Η Liz Neves ζούσε στο Μπρούκλιν και δούλευε σε διαφημιστική. Της άρεσαν τα βιολογικά προϊόντα, τα χειροποίητα καλλυντικά, τα αγνά βαμβακερά υφάσματα και τα iPad. Κάποια στιγμή αποφάσισε ότι η ζωή της στη διαφημιστική δεν την ικανοποιούσε κι αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της. Άνοιξε μαγαζί με (δεν θα το μαντεύατε!) χειροποίητα καλλυντικά, το οποίο πήγαινε έτσι κι έτσι.

 

Μέχρι που σκέφτηκε το προϊόν που έσπασε όλα τα ταμεία: Τσάι από βότανα που καπνίζεται. Γιατί να καπνίζεται, θα ρωτούσε κανείς. Γιατί αν πινόταν τώρα δε θα διαβάζατε γι’ αυτό. Μίγματα βοτάνων για ροφήματα υπάρχουν σε εκατομμύρια συνδυασμούς σε όλα τα σπίτια, υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα; Φαίνεται ότι υπάρχει, και είναι η σκανδαλιστική αίσθηση παρανομίας που κάνει θραύση. Το ότι καπνίζεις όπως οι Ινδιάνοι, αλλά όχι όπως οι σύγχρονοι τριτοκοσμικοί, αν και οι Ινδιάνοι κάπνιζαν το γνωστό μας ταμπάκο. Και ότι δεν κάνεις κακό στην υγεία σου.

 

Σίγουρα όχι; Όχι και τόσο σίγουρα – χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Με πονηρεύει το γεγονός ότι η ίδια συνιστά να μην το καπνίζετε κάθε μέρα, ούτε για περισσότερο από δύο εβδομάδες και όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης η ίδια λέει ότι «κάτι που καπνίζεται δε μπορεί να είναι πολύ καλό.» Όμως, προσφέρει «χαλάρωση» και «ζωντανά όνειρα.»

 

Τα συστατικά δεν είναι μυστικά, και μάλιστα πρόκειται για φυτά που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Είναι ένα μίγμα που αποτελείται από φλόμο (ή γαλατσίδα, αρτεμισία (ή αψιθιά), νταμιάνα (ή τουρνέρα), βήχιον (ή χαμαιλεύκη) και τέλος, λεβάντα. Η αψιθιά, καλά καταλάβατε, είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται το αψέντι. Ψάχνοντας περισσότερα βρήκα και τις «μαγικές» της ιδιότητες, και μία από αυτές θα καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι θα τους δηλητηριάσουν:

 

Αν τοποθετήσετε αψιθιά κάτω από το μαξιλάρι σας, θα σας φέρει προφητικά όνειρα και θα σας βοηθήσει να πετύχετε ευκολότερα αστρική προβολή.

Διαφορετικά, κάψτε αψιθιά μαζί με σανταλόξυλο στο καρβουνάκι για να σας ενδυναμώσει την ενόραση και τις μαντικές σας ικανότητες.

Βράστε αψιθιά και με το αφέψημα, περάστε με ένα βαμβάκι την μαγική σας σφαίρα ή τον καθρέφτη που χρησιμοποιείτε για να βλέπετε το μέλλον.

Έχετε ένα σακουλάκι με αψιθιά μαζί σας για να μην μπορούν να σας δηλητηριάσουν.

Κρεμάστε ένα πουγκί με αψιθιά στην είσοδο του σπιτιού σας για να μην μπορούν να μπουν δαιμόνια.

Τέλος, σύμφωνα με Σμυρνιές μάγισσες, η παρουσία της αψιθιάς στην είσοδο του σπιτιού σας είναι αρκετή για να το προστατεύσει από τα κακά πνεύματα και τους εχθρούς. 

 

Αλλά νομίζω ότι ξέφυγα. Ακολουθεί βίντεο με τη Liz Neves, η οποία δεν προαβαίνει να πουλάει.