Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;

odessa bridge Facebook Twitter
Ρωσικός πύραυλος προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα, οδική και σιδηροδρομική, στις εκβολές του Δνείστερου. Η καταστροφή της γέφυρας απέκοψε σιδηροδρομικά την περιοχή της Οδησσού από τη Ρουμανία, και οι συρμοί θα πρέπει εφεξής να διέρχονται από τη Μολδαβία.
0

ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ;
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της παρέχουν πλέον αφειδώς οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Χθες μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ζήτησε από τους αξιωματούχους των 40 χωρών στη Γερμανία να επιταχύνουν τη βοήθεια κινούμενοι με την «ταχύτητα του πολέμου».

Το ερώτημα, βεβαίως, που πλανάται είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Η προφανής απάντηση είναι, όταν ηττηθούν οι Ρώσοι. Αλλά πώς ορίζεται η νίκη και ήττα;

Την πιο σαφή απάντηση μέχρι τούδε έχει δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιστρέψει στην κατάσταση της 23ης Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρξει ανακατάληψη των εδαφών που κατακτήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, εξαιρώντας τις δύο ήδη αποσχισθείσες δημοκρατίες και την προσαρτημένη Κριμαία.

Ωστόσο, μια δήλωση του Λόιντ Όστιν, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, περιέπλεξε τα πράγματα: «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη, ανίκανη να πραγματοποιήσει το είδος των ενεργειών που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία».

Τι ακριβώς σημαίνει η αποδυνάμωση της Ρωσίας; Ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πέραν της οριοθέτησης των στόχων που έθεσε ο Ζελένσκι, δηλαδή μέχρι η Ουκρανία να αποκτήσει τον έλεγχο των δύο  αυτόνομων δημοκρατιών και της Κριμαίας; Οι κυρώσεις θα διατηρηθούν εσαεί; Ή, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σε ένα κρεσέντο πολιτικής αφέλειας ότι πρέπει να υπάρξει καθεστωτική αλλαγή στη Ρωσία με απομάκρυνση του Πούτιν και διάλυση του στρατοκρατικού καθεστώτος της Ρωσίας;

Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, δηλώσεις όπως αυτές του Όστιν δεν είναι ασυνήθιστες, δεδομένου ότι ουδείς θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, η παρατεταμένη αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τόσο τις οικονομίες όσο και τις διεθνείς σχέσεις. Με τούτη την έννοια, είναι αναγκαίο και ευπρόσδεκτο ένα δημόσιο τουλάχιστον περίγραμμα των στόχων στους οποίους δεσμεύεται η δύση. 

• • •

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ
Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προβλέπει στο βασικό σενάριο ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 8,8% το 2022 λόγω των κυρώσεων και αναμένει ότι θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% από το επόμενο έτος. Το 2024 και το 2025, το υπουργείο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 4,6% και 2,8%, αντιστοίχως.

Στο δυσμενές σενάριο, η κρίση θεωρείται βαθύτερη: το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 12,4% το 2022 και κατά 1,1% το 2023. Ως μέτρο σύγκρισης, η μείωση του ΑΕΠ ήταν -7,8% το 2008, και -14,5% το 1992. 

Πάντως, έχουν γίνει λίγες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας μετά την επιβολή των κυρώσεων, εξ ου και οι παρατηρούμενες αποκλίσεις. 

Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσίασαν δύο προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη: η «ρεαλιστική» εκδοχή, η οποία προϋποθέτει μεγάλης κλίμακας κυβερνητική στήριξη, αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 5,1% φέτος, ενώ η απαισιόδοξη πτώση κατά 15%. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία, τον Απρίλιο, έρευνα της Τράπεζας της Ρωσίας, οι αναλυτές αναμένουν πληθωρισμό στο 22% αντί για 20%, ενώ η πτώση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 9,2%. Το επόμενο έτος αναμένεται μηδενική δυναμική του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 7,6%. 

Πηγή: Vedomosti

maxim reshetnikov Facebook Twitter
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, πιστεύει ότι η ρωσική οικονομία άντεξε το πρώτο χτύπημα των κυρώσεων.

• • •

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
Τρεις δάσκαλοι της κινεζικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του πανεπιστημίου του Καράτσι, καθώς και ο οδηγός του μίνι βαν στο οποίο επέβαιναν, έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλουχιστάν (BLA) που ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.

Όπως φαίνεται από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας, μια γυναίκα με μπούρκα στέκεται κοντά στην πύλη του πανεπιστημίου, και όταν την πλησιάζει το λευκό βαν ακολουθεί έκρηξη. Η γυναίκα που ταυτοποιήθηκε αργότερα είναι φοιτήτρια και μέλος του BLA.

Είναι η δεύτερη επίθεση εναντίον Κινέζων υπηκόων στο Πακιστάν τον τελευταίο χρόνο. Η BLA και άλλες ομάδες ανταρτών στο Πακιστάν αντιτίθενται στις αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας στη χώρα, τις οποίες αποκαλούν «ιμπεριαλιστικό σχέδιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της επαρχίας ενάντια στη θέληση των ντόπιων κατοίκων.

Η Κίνα προωθεί μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή θαλάσσιου λιμανιού και οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέουν την περιοχή της Σιντζιάνγκ με την Αραβική Θάλασσα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Ζώνη και τον Δρόμο (BRI), η οποία θα εξασφαλίζει πρόσβαση στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική.

Πηγή: DW

• • •

ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι μια κινεζική ναυτική βάση στα Νησιά Σολομώντα θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του: «Μοιράζομαι την ίδια κόκκινη γραμμή που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτά τα ζητήματα. Δεν θα έχουμε κινεζικές στρατιωτικές ναυτικές βάσεις στην περιοχή μας, στο κατώφλι μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξίδεψαν την Παρασκευή στα Νησιά Σολομώντα δήλωσαν ότι σέβονται μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά «εάν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα αντιδράσουν αναλόγως».

Με δυο λόγια, θέλουμε δεν θέλουμε, οι ζώνες επιρροής είναι ολοζώντανες. Είτε στην Ουκρανία είτε στον Ειρηνικό.

• • •

ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει τη Χιλή ανάγκασε την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώσει μέτρα για επιβολή περιορισμών στο νερό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διανομή του νερού με «δελτίο». 

Ο αγώνας των Χιλιανών να ελεγχθεί η κατανάλωση του νερού είναι πολυεπίπεδος. Συστηματικές προσπάθειες καταβάλλονται με σκοπό να αντικατασταθούν τα υδροχαρή, εξωτικά φυτά με πιο ανθεκτικά, ντόπια. Όπως δήλωσε ο καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, Ροντρίγκο Φουστέρ, «σε μια πόλη όπως το Σαντιάγο, με ημίξηρο κλίμα που επιδεινώνεται, είναι απαράδεκτο να έχουμε γρασίδι και να χρησιμοποιούμε νερό σαν να βρισκόμαστε στο Λονδίνο».

Παρομοίως, ένας αρχιτέκτονας ξεκίνησε πέρυσι το κίνημα «Vereda Nativa» (γηγενές πεζοδρόμιο) κατά των πεζοδρομίων «ευρωπαϊκού τύπου» με γρασίδι, που αποβλέπει την αντικατάστασή τους με ενδημικά είδη φυτών. 

Αλλαγές, επίσης, γίνονται σε θεσμικό επίπεδο. Όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νερού έχουν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα στη Χιλή. Η παραχώρηση δεν δημιουργούσε προβλήματα, ενόσω υπήρχε αφθονία νερού. Ωστόσο, η ξηρασία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, όταν κοινότητες άρχισαν να ξεμένουν από νερό. Διαδηλωτές κατέλαβαν το 2020 την πηγή που διαχειριζόταν μια εταιρεία εξόρυξης χαλκού, απαιτώντας το νερό να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κοινοτήτων.

Οι πιέσεις αυτές οδήγησαν στην έγκριση, τη Δευτέρα, άρθρου στο υπό διαμόρφωση νέο Σύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό «αναφαίρετο δημόσιο αγαθό».

Πηγή: Buenos Aires Times

watering Facebook Twitter
Εξαιτίας της μεγάλη ξηρασίας που πλήττει τη Χιλή καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες να αντικατασταθούν τα υδροχαρή, εξωτικά φυτά με πιο ανθεκτικά, ντόπια.

• • •

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ «Ζ»
Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους άλλαξε τον τίτλο της νέας ταινίας του «Z (όπως το Z)» σε «Coupez!» (cut, διακοπή), λόγω του κινδύνου σύγχυσης με το γράμμα Z των ρωσικών τανκς στην Ουκρανία.

coupez
Η αφίσα της νέας ταινίας του Μισέλ Aζαναβίσιους, «Coupez!».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολική φόρτιση που έλαβε το γράμμα Ζ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κατόπιν αιτήματος των Ουκρανών κινηματογραφιστών, αποφάσισα να αλλάξω τον τίτλο της ταινίας μου», εξήγησε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Ο τίτλος μπορεί να ήταν αστείος όταν τελειώσαμε την ταινία πριν από μερικούς μήνες, αλλά δεν είναι πια αστείος και δεν μπορώ να τον επωμιστώ. Η ταινία μου έχει σκοπό να φέρει χαρά και σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν θα ήθελα να συνδεθεί με αυτόν τον πόλεμο. Επομένως, είμαι πολύ χαρούμενος που αλλάζω [τον τίτλο], και σε αυτόν τον βαθμό σηματοδοτώ την πλήρη υποστήριξή μου στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο Χαζαναβίσιους.

Το «Coupez!», μια κωμωδία ζόμπι θα ανοίξει το επόμενο Φεστιβάλ των Καννών στις 17 Μαΐου. Η ταινία αφηγείται τα γυρίσματα μιας ταινίας με ζόμπι. Ανάμεσα σε κουρασμένους και αδιάφορους τεχνικούς και ηθοποιούς, μόνο ο σκηνοθέτης διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια για να δώσει ζωή σε μια ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού. Όμως, η εισβολή πραγματικών ζόμπι θα αναστατώσει τα γυρίσματα...

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τίτλο θα ξαναπροβαλλόταν στους κινηματογράφους το Ζ του Κώστα Γαβρά. 

Πηγή: Paris Match 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία

Σήμερα: Ανηλεής βομβαρδισμός • • • άρχισε να κουράζει ο πόλεμος; • • • εκκλήσεις απελπισίας • • • αμετακίνητη η Κίνα • • • εκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η ξηρασία • • • Ρώσοι επίσκοποι υποστηρίζουν ανοικτά τον Πούτιν
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ