Ποιήματα και Συνθήματα

Facebook Twitter
0

Ποιήματα και Συνθήματα

 Θ.Α./ Γ.Ι.Μ.

Μπορείς κάλλιστα να πεις ότι η Μεταπολίτευση ήταν η εποχή εκείνη κατά την οποία τα ποιήματα έγιναν συνθήματα, και αντιστρόφως, δηλαδή τα συνθήματα έγιναν ποιήματα. Μπορείς όμως και να θυμηθείς ότι από τότε αφουγκραζόσουν εκείνο το Cale Cage Cave και ετοιμαζόσουν να ζήσεις εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός προδιαγεγραμμένης τροχιάς, εκτός ιδεολογημάτων, εκτός έκτης αισθήσεως (φτάνουν οι πέντε, ενίοτε και περισσεύουν – όταν ακούς Dylan, φερ’ ειπείν, η όραση περισσεύει, κλείνεις τα μάτια, αυτό είναι). Κι εσύ και πέντε, έξι άλλοι.

 

Ο Σαββόπουλος και ο Εμπειρίκος, οι δύο πόλοι. Πάντα οι δύο πόλοι κάνουν τη δουλειά.  Κι ένας θεολόγος, ο Σαμουηλίδης, ναι, Βασίλειος Σαμουηλίδης, στο Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, στον Άναυρο, τότε που η Τετάρτη Γυμνασίου έγινε Πρώτη Λυκείου, τότε που το Καρελάκι το ισόγειο έκανε επτάμισι δραχμές τα δέκα τσιγάρα και η κασετίνα με τα είκοσι τσιγάρα έκανε δεκαπέντε δραχμές, και τότε που λίγο πριν άκουγες «Μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή/ και πρώτον το στρατιώ-ώ-τη», ενώ τώρα ακούς «Η πλατεία ήταν γεμάτη/ με το νόημα  που ’χε κάτι/ απ’ τις φωτιές// Στις γωνίες, και στους δρόμους// από συντρόφους, οικοδόμους, φοιτητές.// Κι εσύ έφεγγες στη μέση όλου του κόσμου/ κι ήσουν φως μου/ κατακόκκινη νιφάδα σε γιορτή/ σε γιορτή που δεν ξανάδα στη ζωή μου τη σκυφτή».

 

Ο εν λόγω Σαμουηλίδης, πάντα με γραβάτα, με βραχνή φωνή, με πράσινα μάτια, αεικίνητα, ενίοτε βουρκωμένα (κάτι που πάντα πρόσεχαν δύο, τρεις συμμαθητές και ο Οδυσσέας Γεωργίου), μιλούσε για τις κοινότητες, για τις παρέες, για την αλληλοπεριχώρηση, για τη χαρμολύπη, ναι, για τη χαρμολύπη. Και για τον Μάη του Εξηνταοχτώ. Το μουστάκι του ήταν πελώριο, σαν δύο μουστάκια του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστού ως Κόμπα, και κάποτε φέροντα το όνομα Σταύρος Παπαδόπουλος, του Στάλιν με μια λέξη, αλλά είχε αραιά μαλλιά, μια περήφανη φαλάκρα, ας πω, και μάλλον έφερνε του Ανδρέα Μπελεζίνη πιο πολύ. Ο γιος του ήταν επίσης βραχνός, αλλά με πλούσια παλιά, μακριά ίσαμε τον κόκκυγα, τον έλεγαν Γιώργο, ήταν φανατικός φωτογράφος, χαμογελούσε πάντα πλατιά, και για ένα διάστημα μέλος στο δυναμικότερο ελληνικό ροκ συγκρότημα όλων των εποχών, όπου τραγουδούσε ιδίως Doors, και ακόμα πιο ιδίως, και επιτυχώς, το Been Down So Long It Looks Like Up To Me, άσμα ηρωικό και πένθιμο, αλλά πιο πολύ προς το ηρωικό, εμπνευσμένο όπως ξέρουμε όλοι από το θρυλικό βιβλίο του Richard Fariña, που φυσικά κι οι πέτρες ξέρουν ότι ήταν φίλος επιστήθιος του commander Thomas Pynchon, ο οποίος άλλωστε του αφιέρωσε το πιο αγιασθήτω-το-όνομά-σου-και-τα-ρέστα-δικά-σου μυθιστόρημα του δευτέρου ημίσεως του Εικοστού Αιώνα που δεν είναι άλλο από το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας.

 

 

Συνεχίζεται. Αύριο: We few, we happy few, we band of brothers

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ