Ο κήπος του Πάπα

Facebook Twitter
0

 


κήποι για "περισυλλογή"

Το τραπέζι του Πάπα έχει καθημερινά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελαφρά παστεριωμένο γάλα, φρέσκα αβγά, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, μέλι, ροδάκινα και βερίκοκα – όλα από την φάρμα γύρω από την παπική βίλα στο Castel Gandolfo. Μια φάρμα που ίσως δεν διαφέρει πολύ από άλλες, αλλά προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ιδιοκτήτη του, ο οποίος επιτρέπει πρόσβαση σε πολύ λίγους. Η περιέργεια του κοινού αυξάνεται λόγω του γεγονότος ότι για χρόνια, οι δημοσιογράφοι στους οποίους επιτρέπεται πρόσβαση είναι όσοι δουλεύουν για την εφημερίδα του Βατικανό.

εξωτερική άποψη του κάστρου

Η φάρμα έχει έκταση 50 στρέμματα και συμπεριλαμβάνει έναν ελαιώνα, οπωροφόρα, θερμοκήπια για καλλωπιστικά φυτά που διακοσμούν τα διαμερίσματα και τις αίθουσες συνεδριάσεων.

Το Castel Gandolfo είναι η εξοχική κατοικία του Πάπα και είναι σπάνιο να επιτραπεί σε κάποιον η είσοδος. Οι 30 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν στα ζώα και στους κήπους, είναι πολύ προσεκτικοί στο να μην αποκαλύψουν τίποτα για το Μεγάλο Αφεντικό. Πέρα από τον εξοχικό χαρακτήρα όμως η φάρμα έχει μεγάλη παραγωγή και φέρνει 250 χιλιάδες ευρώ έσοδα κάθε χρόνο από τις πωλήσεις (μόνο για υπάλληλους του Πάπα) συμμετέχοντας γενναία στα έξοδα της βίλας.

η είσοδος της βίλας

64 βοοειδή εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής φέρνουν 450-600 λίτρα γάλα καθημερινά. Οι αγελάδες τρέφονται με ντόπιο σανό, ορισμένα είδη γρασιδιού, όλα αγνά και με προδιαγραφές σύμφωνα με τους κανονισμούς παραγωγής παρμεζάνας που ισχύουν στη βόρεια Ιταλία.

τα κοτέτσια της φάρμας


Πέρα από τα λαχανικά που φυτρώνουν και τα ζώα που ζουν εκεί (60 κότες για κρέας, 300 για αβγά, πολλές φορές δέχονται και δωρεές, όπως η περυσινή με 500 χιλιάδες μέλισσες. Κάποια εποχή ζούσαν δύο αγριογούρουνα και πιο παλιά ακόμα, ένα κοπάδι γαζέλες, δώρο από την Αίγυπτο.

Στο βίντεο, ο Πάπας Βενέδικτος XVI κάνει διακοπές (από τι;) στη βίλλα του κάστρου Gandolfo.

Ευχαρίστως θα πήγαινα για διακοπές στα κοτέτσια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ