον είχαν πάρει από τα μούτρα, λες και φταίει για το χαράτσι που μας έστειλαν. Και αφού έβρισαν τον υπάλληλο, άρχισαν να βρίζονται μεταξύ τους!Έπρεπε κανονικά να υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 ακόμα εφοριακοί για την ίδια δουλειά. Όχι για να είναι πιο εύκολη η δουλειά του εφοριακού αλλά για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Μετά μάλιστα άκουσα ότι ο ίδιος εφοριακός έπρεπε να εκπροσωπήσει την εφορία σε κάποιο δικαστήριο και θα ξεμπέρδευε το βράδυ…Δεν είμαι Δ.Υ. και μάλιστα αυτή την εποχή είμαι και σε εργασιακή αναζήτηση, αλλά στο κανιβαλίστικο τριπάκι «όλοι οι Δ.Υ. είναι τεμπέληδες, άχρηστοι και το σκάνε από τη δουλειά για να πάνε στην λαϊκή» δεν θα μπω. Γνωρίζω κάποιους Δ.Υ. που δεν ήταν σωστοί στα ωράρια, αλλά γνωρίζω άλλους τόσους που είναι άξιοι, τυπικοί και εξυπηρετικοί. Είναι αυτοί που εισπράττουν την ειρωνεία ενός λαού, αν τολμήσουν να παραπονεθούν για το αυτονόητο. Αντί να τα βάλουμε με την γραφειοκρατία και την έλλειψη μηχανοργάνωσης –παρά τα ευρωπ. κονδύλια- τα βάζουμε με τον υπάλληλο που δουλεύει σαν μοναχικός λύκος και μάλιστα μπροστά μας. Σόρρυ για την έκθεση ιδεών, αλλά έφαγα πακέτο χθες, μία η 600άρα χαράτσι, μία κάτι ανάγωγοι στην ουρά, στο τέλος και ο φουκαράς υπάλληλος, έβγαλα εδώ το άχτι μου ;-)
Αυτή είναι η αλήθεια για πολλές υπηρεσίες.Είναι λίγο άδικο να κάνουμε συγκρίσεις έτσι όπως γίνονται στα blog.Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους σωστά και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.Σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και αυτοματοποιημένα.Το θέμα είναι όμως ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που ζούμε και αντί να αλληλοφαγωνόμαστε και να θάβουμε ο ένας τον άλλον καλό θα ήταν να προσφέραμε ένα χέρι βοηθείας και ένα χαμόγελο για αρχή.Και εγώ σε ιδιώτη δουλεύω και λόγω της εργασίας μου συναλλάσσομαι με την εφορία.Κάθε φορά που πάω αναρωτιέμαι γιατί δεν γίνονται όλα ηλεκτρονικά.Το θέμα όμως δεν είναι να καταργήσουμε όλες τις εφορίες και να απολύσουμε όλους τους υπαλλήλους.Το θέμα είναι να κάνουμε τη δουλειά τους ευκολότερη και τη δική μας ακόμη περισσότερο.Η οικονομία δεν θα ανακάμψει με απολύσεις αλλά με βελτιστοποίηση των υπηρεσιών , δημιουργικότητα και παραγωγή.
Αυτό το πράγμα στην Ελλάδα που όποιος δουλεύει νομίζει ότι πρέπει να του πούμε και μπράβο δεν το καταλαβαίνω..Α ξέχασα, μιλάμε για την χώρα που έδινε επίδομα προσέλευσης στην εργασία..pardon..ΥΓ. Να θυμίσουμε στην κ. Εφοριακό ότι είναι κομμάτι αυτού του κράτους, όπως και οι λοιποί συνάδελφοί της, οι οποίοι παραπιπτώντος δεν μας εξήγησε που είναι!
Είμαι ο μόνος που πιστεύει, ότι οι περισσότερες από τις δουλειές που αναφέρει η κα προϊσταμένη θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται αυτόματα με το κατάλληλο λογισμικό και την ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες;
18:30, Συνειδητοποιώ έντρομη ότι και σήμερα δεν κέρδισα στο Solitaire των Windows. Ένα δάκρυ κυλάει στο κααπονεμένο πρόσωπο μου, παρασέρνοντας τη μάσκαρα.
Να πω ότι λυπάμαι; Ψέματα θα πω. Όταν μόλις πριν από 5 χρόνια γνωστή μου που δούλευε στη ΔΕΗ μου περηφανευόταν πως πάει ένας κάθε μέρα στις 8 και χτυπάει καρτέλα για τους υπόλοιπους, πως στις 10 φεύγει απ' το γραφείο της (όπου έχει φτάσει στις 9:30) και πάει στο Hondos μέχρι τις 12:30 γιατί στη μία σχολάει... Θερίζετε τους ανέμους που σπείρατε στο δημόσιο.
Κι ένα δάκρυ κύλησε... Να δούμε συγκριτικά την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα που το χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες έχουμε 10-12 ώρες δουλειάς minimum, ή με τις ατομικές επιχειρήσεις που πληρώνουν υπέρογκους φόρους για να βαράνε μύγες; Ο γολγοθάς μιας δημοσίας υπαλλήλου που έμαθε ότι η δουλειά ενός ανθρώπου γίνεται με 5... θα μου πεις τώρα, ότι εσύ κάνεις την δουλειά σου (συμφωνα με τα λεγόμενά σου πάντα) χωρίς εκπτώσεις, είναι ο φορέας όμως για τον οποίο δουλεύεις που συντηρεί δεκαετίες τώρα κακούς υπαλλήλους, βολεμένους, τεμπέληδες κλπ. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, σε αντίθεση με την τακτική του υπουργείου οικονομικών που κατ'εξακολούθησιν καίει τα χλωρά και ποτίζει τα ξερά.
Όταν αντιληφθείς εσύ έλληνα με το ε μικρό, ότι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει ένα κράτος με υπέρογκα λειτουργικά κόστη, που δεν παρέχει ΤΙΠΟΤΑ, τότε θα έχει γίνει ένα βήμα. Σε ρωτάω, παιδεία έχεις; ΟΧΙ! Υγεία; ΟΥΤΕ! (τουλάχιστον αξιοπρεπή) Δρόμους; ΜΠΑ. Αλλά έχεις τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστικές καλύψεις ανύπαρκτες (ενδεικτικά ο ΟΑΕΕ ζητάει 5.500 ευρώ ετησίως, ενώ μια ιδιωτική ασφάλεια με LUX κάλυψη 1500. Και μεταξύ μας, 36 ετών είμαι και σύνταξη όταν θα έρθει η ώρα να πάρω, δεν θα υπάρχει ΟΑΕΕ.), για να μην πω για την παιδεία, που τα κτίριά μας είναι του ποτέ, τα παιδιά πλέον υποσιτίζονται, και βέβαια στα πανεπιστήμια το τι γίνεται τα ξέρουμε, εκκολαπτήριο πολιτικών έχει γίνει με όλες αυτές τις νεολαίες που εν τέλει λύνουν και δένουν εκεί.ο ιδιωτικός τομέας πάλι καλά κρατεί, αλλά επειδή το δημόσιο ψυχορραγεί, να μειώσουνμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί (οι μισθοι του ιδιωτικού τομέα μας μάραναν, όχι το 45% της φορολογίας). Οπότε Κουλτουριάρη, ποια κατσίκα βλέπεις να πεθαίνει;
Εαν ισχύουν αυτά έυγε σας. Και είναι προφανές αυτό που λέει όλος ο κόσμος: Οι δημόσιες υπηρεσίες στηρίζονται από τους υπαλλήλους με φιλότιμο. Και εγώ, κακοπροαίρεται σκεπτόμενος, υποθέτω ότι οι άλλοι 4 την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια για πιό χαλαρό πόστο, μετάθεση σε άλλη υπηρεσία, κομματικό βόλεμα σε γραφείο υπουργού ή βουλευτή, πρόωρη σύνταξη "να μην τραβάνε το λούκι όλο μόνοι τους" και όλα τα όμορφα που τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Και το αστείο είναι ότι δεν θα τα ξεχάσουμε στο μέλλον, το 5% ακόμα κύριοι και κυρίες καλά κρατεί...