ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ

Μέσα στην τετραετία του, κάθε κόμμα εξουσίας θα αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

 

Η κριτική για το πώς τις αντιμετώπισε είναι ευπρόσδεκτη.

 

Το πολιτικό σπεκουλάρισμα είναι ανόητο, αδιέξοδο και απαράδεκτο. Και αυτό αφορά τους πάντες. Πολιτικούς και πολίτες. 

 

Διότι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, έρχεται πάντα η σειρά του άλλου να σπεκουλάρει. Αναπόφευκτα.

 

Και όταν σπεκουλάρει ο ένας, ο άλλος υπεραμύνεται. Αναπόφευκτα.

 

• • •

 

ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Η ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ;

Τα σημάδια είναι μεν σχετικά λίγα ακόμη, αλλά πολλαπλασιάστηκαν μετά την πρόσφατη υιοθέτηση του «υγειονομικού πάσου» στη Γαλλία. Πολλοί εύλογα αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθούν η βία και οι απειλές βίας των ανεμβολίαστων εναντίον των γιατρών.

 

Ο ενταντικολόγος γιατρός, Mathias Wargon, δέχθηκε ανώνυμη επιστολή με μια σφαίρα και απειλές για τη ζωή του, διότι μίλησε στην τηλεόραση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η ρητορεία, επίσης, ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται με το Ολοκαύτωμα. Σε τουίτ, λόγου χάριν, γράφουν «Ο δρ. Μένγκελε εγκρίνει» απευθυνόμενοι στον Wargon.

 

Τον Ιούνιο εμφανίστηκε στα γαλλικά κοινωνικά μέσα η ιταλική ομάδα αντεμβολιαστών V-V (από το Vivant, ζωντανός) οι οποίοι, σύμφωνα με τη Libération, «φαντασιώνονται ότι είναι "στρατός πολεμιστών" εναντίον των "ναζί" που θέλουν να επιβάλουν "τη ναζιστική υγειονομική δικτατορία"».

 

Στο επόμενο βίντεο, αντιεμβολιαστές επιτίθενται σε έναν φαρμακοποιό που πραγματοποιεί τεστ στο Μονπελιέ, στις 31 Ιουλίου, φωνάζοντας «assassin» (δολοφόνε), «collabo» (συνεργάτη, προδότη, δωσίλογε). 

 

Πηγή: Libération, Marianne

 

 

• • •

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Το είπε και ο σπουδαίος Ουμπέρτο Έκο: τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.

 

Για παράδειγμα, φέτος, έχουμε απλώς τη μετάλλαξη Δέλτα και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, πολλές και μεγάλες πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες, ευτυχώς όχι στη χώρα μας. Και εσχάτως κάθε βδομάδα και έναν φόνο, για την ακρίβεια μια γυναικοκτονία.

 

Ναι, τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Εξαρτάται, βεβαίως, με το τι εννοεί κανείς με τη λέξη «ειδήσεις». 

 

• • •

 

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΄36

Πριν από 85 χρόνια, στις 4 Αυγούστου 1936, επεβλήθη δικτατορία στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά σε συνεργασία με τον βασιλιά Γεώργιο Β'.

 

Για να μη χανόμαστε σε αναλύσεις, τη φύση του δικτατορικού καθεστώτος περιγράφει ο ίδιος ο Μεταξάς στο «Ημερολόγιό» του (σ. 553):

 

«Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς. Επομένως, αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνιζότανε πραγματικά για την ιδεολογία που υψώνανε για σημαία, έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους τη δύναμη». 

― Κηφισιά 2 Ιανουαρίου 1941

 

Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, η χιτλερική Γερμανία οργανώνει εκείνες τις μέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1-16 Αυγούστου), επιχειρώντας να κάνει λίφτινγκ στο διεθνές πρόσωπο του ναζιστικού καθεστώτος. Η Ελλάδα είχε την τιμητική της, αφού για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, και ο Σπύρος Λούης συγκέντρωσε την προσοχή του Τύπου και των πολιτών.

 

daily
Ο Σπύρος Λούης προσφέρει ένα κλαδί ελιάς στον Αδόλφο Χίτλερ. Αύγουστος 1936. Φωτο: Fox Photos/Getty Images

 

• • •

 

ΜΑΡΟΚΙΝΟΣ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ

Ο «μαροκινός μινιμαλισμός» είναι το ψευδώνυμο του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα το όνομα της δουλειάς του – σύνθεση υπερχρωματισμένων κολάζ στον υπολογιστή, εμπνευσμένων από τη μαροκινή παράδοση. 

 

moroccan minimalism
@moroccan.minimalism

 

moroccan minimalism
@moroccan.minimalism

 

moroccan minimalism
@moroccan.minimalism