Μετά από την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του «Λολίτα» ο Nabokov απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάσει τη ζωή  του όπως την ήθελε. Παράτησε τη διδασκαλία και γύρισε στην Ευρώπη με τη γυναίκα του. όταν ήταν νέος ονειρευόταν αποστολές στην κεντρική Ασία ή στους Τροπικούς σε αναζήτηση σπάνιων πεταλούδων. Ο νεαρός εμιγκρές δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο και τα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν μόνο στις σελίδες των διηγημάτων του. Ως διάσημος συγγραφέας, με αμερικανική υπηκοότητα ήταν αργά για ταξίδια: ο 60χρονος Nabokov διάλεξε την Ελβετία με τα ήπια λιβάδια της. Κι όταν ερωτήθηκε γιατί διάλεξε την Ελβετία απάντησε ότι ο βασικός λόγος ήταν οι πεταλούδες. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε δύο μεγάλα έργα: «Οι πεταλούδες της Ευρώπης» και «Πεταλούδες στην Τέχνη». Δεν κατάφερε να τελειώσει κανένα από τα δύο.

 

 


Οι ηδονές μου είναι οι πιο έντονες που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος: το γράψιμο και το κυνήγι της πεταλούδας.
 

Ως καλλιτέχνης και ως λόγιος, προτιμώ τις λεπτομέρειες από τις γενικότητες, τις εικόνες από τις ιδέες, τα ασαφή δεδομένα από τα ξεκάθαρα σύμβολα και τα άγρια φρούτα από τη συνθετική μαρμελάδα.


 

Έχω κυνηγήσει πεταλούδες με διάφορες μεταμφιέσεις: ως όμορφο αγοράκι με κοντά παντελόνια και ναυτικό καπέλο - ως κοσμοπολίτης με φανελένιες τσάντες και μπερέ – ως χοντρός γέρος με σορτς, χωρίς καπέλο. 

 

 

Οι φωτογραφίες και τα σκίτσα του Nabokov είναι από το Nabokov Museum