Ο κήπος του Πάπα

Facebook Twitter
0

 


κήποι για "περισυλλογή"

Το τραπέζι του Πάπα έχει καθημερινά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελαφρά παστεριωμένο γάλα, φρέσκα αβγά, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, μέλι, ροδάκινα και βερίκοκα – όλα από την φάρμα γύρω από την παπική βίλα στο Castel Gandolfo. Μια φάρμα που ίσως δεν διαφέρει πολύ από άλλες, αλλά προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ιδιοκτήτη του, ο οποίος επιτρέπει πρόσβαση σε πολύ λίγους. Η περιέργεια του κοινού αυξάνεται λόγω του γεγονότος ότι για χρόνια, οι δημοσιογράφοι στους οποίους επιτρέπεται πρόσβαση είναι όσοι δουλεύουν για την εφημερίδα του Βατικανό.

εξωτερική άποψη του κάστρου

Η φάρμα έχει έκταση 50 στρέμματα και συμπεριλαμβάνει έναν ελαιώνα, οπωροφόρα, θερμοκήπια για καλλωπιστικά φυτά που διακοσμούν τα διαμερίσματα και τις αίθουσες συνεδριάσεων.

Το Castel Gandolfo είναι η εξοχική κατοικία του Πάπα και είναι σπάνιο να επιτραπεί σε κάποιον η είσοδος. Οι 30 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν στα ζώα και στους κήπους, είναι πολύ προσεκτικοί στο να μην αποκαλύψουν τίποτα για το Μεγάλο Αφεντικό. Πέρα από τον εξοχικό χαρακτήρα όμως η φάρμα έχει μεγάλη παραγωγή και φέρνει 250 χιλιάδες ευρώ έσοδα κάθε χρόνο από τις πωλήσεις (μόνο για υπάλληλους του Πάπα) συμμετέχοντας γενναία στα έξοδα της βίλας.

η είσοδος της βίλας

64 βοοειδή εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής φέρνουν 450-600 λίτρα γάλα καθημερινά. Οι αγελάδες τρέφονται με ντόπιο σανό, ορισμένα είδη γρασιδιού, όλα αγνά και με προδιαγραφές σύμφωνα με τους κανονισμούς παραγωγής παρμεζάνας που ισχύουν στη βόρεια Ιταλία.

τα κοτέτσια της φάρμας


Πέρα από τα λαχανικά που φυτρώνουν και τα ζώα που ζουν εκεί (60 κότες για κρέας, 300 για αβγά, πολλές φορές δέχονται και δωρεές, όπως η περυσινή με 500 χιλιάδες μέλισσες. Κάποια εποχή ζούσαν δύο αγριογούρουνα και πιο παλιά ακόμα, ένα κοπάδι γαζέλες, δώρο από την Αίγυπτο.

Στο βίντεο, ο Πάπας Βενέδικτος XVI κάνει διακοπές (από τι;) στη βίλλα του κάστρου Gandolfo.

Ευχαρίστως θα πήγαινα για διακοπές στα κοτέτσια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ