Του Γιώργου Κράλογλου απ' το Capitol.
Σωτήριο έτος 2008. Γενικός Γραμματέας, μετακληθείς από τις Βρυξέλλες, ζητάει από Διευθυντή να του στείλει με e-mail στατιστικά στοιχεία «εντός δύο ωρών». Μετά από αγανάκτηση τριών ημερών... πήρε την εξής απάντηση «Συντάσσω σχετικό έγγραφο. Εγώ είμαι 35 χρόνια υπάλληλος. Δεν είμαι κομπιουτεράς...».
Πριν προχωρήσω και σε άλλα παραδείγματα που ενισχύουν την άποψή μου ότι και να θέλουν δεν μπορούν να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας οι κρατικοί υπάλληλοι, γιατί δεν έχουν οι ίδιοι εκσυγχρονιστεί, θα ήθελα να σταθώ στους λόγους της έκπληξης του Γενικού Γραμματέα.
Πριν λίγα χρόνια, υπηρεσίες πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέθεσαν ειδικό κονδύλι αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον εφοδιασμό υπηρεσιών οικονομικών υπουργείων της Ελλάδας επειδή είχαν απηυδήσει από την αδυναμία επικοινωνίας μαζί τους... Και προκειμένου να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα σε θέματα στοιχείων και στατιστικών.
Μετά από μία διετία έγινε κάποιου είδους επιθεώρηση από τις Βρυξέλλες στις υπηρεσίες των ελληνικών υπουργείων που είχαν αποσταλεί τα κομπιούτερ.
Ξέρετε τι διαπίστωσαν; Ότι τα κομπιούτερ ήταν «στολισμένα» στα γραφεία των Διευθυντών και των τμηματαρχών, δίπλα από οικογενειακές φωτογραφίες και γλαστράκια με λουλούδια... αλλά έξω από την πρίζα. Δεν λειτουργούσαν γιατί απλούστατα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε να μάθει αλλά ούτε και να διδάξει στους Διευθυντές την χρήση τους.
Και ας πάμε σε άλλες εντυπωσιακές περιπτώσεις. Θα αποφύγω το γνωστό και πολυσυζητημένο παράδειγμα με τα Τελωνεία που ακόμη κατεβάζουν τόμους βιβλία από τα ράφια για να βρουν προϊόντα, διατάξεις, εγκυκλίους και κανόνες για τον εκτελωνισμό γιατί εκεί η κατάσταση είναι σε λίθινη εποχή...
Θα ξεπεράσω ακόμη την επίσης λίθινη κατάσταση σε πολεοδομίες, δασαρχεία και υποθηκοφυλακεία.
Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ στην «τρανταχτή» ευαισθησία του ελληνικού κράτους απέναντι στην περιβαλλοντική πολιτική και στις χιλιάδες Οργανώσεις περιβαλλοντολόγων που έχει η Ελλάδα.
Προσέξτε πως ασκείται στην Ελλάδα η περιβαλλοντική πολιτική στην πράξη. Ρωτάς το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που μπορώ να ιδρύσω ένα εργοστάσιο. Απάντηση δεν πρόκειται να πάρεις γιατί κανείς δεν ξέρει που επιτρέπεται και που απαγορεύεται.
Αν, τώρα, έχεις ένα οικόπεδο εντός σχεδίου ή 4 στρέμματα εκτός σχεδίου ζητάς οικοδομική άδεια και την παίρνεις.
Κατασκευάζεις το οικοδόμημα. Και αρχίζει ο αγώνας για τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου. Σου δίνουν ή δεν σου δίνουν την άδεια ανάλογα με την κατηγορία όχλησης που σε κατατάσσουν.
Αυτά τα έχω επισημάνει και σε παλαιότερα σημειώματά μου. Αλλά επανέρχομαι γιατί στο σημείο αυτό είναι το εντελώς εξωφρενικό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Την ένταξή σου σε κατηγορία «επιπτώσεων στο περιβάλλον» αποφασίζει με τα εντελώς αυθαίρετα καθορισμένα κριτήρια ο υπάλληλος του υπουργείου ο οποίος δεν έχει καμιά προσωπική άποψη αλλά και γνώση για την συγκεκριμένη μονάδα και τις επιπτώσεις. Ο υπάλληλος που κατά πάσα βεβαιότητα βρέθηκε τυχαία στην συγκεκριμένη υπηρεσία.
Άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει αφού τα κριτήρια διαχωρισμού των εργοστασίων σε κατηγορίες όχλησης του περιβάλλοντος δεν είναι αποτέλεσμα διεθνούς πρακτικής ή εμπεριστατωμένων μελετών. Είναι αυθαίρετα κριτήρια που έτσι ήθελαν και έτσι έκαναν στο κάποτε υπουργείο Βιομηχανίας το 1984!!!
Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Το 1984 κάποιοι υπάλληλοι του τότε υπουργείου Βιομηχανίας εντελώς άσχετοι από επιστημονική γνώση στο όλο θέμα αλλά από τύχη υπηρετούντες στην συγκεκριμένη Διεύθυνση καθόρισαν τα κριτήρια αυτά και ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό σε κανένα.
Θεωρητικά λοιπόν όλοι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί κατατείνουν στην προστασία του πολίτη και την αναβάθμιση της ζωής μας. Όμως πως είναι δυνατόν να αποκτήσει ο πολίτης περιβαλλοντική συνείδηση, φορολογική συνείδηση, πολεοδομική τάξη, και να σωφρονιστεί στην εφαρμογή νόμων και διατάξεων όταν τον κατευθύνουν άσχετοι υπάλληλοι διορισμένοι από τον Κρούεζα... τον κομματάρχη του Μαυρογυαλούρου.
Γιατί οι διορισμοί από τους Μαυρογιαλούρους και τις κλαδικές των κομμάτων... σπανίως αφορούσαν ικανούς υπαλλήλους με πτυχία και πραγματικές γνώσεις και αξίες.
Τους αξιόλογους υπαλλήλους που ασφαλώς διαθέτει και ο κρατικός τομέας.
Αλλά και αυτοί δυστυχώς, οι ικανοί και με γνώσεις υπάλληλοι, (που ίσως επειδή δεν βρήκαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα) κατέφυγαν στην χαβούζα του κρατικού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν σε κατάλληλες θέσεις. Γιατί εκεί παρεμβαίνει το κριτήριο... δικός μας ή της αντιπολίτευσης...
Το πολιτικό κριτήριο της συντεχνίας του Συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου που πρέπει να έχει λόγο παντού. Και τέλος το κριτήριο του να μην χαλάσει η «πιάτσα»...
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την μονιμότητα που έχει ήδη καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορεί μεν να περιμένεις από κρατικούς υπαλλήλους να θέλουν, ίσως, να κάνουν κάτι αλλά δυστυχώς δεν μπορούν...
Γιατί είναι 35 χρόνια υπάλληλοι... Και δεν είναι κομπιουτεράδες...
Χρεοκοπία ρε, χρεοκοπία, να φτάσει ο μισθός σας 100 ευρώ το μήνα να σας δώ μετά.
-Ο εργοδότης ΣΟΥ που δεν πληρώνει εισφορές (ΟΥΤΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ)
-ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ "ΜΑΥΡΑ" (ΟΠΩΣ Ο ΑΡΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΝΔ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)
-ΕΣΥ , ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΡΙΖΕΙΣ, "ΛΑΔΩΝΕΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΕΣΥ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ" ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ;
Η ατιμωρησία, για τον κλέφτη και τον απατεώνα, συμφωνώ μαζί σου θα πρέπει να εκλείψει οριστικά και δια παντός. Να απολύεται ΑΜΕΣΑ. Αλλά για πες μου, αλήθεια, δε θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και η δήμευση περιουσίας για όποιον κλέβει το κράτος είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε βουλευτής, είτε υπουργός, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ιδιωτικός υπάλληλος?
Και τι κάνουμε λοιπόν συμπολίτες μου, για να αλλάξουμε την κατάσταση;;
Και επίσης εσύ που λες "να φτάσουν να παίρνουν 100 ευρώ", ποιανού ο μισθός νομίζεις ότι θα φτάσει στα 100 ευρώ;;Της γραμματέως του υπουργού;;; Του/Της εφοριακού;; Για άνοιξε λίγο τα μάτια σου και κοίτα γύρω...Επίσης εσύ πόσα νομίζεις ότι θα παίρνεις όταν οι δημόσιοι θα παίρνουν 100;;
Νομίζεις ότι θα παίρνεις περισσότερα επειδή "είσαι καλός";; Χα χα χα, εδώ οι λογικοί άνθρωποι γελάνε.. Για δες τι γίνεται στις μεγάλες εταιρίες και πόσα θα παίρνουν οι "καλοί" σε λίγο..
Το θέμα εδώ είναι η άγνοια και η αδιαφορία που υπάρχουν στον κόσμο..
Είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία κάποιον δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες και κυρίως σε υπουργία. Χρειάζεται δύναμη, θέληση, όραμα και κίνητρο. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Ας μην ξεχνάμε 2 πράγματα: 1. Είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιδράς στις αλλαγές με φόβο και δυσπιστία. 2. Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ποτέ μια συστηματική, ολοκληρωμένη και σοβαρά μελετημένη προσπάθεια για αναδιάρθρωση καθηκόντων και οργανογράμματος στις δημόσιες υπηρεσίες για να γίνουν πιο παραγωγικές.
δεν Ξέρουν πώς να Μπαίνουν στο FB και LIFO.gr :b
Θυμίζει εποχές Βάσως Παπανδρέου - Rainbow power, έτσι γίνονται οι δουλειές: επιχορηγούμεθα για ανύπαρκτες δουλειές.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΉΤΩΝ, Η ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΔΟΜΕΣ... Η νομοθεσία πρέπει να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων πρέπει να εκλείψει, οι δομές πληροφορικής πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά καινα ενισχυθούν υλικοτεχνικά. Τι να τον κάνεις τον υπάλληλο με γνώσεις Η/Υ όταν ο Η/Υ που του δίνεις να εγαστεί είναι κατά μέσο όρο 8 ετών; Οταν η επικοινωνία με email στο δημόσιο είναι άτυπη, αφού η ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι θεσμοθετημένη;
ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΑΔΙΑΣΜΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΏΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ;
ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΟΙ ΔΥ (ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ).
ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ...ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ!
1) Η αντιστοίχηση βιομηχανιών με όχληση δεν είναι του 1984 αλλά του 2012 (ΦΕΚ 1048/Β/4-4-2012).
Η δεν προηγούμενη δεν ήταν ούτε αυτή του 1984 αλλά του 2003 (1087/Β/5-08-2003)
Σε περίπτωση ανέγερσης πρώτα του κτιρίου και αφού πάρεις άδεια οικοδομής δεν μπορείς να εκδόσεις περιβαλλοντικούς όρους : Ν.4014/2011, άρθρο 2 παρ. 10 ¨Η ΑΕΠΟ αποτελεί προυπόθεση για την έκδοση κάθε διοικητικής πράξης που απαιτείται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγματοποίηση ή λειτουργία εργου ή δραστηριότητας.¨
3) Δεν υπάρχει πια υπουργείο χωροταξίας.
Σημείωση: Δεν υπήρξα ούτε είμαι Δημόσιος υπάλληλος, αλλά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι πρέπει να είμαστε ακριβείς!
1. Οι ψηφιακές υπογραφές έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και 8 περίπου χρόνια. Μοιράστηκαν οι πρώτες "έξυπνες κάρτες" στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, οι καρτοαναγνώστες, έκατσαν οι άνθρωποι και διάβασαν πώς θα πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακά πιστοποιητικά και να τα εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους, έγιναν και κάποια σεμινάρια για να μάθουν πώς θα εκδώσουν ψηφιακά πιστοποιητικά και στους Δημοσίους Υπαλλήλους, πληρώθηκε ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που ανέλαβε το έργο (κάτι εκατομμύρια ευρώ).... και μετά? Μετά ήρθαν οι μέλισσες! Αποφάσισε ο Παυλόπουλος ή ο Καραμανλής (δε μας ενδιαφέρει ποιος) να αλλάξει ονομασία το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και να γίνει Υπουργείο Εσωτερικών σκέτο. Και έμεινε η διαδικασία εκεί, επειδή, λέει, έπρεπε να ξαναεκδοθούν τα ψηφιακά πιστοποιητικά εκ νέου!!!!
Πάμε πάλι από την αρχή. Ξανά οι υπάλληλοι αποκτούν νέες "έξυπνες κάρτες", εκδίδουν νέα ψηφιακά πιστοποιητικά, διαβάζουν νέες οδηγίες, παρακολουθούν νέα σεμινάρια κ.ο.κ. (ξέρετε πώς πάει). Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ξαναπληρώνεται, εννοείται. Λέτε να παίξει το έργο με τις ψηφιακές υπογραφές?
Η Ελλάδα, σημειωτέον, είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συμμορφωθεί στην Κοινοτική Οδηγία για τις ψηφιακές υπογραφές, επειδή δέχτηκαν πως τα ΚΕΠ θα φέρουν σε πέρας τη διαδικασία μέχρι τέλους του 2012 (και γλιτώνουμε μέχρι στιγμής τα πρόστιμα). Εγώ λέω δεν θα παίξει πάλι το έργο.
2. Παραγωγικότητα και στοχοθέτηση στο Ελληνικό Δημόσιο. Θεσμοθετήθηκε πολλάκις, εφαρμόστηκε μόνο από τους ρομαντικούς. Όσες υπηρεσίες δεν εφάρμοσαν το νόμο, παρέμειναν στο απυρόβλητο, καθώς ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για να ελέγξει και να φροντίσει την εφαρμογή του Νόμου, νόμιζε ότι όλα γίνονται στον αυτόματο πιλότο.
3. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου έχει τυπωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο Ελληνικό Δημόσιο, κυκλοφορεί σε χιλιάδες μορφές, με εκατοντάδες ημερομηνίες, με διαταγές και παρακάλια. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ, διότι οι πρώτοι που όφειλαν να την εφαρμόσουν ήταν..... τα Αστυνομικά Τμήματα στην έκδοση ταυτοτήτων! Για πήγαινε Έλληνα φορολογούμενε πολίτη στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου και ζήτα έκδοση νέας αστυνομικής ταυτότητας προσκομίζοντας την παλιά σου ταυτότητα και 4 φωτογραφίες. Και όταν σου ζητήσει ο αστυνομικός υπηρεσίας πιστοποιητικό γέννησης (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ενώ ο νόμος λέει ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΜΟΙΟΤΥΠΙΑΣ) πέστου ότι επιθυμείς την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του. Μετά ας κουβεντιάσουμε για την εμπειρία σου.
4. Απλούστευση διαδικασιών και έλεγχος εφαρμογής του Νόμου περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης.
Ανά εξάμηνο θα εξέδιδε αυτή η Διεύθυνση δημόσια έκθεση με τα αποτελέσματα εφαρμογής του νόμου περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης. Θα μας έλεγε δλδ ποιες υπηρεσίες έχουν ζητήσει περισσότερα πιστοποιητικά αυτεπαγγέλτως και ποιες καθόλου (οι τελευταίες θα τιμωρούνταν και παραδειγματικά σε επίπεδο Διευθυντών και Προισταμένων). Ουδέν νεότερον έκτοτε. Σιωπή.