Tο χέρι της να μας φυλάει-από την ανοστιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Tο χέρι της να μας φυλάει-από την ανοστιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Αυτό το είδος χεριού, τροφαντό σαν φουσκωμένο ζυμαράκι έτοιμο να μπει στο φούρνο, λίγο ταλαιπωρημένο από τα σημάδια του χρόνου αλλά αγέροχο και δυναμικό, με τα χρυσαφικά και το περιποιημένο μανικιούρ, το χέρι της μαμάς, της θείας, της Χρύσας Παραδείση, της Βέφας και κάθε Βέφας, το έχω ταυτίσει με το “χέρι” της μαγειρικής.

Από μέσα του έχουν περάσει δεκάδες κουτάλες, μαχαίρια και τόνοι από πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια, βουνά το αλατοπίπερο, πεδιάδες τα ζαρζαβατικά, χιλιόμετρα τα μακαρόνια, το φαγητό της κάθε μέρας, το κέικ της γιορτής, ο μπακλαβάς των Χριστουγέννων και το τσουρέκι της Λαμπρής.

Αυτό το χέρι έχει μεγαλώσει παιδιά, έχει τραπεζώσει σόγια, έχει ανοίξει φύλλο για τυρόπιτες, έχει κάψει το κοκκινιστό, έχει βουλιάξει στο ζυμάρι του ψωμιού, έχει ταξιδέψει μίλλια πολλά στις αφρισμένες σαπουνάδες του νεροχύτη. Έχει καεί, έχει κοπεί. Τη νοστιμιά την “πιάνει” στην άκρη των δαχτύλων, εκεί αγγίζει τον ήχο της, όπως ο πιανίστας τη μουσική μιας φούγκας.

Αυτό το χέρι εμπιστεύεσαι πάνω από ο,τιδήποτε όταν ψάχνεις το δικό σου δρόμο μιας συνταγής, αυτό θα σηκώσει το τηλέφωνο για να καθοδηγήσει τα πρώτα σου βήματα στο δρόμο της μπεσαμέλ, σ’αυτό θα επιστρέφεις όταν χαθείς στη μετάφραση της συνταγογραφίας.

Στο σίγουρο δρόμο μιας κατσαρόλας που σιγοψιθυρίζει το σωστό δέσιμο του φρικασέ, εκεί όπου μαγειρεύεται η βεβαιότητα πως ο κόσμος είναι ακόμα στη θέση του, γυρίζει στη σωστή φορά, από την ανατολή στη δύση και πάλι από την αρχή, στο φαγάκι της κάθε καινούριας μέρας.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

2 σχόλια