Οι Ουκρανοί ζητούν συγγνώμη για τις ψήφους τους στη Eurovision

ukraine Facebook Twitter
Η κατεστραμμένη πρόσοψη ενός κομμωτηρίου στο Ιρπίν της Ουκρανίας, 14 Μαΐου 2022.
0

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Oλεξάντερ Τκατσένκο, δήλωσε χθες 15 Μαΐου ότι το μηδέν ψήφοι της ουκρανικής επιτροπής στην Πολωνία και τη Λιθουανία στην Eurovision είναι «πολύ ντροπιαστικό», και πρόσθεσε: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική μας στάση απέναντί σας, τους πιο στενούς μας φίλους στην Ευρώπη».

Οι Ουκρανοί ζητούν μαζικά συγγνώμη στα κοινωνικά μέσα από την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Ισλανδία, ίσως και άλλες χώρες.

Η πρωτιά της Ουκρανίας είχε προεξοφληθεί πριν από αρκετές μέρες. Η Eurovision είχε μεταμορφωθεί με το ζόρι από μια αμφιλεγόμενης ποιότητας διοργάνωση σε πομπό πολιτικών μηνυμάτων. Αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι, η Eurovision ξαναβρήκε τον παλιό «καλό» εαυτό της (υπήρξαν και αλισβερίσια στα ημιτελικά μεταξύ έξι χωρών για το τι θα ψηφίσουν). «Είναι στη φύση μου» που λέει ο σκορπιός στον βάτραχο στη γνωστή ιστορία.

Πηγή: The Kyiv Independent

ukraine eurovision Facebook Twitter
Οι Ουκρανοί ζητούν μαζικά συγγνώμη στα κοινωνικά μέσα από τις χώρες στις οποίες η επιτροπή της Ουκρανίας δεν έδωσε καμία ψήφο στην Eurovision. 

• • •

Η ΙΝΔΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού, όπως αναμενόταν. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα, εξαιρούνται τα συμβόλαια που είχαν συναφθεί, ενώ οποιαδήποτε νέα εξαγωγή θα πρέπει να έχει κρατική έγκριση.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις. Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, δήλωσε πως «οι υπουργοί Γεωργίας των G7 καταδικάζουν την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις μη εγκεκριμένες εξαγωγές σιταριού μετά τον μεγάλο καύσωνα», και πρόσθεσε «αν ο καθένας ξεκινά να επιβάλλει εξαγωγικούς περιορισμούς ή να κλείνει αγορές, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση».  

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε: «Η Ρωσία αποφάσισε σκόπιμα να επεκτείνει τον στρατιωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας — τώρα ως πόλεμο σιτηρών και σιταριού σε πολλά κράτη του κόσμου, ιδίως στην Αφρική». Σχολιάζοντας την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι αυτό δείχνει «πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση».

Όντως, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ενδεχόμενο σοβαρής επισιτιστικής κρίσης είναι πολύ πιθανό. Αν αυτό συνδυαστεί με την αβεβαιότητα που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες χώρες για μικρότερες σοδειές, οι τάσεις προς τον προστατευτισμό ενισχύονται. Αλλά αυτό δημιουργεί πληθωριστικό σπιράλ, στις ήδη αυξημένες τιμές των σιτηρών. 

Αν είναι να προληφθούν τα χειρότερα, απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν προταθεί.

Πηγή: Food Business News, The Hindu, India Today

• • •

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κάλεσαν την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια για περισσότερους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την απόφαση του Ισραηλινού Ανώτερου Συμβουλίου Χωροταξίας να προωθήσει τα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 4.000 οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

«Οι νέες οικιστικές μονάδες θα αποτελέσουν πρόσθετο εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών, [αποτελούν] σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στέκονται εμπόδιο σε μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Οι χώρες της ΕΕ κάλεσαν επίσης το Ισραήλ «να μην προχωρήσει σε καμία προγραμματισμένη κατεδάφιση ή έξωση, ιδίως στο Masafer Yatta».

Στις 4 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη εκτόπιση Παλαιστινίων από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Επικυρώνοντας την ανακήρυξη τμημάτων του Masafer Yatta (λόφοι της Νότιας Χεβρώνας) ως πεδίο βολής 918, το δικαστήριο επιτρέπει εμμέσως την εκδίωξη άνω των 1000 Παλαιστινίων από 8 χωριά της περιοχής, ενώ απειλούνται επίσης εκατοντάδες άλλοι σε 6 άλλα χωριά. Τα πεδία βολής χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές ασκήσεις και απαγορεύεται η παρουσία πολιτών.

Σύμφωνα με τη Haaretz, αξιωματικός του στρατού αποκάλυψε το 2014 σε συνεδρίαση επιτροπής της Κνεσέτ ότι η στρατιωτική εκπαίδευση σε πεδία βολής με πραγματικά πυρά στη Δυτική Όχθη χρησιμοποιείται ως μέσο για να μειωθεί ο αριθμός των Παλαιστινίων που ζουν σε κοντινή απόσταση.

Πηγή: B'Tselem, Haaretz, The Guardian

israel Facebook Twitter
Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κάλεσαν την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια για περισσότερους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

• • •

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΣΕ ΗΜΙ-ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Η Φανγκσάν είναι η δεύτερη περιοχή του Πεκίνου μετά την Τσαογιάνγκ, στην οποία ανακοινώθηκαν προτροπές για εργασία από το σπίτι προκειμένου να ελεγχθεί η covid-19. 

Όλοι οι δημόσιοι χώροι, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, γυμναστήρια και μπαρ, είναι κλειστοί, όπως και όλα τα καταστήματα, εκτός από τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία και τα εστιατόρια.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες, όπως το μετρό και τα δρομολόγια των λεωφορείων που διέρχονται από περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, ανεστάλησαν την Πέμπτη.

Οι προτροπές/εντολές ήρθαν μετά τη δήλωση του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της περιοχής, την Παρασκευή, ότι «η επιδημία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας», και πρέπει να τερματιστεί με ταχεία αντίδραση.

Η πολιτική zero-covid δεν φαίνεται να αποδίδει, κυρίως εξαιτίας των πληθυσμιακών της χώρας. Πάντως, το Πεκίνο εμμένει σε αυτή, και μάλιστα επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την πανδημία εν όψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής zero-covid, λογοκρίθηκε από δύο μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Πηγή: South China Morning Post

beijing Facebook Twitter
Η Φανγκσάν είναι η δεύτερη περιοχή του Πεκίνου μετά την Τσαογιάνγκ στην οποία ανακοινώθηκαν προτροπές για εργασία από το σπίτι προκειμένου να ελεγχθεί η covid-19.

• • •

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ
Κατά την τελευταία εικοσαετία, οι απόπειρες να χαρακτηριστεί το ρωσικό καθεστώς αυξάνει παρά μετριάζει τον πονοκέφαλο των πολιτικών επιστημόνων. 

Οι όροι που κυκλοφορούν είναι απολυταρχία (authoritarianism), αυταρχία (autocracy), ανελευθερία (illiberalism). Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν θεωρείται ικανοποιητικός. Η πρόσθεση επιθέτων βελτιώνει κάπως τα πράγματα, όπως ο όρος «ανταγωνιστική απολυταρχία», αλλά οι αντιρρήσεις παραμένουν.

Είναι μάλλον ευκολότερο να πει κανείς τι δεν είναι, παρά τι είναι το ρωσικό καθεστώς. Παραδείγματος χάριν, αυτό που σίγουρα δεν είναι η Ρωσία είναι «ολοκληρωτικό καθεστώς», χαρακτηρισμός που εσχάτως πολυχρησιμοποιείται.

Όποια κι αν χρησιμοποιήσουμε από τις τρεις κλασικές τυπολογίες του ολοκληρωτισμού — της Χάνα Άρεντ, την μάλλον αμφιλεγόμενη των Καρλ Φρίντριχ και Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, και του Ραϊμόντ Αρόν — δύο απαραίτητα στοιχεία για τον χαρακτηρισμό του ολοκληρωτισμού είναι η ιδεολογία και η μαζική βία.

Ο ολοκληρωτισμός προϋποθέτει, πρώτον, μια συνολική ιδεολογία, η οποία επιβάλλεται από το κράτος σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής ως η μόνη αποδεκτή ανάγνωση του κόσμου, με σκοπό την κινητοποίηση του πληθυσμού. 

Δεύτερον, ο ολοκληρωτισμός βασίζεται στη μαζική βία, η οποία διαφέρει από την καταστολή των αντιπάλων. Η μαζική βία αποτελεί κοινωνική μηχανική που εξαλείφει ολόκληρες ομάδες που θεωρούνται επιβλαβείς, είτε αντιτίθενται στην εξουσία είτε όχι.

Και στα δύο σημεία, η Ρωσία δεν πληροί τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Υπάρχει μεν μετατόπιση από μια αποσυντονισμένη κοινωνία σε μια ενεργά κινητοποιημένη επιθυμητή κοινωνία, αλλά όχι πάρα πολύ. Οι αρχές δείχνουν να φοβούνται τις κινητοποιήσεις.

Εν πάση περιπτώσει, ο όρος «ολοκληρωτισμός» συσκοτίζει παρά διαφωτίζει το ρωσικό καθεστώς. Ιστορικά, υπήρξε μια διανοητική επινόηση για να ερμηνεύσει το απόλυτο κακό, τον αντίποδα της δημοκρατίας, το ακριβώς αντίθετο από το σύστημα στο οποίο ζούμε, στις μαζικές κοινωνίες του εικοστού αιώνα. 

Οι χαρακτηρισμοί «ολοκληρωτικό» ή «φασιστικό» για το καθεστώς της Ρωσίας και οι παρόμοιοι για τον Πούτιν «φασίστας», «Χίτλερ», «δικτάτορας» (για τον Σαντάμ είχαν εξίσου, αν όχι περισσότερο, είχαν χρησιμοποιηθεί) χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοπούνται για προπαγανδιστικούς λόγους ή στο πλαίσιο ιδεολογικο-πολιτικών διαμαχών. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να μετατρέπονται σε πολιτική θεωρία, η απόσταση είναι κολοσσιαία και κυρίως εντελώς παραπλανητική για όποιον θέλει να προσεγγίσει σοβαρά ένα ιδιότυπο καθεστώς.  

• • •

Η MARIUPOLIS 2 ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ
Η τελευταία ταινία του Λιθουανού σκηνοθέτη Μαντάς Κβενταραβίσιους, Mariupolis 2, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Απριλίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο 75ο Φεστιβάλ Καννών.

Γνωστός από τις ταινίες Barzakh (2011), Mariupolis (2016) και Parthenon (2019), ο 45χρονος Κβενταραβίσιους σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη Μαριούπολη.

Η σύντροφός του, Hanna Bilobrova, που τον συνόδευε, κατάφερε να σώσει το υλικό, το οποίο μόνταρε με τη συνεργάτιδα του Μαντάς, Dounia Sichov. Η ταινία Mariupolis 2, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, «δείχνει τη ζωή που συνεχίζεται κάτω από τις βόμβες και αποκαλύπτει εικόνες τόσο τραγικές όσο και ελπιδοφόρες». Μεταξύ των παραγωγών της ταινίας είναι και η εταιρεία Twenty Twenty Vision του Θανάση Καραθάνου.

Στις σημειώσεις του για το γύρισμα, ο Κβενταραβίσιους είχε γράψει: 

«Ξέρετε τι είναι το πιο εξαιρετικό στη Μαριούπολη; Κανένας από τους κατοίκους της δεν φοβήθηκε τον θάνατο, ακόμη και όταν ήταν εκεί. Ο θάνατος ήταν ήδη παρών και κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ανώφελα. Οι άνθρωποι υποστήριζαν ο ένας τον άλλον με κίνδυνο της ζωής τους. Κάπνιζαν και κουβέντιαζαν έξω, παρά τις βόμβες. Δεν είχαν μείνει χρήματα και η ζωή είχε γίνει πολύ σύντομη για να τη θυμάται κανείς, οπότε οι άνθρωποι αρκούνταν σε ό,τι είχαν και έφταναν στα όριά τους. Δεν υπήρχε πια παρελθόν ή μέλλον, δεν υπήρχαν κρίσεις, δεν υπονοούσαν τίποτα. Ήταν ο παράδεισος στην κόλαση, τα λεπτά φτερά της πεταλούδας που φτερούγιζαν όλο και πιο κοντά το ένα στο άλλο, η μυρωδιά του θανάτου στην ωμή του διάσταση. Ήταν ο χτύπος της καρδιάς της ζωής». 

Πηγή: Festival de Cannes

mariupolis 2 Facebook Twitter
Η τελευταία ταινία του Λιθουανού σκηνοθέτη Μαντάς Κβενταραβίσιους, Mariupolis 2, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Απριλίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο 75ο Φεστιβάλ Καννών.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η διαφορά μεταξύ ενός φυσιολογικού ανθρώπου και ενός τρελού είναι ακριβώς ότι ο φυσιολογικός άνθρωπος έχει όλες τις ασθένειες του μυαλού, ενώ ο τρελός έχει μόνο μία». 

― Ρόμπερτ Μούζιλ, «Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες»

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ