ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΓΗ

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στους καύσωνες, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

 

Από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γιόχαν Γκολντάμερ, κρατώ μια παρατήρησή του.

 

Ο Γκολντάμερ επισημαίνει ότι η αστυφιλία είναι συνεχής τάση στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες. Οι νέοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και πηγαίνουν στις πόλεις προκειμένου να βρουν δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Καθώς μετακινούνται, αυτές οι αγροτικές περιοχές παραμελούνται και ρημάζουν, και σιγά-σιγά τα χωριά πεθαίνουν.

 

Η γη που αφήνουν πίσω τους καλλιεργούνταν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται χορτάρια, θάμνοι, δέντρα, και πιθανόν εξελίσσεται σε δασότοπο. Έτσι, αυξάνεται η καύσιμη ύλη των πυρκαγιών σε σχέση με την καλλιεργούμενη γη.

 

Συνεπώς, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τον αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στο πώς θα σταματήσει η έξοδος από τις αγροτικές περιοχές στη νότια Ευρώπη.

 

Η πρόταση του Γκολντάμερ είναι προφανής, αλλά το πώς μπορεί να υλοποιηθεί διόλου προφανές.

 

Πηγή: Deutche Welle

 

Η ακροδεξιά Μπριζίτ Μπαρντό
Ο επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γιόχαν Γκολντάμερ. Φωτο: ΑΠΕ

 

• • •

 

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Πριν από μερικές μέρες είχα γράψει ότι τα φαινόμενα βίας εναντίον των γιατρών στη Γαλλία είναι μεν σχετικά λίγα ακόμη, αλλά πολλαπλασιάστηκαν μετά την πρόσφατη υιοθέτηση του «υγειονομικού πάσου».  Εμφανίστηκαν μάλιστα κάποιοι στα γαλλικά κοινωνικά μέσα, οι οποίοι φαντασιώνονται ότι είναι «στρατός πολεμιστών» εναντίον των «ναζί» που θέλουν να επιβάλουν «τη ναζιστική υγειονομική δικτατορία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, είκοσι κέντρα εμβολιασμού ή τεστ της covid-19 βανδαλίστηκαν στη Γαλλία από τα μέσα Ιουλίου, ήτοι ένας βανδαλισμός κάθε μέρα. 

 

Οι βανδαλισμοί είναι διαφορετικής έντασης, από συνθήματα στους τοίχους μέχρι εμπρησμούς.

 

Το προηγούμενο Σάββατο, 237.000 άτομα διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από τα 204.000 του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και τα 161.000 πριν από δύο βδομάδες. Είναι μάλλον αναμενόμενο ότι από αυτό το πλήθος με τα ολοένα πιο έξαλλα συνθήματα θα ξεπηδήσουν βίαιες συμπεριφορές. Το ερώτημα είναι αν θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν.

Πηγή: BFMTV

 

• • •

 

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΠΑΡΝΤΟ

Σε συνέντευξή της στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles, η Μπριζίτ Μπαρντό κριτικάρει τη γαλλική κυβέρνηση για το υγειονομικό πάσο, το συγκρίνει με το «Ausweis», την άδεια κυκλοφορίας που επέβαλαν οι χιτλερικοί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και θεωρεί ότι το επέβαλε η «Κομαντατούρ του Ελυζέ».

 

Η Γαλλίδα ηθοποιός καλεί τους Γάλλους να κάνουν «απεργία από τους φόρους»: «καθώς το χρήμα μας είναι φορέας του ιού, πιστεύω ότι θα ήταν καλό να μην το δώσουμε στο κράτος».

 

Μιλώντας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, δήλωσε πως αν ο Ερίκ Ζεμούρ ήταν υποψήφιος «αυτό θα ήταν πολύ ωραίο πράγμα για τη Γαλλία».

 

Οι ακροδεξιές απόψεις της Μπαρντό είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Το καινούργιο που μάθαμε είναι ότι υποστηρίζει τις πιο εξτρεμιστικές από αυτές (η Λεπέν θεωρείται «μετριοπαθής» σε σχέση με τον Ζεμούρ).

 

Το κυριότερο, επιβεβαιώσαμε ότι στην αλλοπρόσαλλη εποχή μας οι ιδεολογικοί απόγονοι των χιτλερικών κατηγορούν ως ναζιστές τους απογόνους αυτών που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

 

Πηγή: Valeurs Actuelles

 

Η ακροδεξιά Μπριζίτ Μπαρντό
Η Μπριζίτ Μπαρντό συγκρίνει το υγειονομικό πάσο με το «Ausweis», την άδεια κυκλοφορίας που επέβαλαν οι χιτλερικοί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

• • •

 

ΜΕ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Εδώ και πολλά χρόνια, το Χάρβαρντ μπήκε στη ζωή μας. Δεδομένου ότι όλοι κάνουν προτάσεις για βιβλία που θα πρέπει να διαβάσουμε στις διακοπές, προτείνω τα επόμενα δύο που έχουν να κάνουν με το Χάρβαρντ και είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Διότι

αν μάθεις όσα διδάσκονται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ

και

αν μάθεις όσα ΔΕΝ διδάσκονται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ

τότε

θα έχεις μάθει τα πάντα.

 

Η ακροδεξιά Μπριζίτ Μπαρντό
Τι μαθαίνεις και τι δεν μαθαίνεις στο Χάρβαρντ.

 

• • •

 

ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΣΤΙΣ ΑΝΔΕΙΣ

Περισσότερα από 50 φλαμίνγκο εμφανίστηκαν στον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα, κάνοντας μια «στάση» στη φθινοπωρινή τους μετανάστευση προς θερμότερες περιοχές.

 

Τα πανέμορφα αυτά πτηνά μεταναστεύουν, χρησιμοποιώντας τις πιο απίθανες και δύσκολες διαδρομές, όπως το πέρασμα πάνω από τις Άνδεις στη Λατινική Αμερική.

 

Η ακροδεξιά Μπριζίτ Μπαρντό
Φλαμίνγκο ταξιδεύουν πάνω από τις χιλιανές Άνδεις (Φωτο: Ben Hall).