Ένα εκατομμύριο χρήσεις καφέ

Facebook Twitter
0

Ο Αλβανός καλλιτέχνης Saimir Strati προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες (για άλλη μια φορά), δημιουργώντας ένα έργο από κόκκους καφέ στα Τίρανα το οποίο σκοπεύει να τελειώσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στο γιγαντιαίο αυτό έργο απεικονίζονται εκπρόσωποι από όλες τις ηπείρους κι έχει τον τίτλο «Ένας κόσμος, μία οικογένεια, ένας καφές».

Ένας καφές;

Ένα είναι το φυτό, ναι, αλλά το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτός ο κόκκος με διαφορετικές επεξεργασίες είναι καταπληκτικό. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο φυτό που μπορεί να υποδυθεί τόσους διαφορετικούς ρόλους. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πια τον καπουτσίνο καθημερινότητα, αλλά αν μπερδεύεστε κάπως ακόμα, ιδού μία εικόνα που πιθανότατα θα σας μπερδέψει κι άλλο:

Καταλάβατε;  Αν όχι, δείτε το εξής:

Βιετνάμ

Δεν έχω πάει στο Βιετνάμ, αλλά έχω βρεθεί σε βιετναμέζικη γειτονιά. Το Pho, το κλασικό φαγητό αυτής της χώρας είναι καταπληκτικό, αλλά αυτό που δεν ήξερα κι έμαθα με μεγάλη χαρά είναι ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τον καφέ τους. Δεν πρόκειται για ρόφημα, αλλά για επιδόρπιο που ακολουθεί μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο, ή βαρύ, αλλά είναι πεντανόστιμο. Θα με θυμηθείτε:

Για να το φτιάξετε χρειάζεστε εξαιρετικά δυνατό καφέ, αυτό σημαίνει πολύ δυνατό εσπρέσο ή πυκνό γαλλικό. Η τυπική δόση είναι 12-14 γρ καφέ για 150 γρ νερού, μιλάμε για τούρμπο, που όμως έχει νόημα, γιατί αραιώνεται με άλλη λιχουδιά, αλλά αν σας φαίνεται υπερβολικό, φτιάξτε τον καφέ της προτίμησής σας. Σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι, βάλτε τον (βαρύ) καφέ, μέχρι κάτω από τη μέση. Κι εδώ μπαίνει η  λιχουδιά: το ζαχαρούχο γάλα! Συμπληρώστε με το γάλα και παγάκια. Ακόμη πιο παραδοσιακά στον (ζεστό ακόμα) καφέ μπαίνει και κάρδαμο. Υπέροχο.

Μην το πιείτε, λουστείτε

Φαντάζομαι ότι έχετε ξανακούσει ότι τα κατακάθια κάνουν καλό στα φυτά. Ο θαυματουργός καφές (υποτίθεται) ότι κάνει και φυσικές ανταύγειες στις καστανές. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά αν τολμάτε, κάντε μασάζ σε υγρά καθαρά μαλλιά με το κατακάθι και αφήστε το και λίγο να δράσει. Αν δεν πετύχει, μπορείτε με το ίδιο υλικό να διώξετε τα μυρμήγκια. Μιλάω σοβαρά.

Και μία παράκληση στους σερβιτόρους/μπάρμεν: όταν λέω κρύο καπουτσίνο, μη με διορθώνετε λέγοντας "δηλαδή, φρέντο", μου ανάβουν τα λαμπάκια. Δεν είναι πια αρκετά επίσημα τα ελληνικά στην Ελλάδα;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ