Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του, ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης είναι ευσεβής Χριστιανός Ορθόδοξος, έχει πνευματικό, και εκκλησιάζεται τακτικά. Απολύτως σεβαστό δικαίωμά του.

 

Ωστόσο, όσο κι αν εμφανίζεται ως διαδικαστικά άψογος, η απόφαση να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση προκάλεσε μη αμελητέο κόστος στους συναδέλφους του και τους εργαζόμενους στην παράσταση.

 

Μολονότι θεοσεβής, η ενέργειά του βρίσκεται στον αντίποδα των θέσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, που δεν δέχεται ανεμβολίαστους στις εκκλησίες, και το χειρότερο, περιφρονεί τους πιστούς που συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της ΔΙΣ, και είναι πάρα πολλοί.

 

Αδιαφορεί, επίσης, για την πλειονότητα των συμπατριωτών του, που ελεύθερα, δίχως καταναγκασμό, εμβολιάστηκαν και θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους από τον κορωνοϊό.

 

Η αδιαφορία του για τους συναδέλφους του, την ίδια την Εκκλησία και τους πιστούς, και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο δείχνει αντικοινωνική στάση και εξόχως εγωιστική συμπεριφορά. Είναι εντελώς παιδαριώδες το επιχείρημά του ότι «κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός», όταν ξεχνάει ότι άπαντες ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες, και ο ίδιος ο χριστιανισμός κατεξοχήν πραγματώνεται σε κοινότητες. 

 

Δεν είναι ούτε ήρωας, ούτε αξίζει τον σεβασμό μας, επειδή παραμένει πιστός στις ιδέες του. Οι κοινωνίες τίμησαν και τιμούν πολλούς ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τα πιστεύω τους, αλλά κανέναν που ταυτόχρονα έβλαψε τρίτους ή/και περιφρόνησε συνανθρώπους του.

 

Ο Άρης Σερβετάλης πιστεύει πως αντιστέκεται στο ντάνιασμα των ανθρώπων, πως αγωνίζεται να φανερώσει το πρόσωπό του, και εντέλει πως φροντίζει τη σωτηρία της ψυχής του. Ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι η αλαζονεία είναι ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.

 

ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ
Η αδιαφορία του για τους συναδέλφους του, την ίδια την Εκκλησία και τους πιστούς, και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο δείχνει αντικοινωνική στάση και εξόχως εγωιστική συμπεριφορά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

• • •

 

ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Με υποχώρηση 15% έναντι του δολαρίου σε μία μόνον μέρα και σχεδόν 45% από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται και ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%.

 

Αν σε κάτι συμφωνούν οι διεθνείς αναλυτές είναι ότι πρόκειται για «κρίση στη λήψη των αποφάσεων» που επιμένει σε ένα «ανορθολογικό πείραμα». 

 

Η αιτία της είναι η απόλυτη εξουσία του Ερντογάν και η ανορθόδοξη εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια. 

 

Το θύμα της είναι οι (φτωχοί κυρίως) Τούρκοι πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε φαύλο κύκλο χαμηλών επιτοκίων και αδύναμου νομίσματος που επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

 

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι απολυταρχίες συν τω χρόνω χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα, και ουδέποτε έχουν καλό τέλος. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά δεν ισχύουν και για την Τουρκία του Ερντογάν. 

 

• • •

 

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε, χθες Τρίτη 23 Νοεμβρίου, έναν οδικό χάρτη «πρόληψης της κακής κατάστασης και συνοδευτικών μέτρων των αγροτών με προβλήματα».

 

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, γνωστό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία: οι Γάλλοι αγρότες αυτοκτονούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

 

Το 2015, υπήρξαν 605 αυτοκτονίες, ήτοι περίπου 2 την ημέρα, και το 2016, 529. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας των αγροτών στις ηλικίες 15-64 έτη ήταν πάνω από το 43,5% ως προς τον γενικό πληθυσμό, ενώ στους άνω των 65 ετών δύο φορές μεγαλύτερος. 

 

Οι δύο κύριες εντοπισθείσες αιτίες της κατάθλιψης που οδηγεί στην αυτοκτονία είναι το μικρό εισόδημα συνδυασμένο με υπερχρέωση και το αίσθημα της δυσφήμησης που οφείλεται σε δριμύ «agribashing» (οι βίαιες και συνεχείς επιθέσεις που υφίστανται οι αγρότες). Το agribashing βιώνεται ως ακατανόητη αδικία από τον αγροτικό κόσμο, και επαυξάνει το αίσθημα της εγκατάλειψης που νιώθουν. 

 

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι προχωρημένες οικονομίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, η δε Ινδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έξαρση αυτοκτονιών στους αγρότες. 

 

Πηγή: Le Monde, Sénat

 

Η αλαζονεία είναι θανάσιμο αμάρτημα
Oι Γάλλοι αγρότες αυτοκτονούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 

• • •

 

STIMMT!

Τελικά, στη χθεσινή δημοπρασία του οίκου Christie's France, το χειρόγραφο του Αϊνστάιν έπιασε 11,7 εκατομμύρια ευρώ, τιμή τετραπλάσια της αρχικής εκτίμησης.

 

Κατά πάσα πιθανότητα, ο αγοραστής του, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, δεν θα καταλαβαίνει πολλά από όσα γράφονται στο 54σελιδο χειρόγραφο του Αϊνστάιν και του παντοτινού φίλου του, Μισέλ Μπεσό. Γνωρίζει, όμως, καλά ότι έχει στα χέρια του ένα σπουδαίο ντοκουμέντο της διανοητικής διαδρομής τού πιο σημαντικού (και αγαπητού) επιστήμονα του περασμένου αιώνα προς τη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.  

 

Γνωρίζει, ασφαλώς, ότι το χειρόγραφο περιέχει κάποια λάθη, αλλά σίγουρα επίσης διάβασε τον Γάλλο αστροφυσικό, Ετιέν Κλεν, που έγραψε στον κατάλογο του Christie's: «Καλός επιστήμονας είναι κάποιος που κάνει λάθη, τα ανακαλύπτει και τα διορθώνει».

 

Όποιος κι αν είναι, δύσκολα θα μείνει αδιάφορος στον ενθουσιασμό του Αϊνστάιν, όταν απέδειξε την ορθότητα κάποιων εξισώσεων, αποτυπωμένο γερμανιστί σε μια λέξη στο περιθώριο του χειρογράφου: «Stimmt!» («Δουλεύει!»).

 

Πηγή: ABC News, Reuters

 

Η αλαζονεία είναι θανάσιμο αμάρτημα
Σελίδα από το χειρόγραφο των Αϊνστάιν - Μπεσό.

 

• • •

 

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ;

Πώς γίνονται οι μεγάλες αλυσίδες; Οι αλυσίδες κυριολεκτικά, όχι αυτές των καταναλωτικών ειδών.

 

Είναι σχετικά απλό. Αλλά η απλότητα της κατασκευής τους, δεν μπορεί να μειώσει τον θαυμασμό μας.