Από τη Λένα Φουτσιτζή

 

 

 

Με το ψηλό του μέτωπο συνοφρυωμένο, ο Μπερσάνι εμφανιζόταν τόσο αυστηρός στις αρχικές αφίσες της εκστρατείας, που οι βοηθοί του έπρεπε να ψάξουν για να αντικαταστήσουν τη φωτογραφία με μια που να τον δείχνει χαμογελαστό. Κι όμως, στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς κατάφερε με σχετική ευκολία να νικήσει τον χαλαρό, εντυπωσιακής εμφάνισης νέο δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

 

 

 

Ο 62χρονος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν είναι απλά μια πολιτική εναλλακτική λύση για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πρόκειται για τον αντίθετο πόλο από την άποψη της προσωπικότητας. Για παράδειγμα, ενώ ο Μπερσάνι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δείξει την ανυπαρξία μαλλιών, ο Καβαλιέρε αντιμετωπίζει το θέμα με εμφυτεύματα. Ενώ ο Μπερσάνι παρουσιάζεται στις δημόσιες εμφανίσεις διστακτικός, χαμηλών τόνων, μερικές φορές ακόμα και αμήχανος, ο 78χρονος Μπερλουσκόνι λάμπει κάτω από τα φώτα και έχει τελειοποιήσει την ικανότητα να εμφανίζεται συναρπαστικός στο κοινό. Ενώ ο Μπερσάνι είναι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα για 30 χρόνια, ο Μπερλουσκόνι έχει στο ενεργητικό του αμέτρητα ειδύλλια. Ο Μπερλουσκόνι είναι οι μεγάλες χειρονομίες, τα μεγάλα γράμματα των εφημερίδων, ενώ ο Μπερσάνι είναι τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων.

 

Ο Μπερσάνι έχει σχεδόν πάντα ένα πούρο στο στόμα του, ακόμα και την ώρα που μιλάει. Σε τέτοιες περιπτώσεις τείνει να χρησιμοποιεί μεταφορές των οποίων το νόημα δεν είναι άμεσα εμφανές, όπως «όταν βρέχει, βρέχει για όλους». Ή, όταν τελειώνει μια μακρά συζήτηση και προτρέπει τους συναδέλφους του να αναλάβουν δουλειά με κάποια λογική, λέει «δεν είμαστε εδώ για να στεγνώσουμε τα βράχια της θάλασσας».

 

 

 

Αν τελικά ο Μπερσάνι κερδίσει τις εκλογές, τα πράγματα μάλλον θα προχωρήσουν με παρόμοιο, επαγγελματικό τρόπο, χωρίς περιστροφές. Έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα «προχωρήσει με πολιτικές λιτότητας για τη μείωση του δημόσιου χρέους» αλλά και ότι σκοπεύει να αγωνιστεί για «λίγο περισσότερη δικαιοσύνη και δουλειά».

 

Ο Μπερσάνι έχει προτείνει την αύξηση φόρων για τους πλούσιους Ιταλούς για την χρηματοδότηση οικογενειών με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ ο Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι έχουν επικεντρωθεί στην παροχή κινήτρων αμφισβητώντας την λιτότητα που έχει επιβληθεί στον προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με μαγικό ραβδί βγάζοντας έναν λαγό από ένα καπέλο», δήλωσε ο Μπερσάνι στο Παλέρμο. «Αυτά τα προβλήματα λύνονται με έναν μόνο τρόπο, με από κοινού προσπάθεια και με τη δέσμευση ότι αυτός που έχει τα περισσότερα θα δεχτεί να δώσει περισσότερα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».