Ο σωβινισμός μας ανθεί

party Facebook Twitter
Σαν σε δημόσιο πάρτι, ομάδα διαδηλωτών σε κινητοποίηση εναντίον του υπουργού Οικονομικών στη Βραζιλία του Μπολσονάρο.
0

ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν την πρόσβαση στο τρεχούμενο νερό και τα αλιευτικά αποθέματα να καταστραφούν μέσα σε τρεις εβδομάδες, αν διαρρεύσουν τα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου του τάνκερ FSO Safer, που σαπίζει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το απευκταίο αυτό ενδεχόμενο μού θύμισε την τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση που προκάλεσε η διαρροή των 1.604.500 βαρελιών του τάνκερ Amoco Cadiz, που βυθίστηκε στις 16 Μαρτίου 1978 κοντά στην ακτή της Βρετάνης, και τη φημισμένη φωτογραφία της βύθισής του. Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε διαρροή πετρελαίου, και σήμανε το καμπανάκι για τους κινδύνους περιβαλλοντικών καταστροφών στη θάλασσα.

AMOCO CADIZ Facebook Twitter
Καθώς βυθίζεται δύο χιλιόμετρα από την ακτή, το Amoco Cadiz μοιάζει με φάλαινα που βγάζει το κεφάλι της έξω από το νερό.

• • •

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ

Δεν μασάει τα λόγια της η έκθεση «Coronavirus: lessons learned to date» δύο επιτροπών του βρετανικού κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε νωρίς σήμερα 12 Οκτωβρίου. «Οι σχετικές με το λοκντάουν και τη φυσική απόσταση αποφάσεις που ελήφθησαν τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας ― και οι συμβουλές που οδήγησαν σε αυτές ― συνιστούν μια από τις σημαντικότερες αποτυχίες της δημόσιας υγείας που γνώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, η έκθεση συμπληρώνει τι συνέβη μέχρι τις 23 Μαρτίου που η κυβέρνηση του Τζόνσον αποφάσισε το λοκντάουν, ύστερα από δύο μήνες καθυστέρηση: «Αυτή η αργή και σταδιακή προσέγγιση δεν ήταν ούτε ακούσια, ούτε αντανάκλαση γραφειοκρατικών καθυστερήσεων ή διαφωνιών μεταξύ υπουργών και των συμβούλων τους. Ήταν συνειδητή πολιτική ― που προτάθηκε από επίσημους επιστημονικούς συμβούλους και υιοθετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Δεν μας έκανε σοφότερους η έκθεση, αλλά πλέον έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσει την ανευθυνότητα του Τζόνσον, και τα όρια των λίαν αξιόλογων ειδημόνων στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

• • •

ΒΡΩΜΙΚΗ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Ο δήμος της Αθήνας σκοπεύει να κάνει την Πανεπιστημίου να θυμίζει Παρίσι. Να γίνει η Αθήνα Παρίσι, αλλά όχι πολύ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop, το 84% των ερωτηθέντων Παριζιάνων θεωρεί την πόλη τους «βρώμικη», εκ των οποίων το 37% «πολύ βρώμικη» (το 65% δηλώνει δυσαρεστημένο από την αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού των ποντικών...).

Βέβαια, ουδέποτε το Παρίσι θεωρούνταν καθαρή πόλη. Το 1974, το 84% το θεωρούσε βρώμικο, το 1991 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 53%, αλλά έκτοτε ανεβαίνει σταθερά.

DIRTY PARIS Facebook Twitter
Το 84% των Παριζιάνων θεωρεί την πόλη τους «βρώμικη».

• • •

Ο «ΤΕΤΑΡΤΟΣ» ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Άνγκριστ και Γκίντο Ίμπενς τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2021.

Ελπίζω σύντομα να γράψω ένα σχετικά εκτενές κείμενο για το έργο αυτών των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση των «φυσικών πειραμάτων» ― η λεγόμενη «επανάσταση στην αξιοπιστία» της οικονομικής επιστήμης ―, που έβγαλαν τα Οικονομικά από το αδιέξοδο του ότι «Δύσκολα κάποιος παίρνει στα σοβαρά την ανάλυση των δεδομένων», όπως σωστά είχε επισημάνει ο Edward Leamer το 1983.

Θέλω μόνο να σημειώσω ότι αν ζούσε (αυτοκτόνησε το 2019), ο Άλαν Κρούγκερ θα ήταν ασφαλώς ο τέταρτος νομπελίστας της φετινής χρονιάς. 

Καθηγητής στο Πρίνστον, συνεργάτης του Μπ. Ομπάμα, ο Κρούγκερ δημοσίευσε με τον Καρντ πολλές εργασίες, μεταξύ των οποίων τη μνημειώδη μελέτη για τον ελάχιστο μισθό. Στη μελέτη αυτή έδειξαν, με πρωτοποριακές μεθόδους, ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν μειώνει την απασχόληση και μάλιστα μπορεί να την αυξήσει ― συμπέρασμα που ανέτρεπε μια σχεδόν δογματική θέση της οικονομικής ορθοδοξίας.

• • •

Ο ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΕΙ

Δεν ξεφυτρώνουν από το πουθενά οι ακροδεξιές απόψεις στη χώρα μας. Υπάρχει ισχυρότατο σωβινιστικό υπόβαθρο που τις τροφοδοτεί, και το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία και τους πολίτες. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Pew Research Center, το 2018, σε 33 ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός (culture) σας είναι ανώτερος από των άλλων λαών;».

Με 89%, η Ελλάδα είναι η πρώτη των πρώτων 8 χωρών: Γεωργία (δεύτερη με 85%), Αρμενία, Ρωσία, Βουλγαρία, Βοσνία, Ρουμανία, Σερβία (όγδοη με 65%).  

Για να έχουμε μιαν αίσθηση των μεγεθών, το αντίστοιχο ποσοστό της Γαλλίας είναι 36%, της Γερμανίας 45% και του Ηνωμένου Βασιλείου 46%.

Πηγή: Pew Research Center

ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΣ Facebook Twitter
Ποσοστό κατά χώρα όσων απαντούν καταφατικά στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι ο πολιτισμός (culture) σας είναι ανώτερος από των άλλων λαών;».

• • •

ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Η συγγραφέας Κολέτ έγραψε τον πρώτο ύμνο για τον τότε 29χρονο Ζακ Τατί (09.10.1907 – 05.11.1982), όταν τον είδε το 1936 στο θέατρο ABC του Παρισιού να εκτελεί την παντομίμα των σπορ. Έκτοτε, οι θεατές τον αγάπησαν, και οι κριτικοί τον αποθέωσαν, ανάμεσά τους ο εμβληματικός συνιδρυτής των Cahiers du Cinéma, Αντρέ Μπαζέν.

Φαντάζομαι, όμως, ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον αριστοτέχνη της οπτικής κωμωδίας, Τατί, θα ήταν όταν άκουσε το κινηματογραφικό του ίδαλμα, Μπάστερ Κήτον, να λέει: «Μου αρέσει αυτός. Πολύ, πάρα πολύ».

Ένα από σκετς μιμικής που είδε η Κολέτ ήταν ο «τερματοφύλακας», το οποίο ο 17χρονος Τατί επινόησε το καλοκαίρι του 1924 στις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειάς του στο Σεν-Τροπέ και με το οποίο διασκέδαζε τους παραθεριστές. Το μικρό αυτό σκετς, που μιμούνταν τις κινήσεις ενός τερματοφύλακα, το ονόμασε «Ποδόσφαιρο από την άποψη ενός τερματοφύλακα», και αργότερα το κατοχύρωσε (!) στη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Απίστευτο, αλλά ύστερα από 15 χρόνια, η ομοσπονδία βεβαίωσε ότι ήταν πανομοιότυπο με το σκετς που εκτελούσε σε μεγάλες αίθουσες.


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ