Θα σπάσει η Ιαπωνία το ταμπού των πυρηνικών;

DILBAR Facebook Twitter
Στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το μήκους 156 μέτρων, αξίας 600 εκατ. δολαρίων, υπερπολυτελές γιότ του Ρώσου ολιγάρχη, Αλίσερ Ουσμάνοφ, ιδιοκτήτη μεταλλουργικών και εξορυκτικών κολοσσών.
0

ΔΕΝ ΕΠΛΗΓΗ ΤΟ ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ
Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε ο βομβαρδισμός της περιοχής που βρίσκεται το Μπάμπι Γιάρ — η τοποθεσία στην οποία δολοφονήθηκαν 34.000 Εβραίοι από τους ναζί και τους Ουκρανούς συνεργάτες τους το 1941. Τρεις ρουκέτες με στόχο τον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου προκάλεσαν επίσης ζημίες στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ.

Ηγέτες χωρών, διεθνείς οργανώσεις και πολίτες καταδίκασαν την επίθεση και τις ζημίες στο μνημείο, συμπεριλαμβανομένων της ουκρανικής κυβέρνησης και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του ισραηλινού Ynetnews στην Ουκρανία, Ron Ben Yishai, επισκέφτηκε το μνημείο και δεν διαπίστωσε την παραμικρή ζημία.

Καμιά ρουκέτα ή βόμβα δεν έπληξε την τοποθεσία του μνημείου. Οι ρουκέτες προκάλεσαν καταστροφές στον πύργο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος βρίσκεται περί τα 300 μέτρα μακριά από το νέο μνημείο και ένα χιλιόμετρο από το παλιό. 

Είτε από εσκεμμένη παραπληροφόρηση ή από αντιδράσεις εν θερμώ είτε από συνδυασμό τους, τελικά το μόνο που επλήγη ήταν ξανά η αλήθεια.

Πηγή: Ynetnews

Ron Ben Yishai Facebook Twitter
Ο ανταποκριτής του ισραηλινού Ynetnews στην Ουκρανία, Ron Ben Yishai, μπροστά στο ανέπαφο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

• • •

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ;
Η ρωσική εισβολή αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τη στρατηγική της εθνικής ασφάλειας τους, και τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να διασφαλιστεί στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η απόφαση επανεξοπλισμού της Γερμανίας ήταν η πιο ηχηρή αλλαγή. Τώρα ήρθε η σειρά της Ιαπωνίας.

Μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η πολιτική της Ιαπωνίας για τα πυρηνικά όπλα εδράστηκε στο τρίπτυχο: Δεν θα κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα, δεν θα έχουμε στην κατοχή μας, και δεν θα τα επιτρέψουμε στο έδαφος μας.

Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, αμφισβήτησε την τρίτη αρχή. Ο μακροβιότερος και μεγάλου κύρους πρωθυπουργός κάλεσε τη χώρα να εξετάσει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός της, συνδέοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το ενδεχόμενο επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν. 

Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, απέρριψε αμέσως το κάλεσμα του Άμπε ως «απαράδεκτο» δεδομένων των τριών αρχών για τα πυρηνικά όπλα. Εξάλλου, οργισμένη υπήρξε η αντίδραση της Κίνας, ιδίως για την αναφορά του Άμπε σε επίθεσή της στην Ταϊβάν.

Παρά ταύτα, συντηρητικές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα πολιτικών και καθηγητών που συνηγορούν ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, και ότι η εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων είναι γεωπολιτικά δικαιολογημένη.

Είναι γεγονός ότι η πολιτική της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής λειτούργησε θετικά επί δεκαετίες. Ωστόσο, η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων δεν εμπόδισε χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Η θεωρία και η κοινή λογική λένε ότι η μεγάλη διασπορά των πυρηνικών αυξάνει την πιθανότητα χρήσης τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα κάθε συζήτηση για πυρηνικά όπλα, που εντελώς ανεύθυνα ξεκίνησαν οι Ρώσοι.

Πηγή: South China Morning Post, The Guardian

Σίνζο Άμπε Facebook Twitter
O πρώην πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε κάλεσε τη χώρα να εξετάσει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφός της, συνδέοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το ενδεχόμενο επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν. 

• • •

ΡΩΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΡΤΑΣ
Χερσώνα της Ουκρανίας, 2 Μαρτίου.

Ένα κινητό ήθελε ο Ρώσος στρατιώτης, αγωνίστηκε σκληρά, αλλά η πόρτα τον νίκησε. 

• • •

ΤΟ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξοπλίσει τους Ουκρανούς με πρόσθετο αριθμό των αντιαρματικών συστημάτων FGM-148 Javelin. Τις τελευταίες βδομάδες έφθασε στην Ουκρανία ένας αριθμός Javelin από τις ΗΠΑ και την Εσθονία.

Η βοήθεια αυτή χαιρετίστηκε στον Τύπο και τα κοινωνικά μέσα, εξαιτίας τόσο της μεγάλης αποτελεσματικότητάς τους όσο και ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Ωστόσο, φαίνεται πως το κύριο βάρος της αντιαρματικής άμυνας σήκωσαν οι ρουκέτες Stugna-P, οι οποίες είχαν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε συγκρούσεις περιορισμένου εύρους τα προηγούμενα χρόνια στο Ντονμπάς.

Οι αντιαρματικές ρουκέτες Stugna-P κατασκευάζονται στην Ουκρανία από την εταιρεία Ukroboronprom, που ξεκίνησε τις παραδόσεις στον ουκρανικό στρατό το 2018. Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικό από τα Javelin, τα Stugna-P έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι 7-10 φορές φθηνότερα από τα αμερικανικά Javelin.

Το αν και πόσο απέδωσαν στις μάχες τα Stugna-P, θα το μάθουμε ύστερα από πολύ καιρό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τόσο αυτών όσο και των αντίστοιχων αμερικανικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο την εκπαίδευση και το φρόνημα των χειριστών τους.

Stugna-P Facebook Twitter
Μια ομάδα χειριστών του Stugna-P σε άσκηση (Φωτ. Υπουργείο Άμυνας της Οικρανίας).

• • •

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Σύμφωνα με την The Kyiv Independent, το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού του Ivankiv υπέστη μεγάλες ζημίες από ρωσική επίθεση στις 25 Φεβρουαρίου.

Στα κατεστραμμένα έργα περιλαμβάνονται 25 της διάσημης Ουκρανής λαϊκής ζωγράφου, Μαρίας Πριμασένκο (1909-1997) — νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι κάτοικοι έσωσαν μερικά.

Πολύ αγαπητή στη χώρα της, η αυτοδίδακτη ζωγράφος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937, και με τον έπαινο του Πάμπλο Πικάσο όταν επισκέφθηκε της έκθεση: «Υποκλίνομαι μπροστά στο καλλιτεχνικό θαύμα αυτής της λαμπρής Ουκρανής».

Ο άλλος θαυμαστής της, Μαρκ Σαγκάλ, ονόμαζε τις δημιουργίες του «ξαδέλφια των παράξενων τεράτων της Μαρίας Πριμασένκο».

Ο πολιτισμός είναι ένα από τα θύματα του πολέμου. Αλλά ακόμη και η καταστροφή του μπορεί να τσιμεντάρει την εθνική συνείδηση. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταστροφή, τα έργα της Πριμασένκο βρίσκονται παντού. 

Μαρία Πριμασένκο Facebook Twitter
Η Μαρία Πριμασένκο δίπλα σε πίνακά της.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ