Η μάχη της τουρμπίνας

Η μάχη της τουρμπίνας Facebook Twitter
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Siemens στο Mülheim an der Ruhr και επιθεώρησε την τουρμπίνα του Nord Stream που βρίσκεται εκεί. Ο Σολτς δήλωσε ότι η τουρμπίνα είναι έτοιμη για λειτουργία και θα μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία, η δε άρνηση της Gazprom να τον παραλάβει είναι προσχηματική.
0

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
«Υπάρχει κακός συγχρονισμός (timing) και χειρότερος συγχρονισμός, και αυτός είναι σίγουρα χειρότερος συγχρονισμός», είχε δηλώσει στο VOX την περασμένη εβδομάδα ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Κίνας Fairbank του Χάρβαρντ, Λεβ Νάχμαν. «Η ανησυχία είναι ότι η μετάβαση της Πελόζι θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί. Στους New York Times, ο Τόμας Φρίντμαν επέκρινε την επίσκεψη της Πελόζι ως «εντελώς απερίσκεπτη, επικίνδυνη και ανεύθυνη», και ο Economist γράφει ότι το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αναδεικνύει την «ασυνάρτητη στρατηγική της Αμερικής, και ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι χαοτική». 

Παρομοίως, η Washington Post σε άρθρο της διευθυντικής ομάδας της γράφει ότι «η ζημία από την απερίσκεπτη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν πρέπει να περιοριστεί». «Η επιτυχημένη εξωτερική πολιτική συνδυάζει υψηλές αρχές με έξυπνη, έγκαιρη εκτέλεση», αλλά η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν «για να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ταϊβάν κατέδειξε το πρώτο — αλλά όχι το δεύτερο», και τώρα «ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη ζημία και να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση της μακροπρόθεσμης κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν».

Οι απόψεις αυτές διατυπώνονται, ενώ το Πεκίνο προχώρησε στην επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ταϊβάν, και ξεκίνησαν σήμερα οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, των οποίων οι τοποθεσίες γύρω από το νησί προδιαγράφουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια πραγματική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, όπως εξήγησε στην κινεζική τηλεόραση ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, Meng Xiangqing. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, Global Times, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τη «χρήση προηγμένων όπλων», συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων DF-17.

Η χθεσινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των G7, με τη συμμετοχή και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δεδομένου ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αντίστοιχες πολιτικές της μίας Κίνας, όπου εφαρμόζεται, και στις βασικές θέσεις των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν».

«Επαναλαμβάνουμε την κοινή και σταθερή δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων», καταλήγει η δήλωση των G7.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ κατήγγειλε σήμερα τη δήλωση των G7, λέγοντας ότι είναι «άσχημη» και «ξεδιάντροπη» και θυμίζει τις «οκτώ συμμαχικές δυνάμεις» που εισέβαλαν στην Κίνα πριν από εκατό χρόνια.

Πηγή: Washington Post, Economist, Global Times

Η μάχη της τουρμπίνας Facebook Twitter
Μια οθόνη τηλεόρασης δείχνει τις ασκήσεις του κινεζικού στρατού που ξεκίνησαν σήμερα γύρω από την Ταϊβάν.

• • •

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
Σήμερα Πέμπτη στη Βιέννη, επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Επιστρέφουμε στη Βιέννη με χαμηλές προσδοκίες, αλλά θα κάνουμε μια καλόπιστη προσπάθεια», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε πρόσφατα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο συμφωνίας και κάλεσε το Ιράν να λάβει απόφαση επί της πρότασης.

Ο Μπορέλ έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι, μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα περιθώρια για πρόσθετους σημαντικούς συμβιβασμούς έχουν εξαντληθεί», και πρόσθεσε ότι το σχέδιο συμφωνίας του «αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή συμφωνία ... οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα ... αν η συμφωνία απορριφθεί, κινδυνεύουμε με μια επικίνδυνη πυρηνική κρίση».

Η συμφωνία του 2015 έχει σχεδόν πεθάνει μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018, οι δε συνομιλίες για την αναβίωσή της ναυάγησαν φέτος. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αυξηθεί η ανησυχία των δυτικών διπλωματών ότι οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενισχύσουν τους Ρεπουμπλικάνους που τάσσονται κατά της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να στενέψουν πολύ τα περιθώρια για την τελική επίλυση.

Πηγή: Politico, Axios

Η μάχη της τουρμπίνας Facebook Twitter
Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

• • •

ΟΙ G7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των G7 επαναλαμβάνονται οι γενικές αρχές της ενεργειακής πολιτικής που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν. 

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση περαιτέρω μέτρων για να εμποδιστεί η Ρωσία να επωφεληθεί από τον πόλεμο, να μειωθούν τα έσοδά της από τους υδρογονάνθρακες ώστε να περιοριστεί η δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. 

Η επιβολή τιμής πλαφόν στο πετρέλαιο βρίσκεται στο τραπέζι: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να εξετάσουμε μια σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται σε ίση ή μικρότερη τιμή από εκείνη που θα συμφωνηθεί σε διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους». 

Πάντως, η κοινή δήλωση σημειώνει ότι «θα εξετάσουμε επίσης μηχανισμούς μετριασμού παράλληλα με τα περιοριστικά μας μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες και επηρεαζόμενες χώρες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές ενέργειας, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία».

• • •

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ;
«Όλα είναι σχετικά», «η αλήθεια είναι σχετική» είναι στερεότυπες δηλώσεις σε διάφορες συζητήσεις, βαρύγδουπα κλισέ υποτιθέμενων «αυθεντιών». 

Καταρχάς, αν ισχύει ότι η αλήθεια είναι σχετική, τότε αυτός ο ισχυρισμός αυτοαναιρείται, διότι διατείνεται ότι δεν είναι σχετικός, άρα ότι έχει καθολική ισχύ.

Λιγότερο προφανές είναι αν ο ηθικός σχετικισμός πάσχει επίσης, διότι δεν είναι σαφές αν ο σχετικισμός όσον αφορά το ηθικό καλό και κακό είναι ηθικός ισχυρισμός. Ωστόσο, κατά κανόνα οι ηθικοί σχετικιστές καταδικάζουν την πίστη σε καθολικά ηθικά πρότυπα ως μορφή «πολιτισμικού ιμπεριαλισμού», με την έμμεση παραδοχή ότι ο πολιτισμικός ιμπεριαλισμός είναι κακός. Αλλά αν τα ηθικά πρότυπα είναι σχετικά, τότε το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό ότι ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός είναι καταδικαστέος.

Κάποιοι μεταμοντέρνοι διακηρύσσουν ότι η «αλήθεια» είναι προϊόν δομών εξουσίας και ότι η σύγχρονη επιστήμη είναι απλώς μια «αφήγηση» λευκών Ευρωπαίων ανδρών, ότι η αλήθεια κατασκευάζεται. Μόνο που αυτές οι απόψεις πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, όταν πάνε να κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο ή επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν. Το είπε καλά ο Ρίτσαρντ Ντόκινς: «Κανείς δεν είναι κοινωνικός κονστρουκτιβιστής στα 30.000 πόδια».

Ο σχετικισμός είναι επικίνδυνος και ιδιοτελής, διότι επιδιώκεται μέσω αυτού να αποφύγει κανείς την κριτική και τη λογοδοσία. Οι κακές ιδέες είναι παράσιτα, και ο σχετικισμός αδρανοποιεί το νοητικό ανοσοποιητικό σύστημά μας. Τα αντικειμενικά πρότυπα του σωστού και του λάθους είναι η κύρια άμυνά μας απέναντι στις κακές ιδέες, και αν χάσουμε αυτά τα πρότυπα, τότε όλα επιτρέπονται.

[Από ένα κείμενο του Maarten Boudry]

• • •

ΠΕΡΙ ΑΥΘΕΝΤΙΩΝ
Επειδή έχουμε κατακλυστεί από αυθεντίες, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι μια αυθεντία είπε κι αυτό:

«Ο σοβιετικός πολίτης έχει, κατά τη γνώμη μου, πλήρη ελευθερία κριτικής».
— Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Libération, 15 & 20 Ιουλίου 1954 (συνέντευξη μετά την επιστροφή του από την ΕΣΣΔ).

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ