Η cancel culture στα χειρότερά της

marioupoli Facebook Twitter
Ο ασφυκτικός κλοιός της Μαριούπολης και ο ανά 30΄ βομβαρδισμός της έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Οι κάτοικοί της πασχίζουν να βρουν τροφή και νερό, και οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους.
0

Ο ΠΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ
Μετά από αίτημα της Ρωσίας, συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, που διατυπώθηκαν δίχως αποδείξεις, σχετικά με εμπλοκή των ΗΠΑ σε βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Σε χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ, το Reuters γράφει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλευσε την Ουκρανία να καταστρέψει τα παθογόνα, που βρίσκονταν στα δημόσια εργαστήρια υγείας, προκειμένου να αποτραπεί «οποιαδήποτε διαρροή», η οποία θα διέδιδε ασθένειες στον πληθυσμό. Η υπόδειξη αυτή προκλήθηκε από το ενδεχόμενο να υποστούν ζημίες εξαιτίας των βομβαρδισμών τα κτήρια που στεγάζουν τα εργαστήρια. 

Οι ειδικοί της βιοασφάλειας είπαν ότι συνεργάζονταν επί πολλά χρόνια με τα εργαστήρια με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους «ακούσιας ή σκόπιμης διαρροής παθογόνων». Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΠΟΥ είχαν στηρίξει τα εργαστήρια.

Πάντως, ο ΠΟΥ δεν είπε πότε έγιναν οι υποδείξεις, τι είδους ήταν τα παθογόνα, και αν οι υποδείξεις του υλοποιήθηκαν.

Τις τελευταίες μέρες, τα «βιολογικά εργαστήρια» («βιολογικές εγκαταστάσεις» ή «εργαστήρια βιολογικού πολέμου») βρίσκονται στο επίκεντρο διαμαχών. Οι μεν Ρώσοι επιμένουν ότι πρόκειται για «εργαστήρια βιολογικού πολέμου», οι δε Αμερικανοί για πάγια προπαγανδιστική τακτική των Ρώσων. Πάντως, ο ΠΟΥ δεν έκανε καμιά απολύτως αναφορά σε βιολογικό πόλεμο.

Πηγή: Reuters

• • •

Η CANCEL CULTURE ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ
Ο υπερ-ταλαντούχος 20χρονος Ρώσος πιανίστας, Αλεξάντερ Μαλόφιεφ, δεν θα εμφανιστεί στις 9, 10 και 13 στο Μόντρεαλ. Η συμμετοχή του στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ ακυρώθηκε.

Ουκρανοί κάτοικοι του Μόντρεαλ ζήτησαν με μέιλ από τη ΣΟΜ να ακυρώσει τη συμμετοχή τού Μαλόφιεφ, λέγοντας ότι δεν αφορά τη στάση του για τον πόλεμο, αλλά την προώθηση ενός ρωσικού προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση ενός «πολιτισμικού προϊόντος».

Ο Μαλόφιεφ, που έχει συγγενείς στην Ουκρανία, κατήγγειλε τον πόλεμο στις 2 Μαρτίου, με ανάρτησή του στο Facebook: «Η αλήθεια είναι ότι κάθε Ρώσος θα αισθάνεται ένοχος επί δεκαετίες, εξαιτίας της φοβερής και αιματηρής απόφασης που κανένας μας δεν θα μπορούσε να επηρεάσει και να προβλέψει».

Ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. Αν είναι θλιβερό, όμως, να ζητούνται «ομολογίες πίστεως» ατομικά από καλλιτέχνες, είναι αποκρουστική μισαλλοδοξία να καταδικάζεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε Ρώσος. Πρόκειται για cancel culture στη χειρότερή της εκδοχή και μάλιστα από ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες κατά τεκμήριο την καταγγέλλουν.

Πηγή: CTV News Montreal

Αλεξάντερ Μαλόφιεφ Facebook Twitter
Ο 20χρονος Ρώσος πιανίστας, Αλεξάντερ Μαλόφιεφ, του οποίου η συμμετοχή σε συναυλίες ακυρώθηκε, παρότι τάχθηκε κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

• • •

Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Η γαλλική Monde γράφει ότι η Λιθουανία απαγόρευσε, χθες Πέμπτη, προσωρινά όλες τις εκπομπές των καναλιών τηλεόρασης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, και επέβαλε περιορισμούς στα ΜΜΕ της χώρας αν υποστηρίζουν την εισβολή. Απαγόρευσε επίσης κάθε διαδήλωση υπέρ της ρωσικής εισβολής. Τα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου.

Είναι γνωστά τα αισθήματα μίσους και φόβου που τρέφουν οι Βαλτικές χώρες προς τη Ρωσία. Αλλά η εξήγηση δεν αποτελεί δικαιολογία για την καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων. 

Η Λιθουανία είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, και επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους που δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αλά καρτ. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία μεν, αλλά δεν είναι συμπολεμιστές. 

Επιπλέον, η μισαλλοδοξία τυφλώνει. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ήταν οι πρώτες χώρες που ζήτησαν να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, δίχως συναίσθηση σε τι κινδύνους έβαζαν την ανθρωπότητα. 

Πηγή: Le Monde

• • •

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΑΛΙΝ Ο ΠΟΥΤΙΝ;
Στην πολιτική ρητορική εδώ και δεκαετίες, δεσπόζει η άποψη ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν εκπροσωπούν εξίσου το κακό: Είναι οι δύο κατεξοχήν περιπτώσεις του ολοκληρωτισμού, εξίσου απεχθείς για όποιον τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Από την άλλη, ο Στάλιν υπήρξε ηγέτης της Ρωσίας, της οποίας ηγέτης είναι επίσης ο Πούτιν. 

Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί ο Πούτιν, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, παρομοιάζεται με τον Χίτλερ και όχι με τον Στάλιν; Γιατί η ταύτιση του Πούτιν με τον Χίτλερ θεωρείται ότι κάνει αποτελεσματικότερη την πολεμική εναντίον του;

Το επιχείρημα ότι ο Στάλιν, αντίθετα με τον Χίτλερ, δεν εισέβαλε σε άλλες χώρες δεν στέκει. Εισέβαλε στη Φιλανδία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, όπου μάλιστα βαρύνεται με το έγκλημα του Κατίν.

Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι μαζικά και δίχως πολλή σκέψη χρησιμοποιείται η ευρύτατα διαδεδομένη πλάνη της reductio ad Hitlerum — μια άποψη ή πράξη καταδικάζεται, επειδή παρόμοια πίστευε ή έκανε ο Χίτλερ. Μια πιο εκλεπτυσμένη εξήγηση θα έλεγε ότι, στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών και παρά τις απόπειρες ταύτισής του με τον Στάλιν, ο Χίτλερ θεωρείται το απόλυτο κακό, ό,τι πιο αποτρόπαιο έχει εμφανιστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.    

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

treasure Facebook Twitter
Λεπτομέρεια χρυσού Σκυθικού περιστήθιου, Μουσείο Ιστορικών Θυσαυρών της Ουκρανίας. 
 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Whataboutism και Westplaining: Το νέο λεξικό της αντιπαράθεσης με φόντο την Ουκρανία

Δημήτρης Πολιτάκης / Whataboutism και Westplaining: Το νέο λεξικό της αντιπαράθεσης με φόντο την Ουκρανία

Πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι πανεπιστημιακοί, αναλυτές και ακτιβιστές που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί κοντά στη γραμμή του πυρός φαίνεται να έχουν χάσει την υπομονή τους με τις «τουριστικές», αποικιοκρατικές και εκ του ασφαλούς αναλύσεις μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ