Ισχύει ότι δεν ασφαλίζονται οι αλλοδαποί;

Ισχύει ότι δεν ασφαλίζονται οι αλλοδαποί; Facebook Twitter
2

Ισχύει ότι δεν ασφαλίζονται οι αλλοδαποί; Facebook Twitter

1.

Καλησπέρα.
Μια γνωστή μου, ιδιοκτήτρια Pet Shop έχει έναν υπάλληλο από το Πακιστάν. Τόσο καιρό τον έχει χωρίς ΙΚΑ και τώρα θέλησε να πάει να τον δηλώσει (ή όπως λέγεται ,δεν ξέρω ακριβώς), ώστε να τον ασφαλίσει. Πήγε λοιπόν στην ανάλογη υπηρεσία όπου ο υπάλληλος της είπε ότι " Ο νόμος άλλαξε κυρία μου, αφού υπάρχουν τόσοι άνεργοι Έλληνες. Δεν ασφαλίζουμε αλλοδαπούς. Να προσλάβετε έναν Έλληνα". Ισχύει αυτός ο νόμος;

Ανθή

Αγαπητή Ανθή,

Αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι δεν επιτρέπεται η πρόσληψη και απασχόληση αλλοδαπού εφόσον δεν έχει άδεια διαμονής ή βεβαίωση κατάθεσης της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διαμονής. Την αίτηση για την άδεια διαμονής (αν δεν υπάρχει) μπορεί να την κάνει και ο εργοδότης.

Οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους (εκτός ΕΕ) οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας της έδρας τους και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας

Για όσους δεν τον κάνουν (άρα και η φίλη σου) προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 3.000 έως 15.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και κλείσιμο του καταστήματος ή της επιχείρησης από έναν μέχρι 6 μήνες. Και όλα αυτά χώρια από τις κυρώσεις που προβλέπονται από το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας για την ανασφάλιστη εργασία.

Πέραν όλων των ανωτέρω, το «δεν ασφαλίζουμε αλλοδαπούς γιατί υπάρχουν άνεργοι Έλληνες» είναι όχι μόνο χωρίς έρεισμα στο νόμο αλλά και απαράδεκτο ρατσιστικό σχόλιο το οποίο απαγορεύεται. Ο δημόσιος υπάλληλος δεν επιτρέπεται να εκδηλώνει τις πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές του πεποιθήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του (Σύνταγμα άρθρο 29 παρ. 3, Ν. 1735/1987 άρθρο 18 παρ. 2). Επίσης ο δημόσιος υπάλληλος απαγορεύεται να επηρεάζεται κατά τη συναλλαγή του με τον πολίτη από το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα, την καταγωγή και τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις των συναλλασσομένων (Σύνταγμα άρθρο 5 παρ.2 και Ν. 3528/2007 άρθρο 27 παρ. 3).

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4057/2012 η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας και η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία μπορεί (και πρέπει) να γίνει αναφορά εις βάρος του υπαλλήλου στους ιεραρχικώς προϊσταμένους του.

_____________

2.

Αγαπητέ Χρήστο,
γείτονας έχει κάνει κατάληψη πεζοδρομίου με γλάστρες από τούβλα και καταπάτηση οδοστρώματος με γλάστρες από τενεκέ λαδιού, για να μην παρκάρουμε στην πρόσοψη/γωνία του σπιτιού του. Πληρώνω δημοτικά τέλη κ το θεωρώ αδιανόητο. Θα ήθελα τα φώτα σου.
Ευχαριστώ,

Ιωάννα

 

Αγαπητέ Κύριε Γραμματίδη,
γείτονας με εσωτερικό πάρκινγκ έχει βάλει κολωνάκια στο οδόστρωμα εκτός ορίων του παρκινγκ του για να βγαίνει εύκολα από 'κει (κατανοητό αλλά κατά πόσο ο καθένας τρυπάει οδόστρωμα) και δε φτάνει μόνο αυτό, παρκάρει σε μόνιμη βάση κάτι σαράβαλα αμάξια του για να έχει κ το υπόλοιπο της γωνίας δικό του.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σου.;

Ιωάννα74

Αγαπητές Ιωάννες,

Απαντώ από κοινού γιατί οι ερωτήσεις σας είναι παραπλήσιες.

Ο νόμος απαγορεύει την προσωρινή ή διαρκή κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Επίσης απαγορεύεται η κατάληψη επιφάνειας πεζοδρομίου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, εφ’ όσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών ή και η είσοδος – έξοδος οχημάτων.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών Αρχών και μετά από γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.

Μπορείτε να καλέσετε τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας (είναι παράβαση του ΚΟΚ) και να επιβάλλον πρόστιμο 400 ευρώ.

_____________

3.

Αγαπητέ κ. Γραμματίδη,
Είμαι ενοικιαστής καταστήματος σε πολυκατοικία ηλικίας περί των 40ετών και η θέρμανση είναι κεντρική με πετρέλαιο χωρίς αυτονομία. Τα περισσότερα διαμερίσματα κατοικούνται και μερικά είναι κλειστά. Τώρα που έρχεται χειμώνας, θα ήθελα να βρω ένα τρόπο να μην χρησιμοποιήσω το σύστημα θέρμανσης γιατί τα ωράρια λειτουργίας που έχουν θέσει οι κάτοικοι της πολυκατοικίας είναι εκτός των ωραρίων λειτουργίας του καταστήματος. Για παράδειγμα το καλοριφέρ ανάβει νύχτα και κλείνει το πρωί που το χρειάζομαι. Επιπλέον πολλές φορές η χρήση είναι παράλογη. Με αυτό εννοώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το καλοριφέρ λειτουργεί με εξωτερική θερμοκρασία 26-27 βαθμούς και λιακάδα. Αν θέλω να σφραγίσω τα σώματα του καλοριφέρ, με καλύπτει ο νόμος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Μπορείς να αποσυνδεθείς μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να μην συμμετέχεις στις δαπάνες για θέρμανση, μόνο αν πρόκειται να θερμανθείς με φυσικό αέριο ή αν σου το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σου ή αν προβλέπει κάτι σχετικό ο κανονισμός πολυκατοικίας.

Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης για θέρμανση στο 30-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σου πολυκατοικίας.

_____________

4.

Είμαι ιδιοκτήτρια οροφοδιαμερίσματος σε πολυκατοικία, οι υπόλοιποι όροφοι της οποίας ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες που έχουν μεταξύ τους συγγενική σχέση, ένας εκ των οποίων είναι και διαχειριστής. Ζήτησα από τον διαχειριστή να συμπληρώσει ειδική φόρμα όπου θα αναφέρει τα στοιχεία του καθώς και τα χιλιοστά που μου αναλογούν στις δαπάνες θέρμανσης, όπως αυτή απαιτείται από online αίτησή μου ώστε να εισπράξω το επίδομα θέρμανσης και αρνείται κατηγορηματικά. Μου πρότεινε να θέσω θέμα στην συνέλευση ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, που όμως όπως καταλαβαίνετε δεν ψηφίστηκε υπέρ μου, λόγω της συγγενικής σχέσης που προανέφερα ότι έχουν οι λοιποί ιδιοκτήτες. Ο ίδιος ο διαχειριστής καθώς και οι συγγενείς του, δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον να κάνουν την εν λόγω αίτηση. Είναι δυνατόν να συμπληρώσω την αίτηση και να αναφέρω, αντί του διαχειριστή τα δικά μου στοιχεία? Πως μπορώ να κάνω την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης?

Ελένη

 

Αγαπητή Ελένη,

Για τα ακίνητα που ανήκουν σε μονοκατοικία, πρέπει προτού οι δικαιούχοι κάνουν αίτηση για το επίδομα, οι διαχειριστές να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας στο site του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας μεταξύ άλλων το ΑΦΜ τους. Δεν έχιε προβλεφθεί στο νόμο τι γίνεται σε περίπτωση που ο διαχειριστής αρνείται να το κάνει. Με βάση τις γενικές διατάξεις μπορεί να υποχρεωθεί να το κάνει με σχετική δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί μετά από αίτησή σας. Επίσης, μια λύση θα ήταν να του στείλετε εξώδικο καλώντας τον να το πράξει και απειλώντας τον ότι αν χάσεις το επίδομα θέρμανσης εξ αιτίας της ολιγωρίας του θα το διεκδικήσεις από αυτόν. Εναλλακτικά, μπορείς να του λες στο εξώδικο ότι αν δεν το πράξει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, τότε θα φτιάξεις εσύ το προφίλ της πολυκατοικίας (βάζοντας το δικό σου ΑΦΜ ως εκπρόσωπος της πολυκατοικίας). Καλύτερα να συμβουλευθείς κάποιο συνάδελφο για να μην μπλέξεις.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Σχετικά με το 4, επειδή για παρόμοιους λόγους είχα το ίδιο πρόβλημα, έχε υπόψη σου το εξής: Για να μπεις στο taxis στην εφαρμογή για το επίδομα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το "κλασσικό" username password είτε το ΑΦΜ του διαχειριστή και "αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Ε. των τελευταίων πέντε (5) ετών". Οπότε ζήτα από τον διαχειριστή να σου πει τον αριθμό αυτό και να το κάνεις εσύ. Επίσης νομίζω (δεν είμαι σίγουρος) ότι πρακτικά την αίτηση την κάνει αυτός του οποίου το ΑΦΜ δηλώνεται στον προμηθευτή πετρελαίου. Ίσως αν του ζητήσεις να δηλώνει το δικό σου ΑΦΜ???