H ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει

H ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει Facebook Twitter
Απελπισμένοι Ρουμάνοι προσεύχονται να βρέξει για να γλυτώσουν από τη μεγάλη ξηρασία που έπληξε τη χώρα τους. Πάνω από το 40% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρουμανίας ζει στην ύπαιθρο και πολλοί εξαρτώνται από τη βιοποριστική γεωργία και κτηνοτροφία.
0

Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΓΚΟΜΑΧΑΕΙ
Έχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν ακόμη περισσότερα τους επόμενους μήνες για την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα πληροφοριών και αναλύσεων, οι επόμενες δύο απλές επισημάνσεις μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε το οξύ πρόβλημα της Γερμανίας.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας φτάνουν συνήθως στο 90% μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, γράφει ο οικονομικός αναλυτής, Ρόμπιν Μπρουκς. Έτσι η Γερμανία μπορεί να περάσει τον χειμώνα με το Nordstream να λειτουργεί στο 100%. Αλλά το Nordstream τώρα λειτουργεί μόνο στο 20%, οπότε ακόμη και αν τα επίπεδα αποθήκευσης έφταναν με κάποιο τρόπο στο 90% απλά δεν επαρκούν. Συνεπώς, το δελτίο στην κατανάλωση του φυσικού αερίου είναι αναπόφευκτο.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται σε πρόσφατο άρθρο («Germany Plans for a Winter Without Gas from Russia», Spiegel, 29 Ιουλίου 2022), ποιες επιχειρήσεις θα επιζήσουν και ποιες θα πεθάνουν θα εξαρτηθεί ασφαλώς από τις αποφάσεις του Πούτιν, αλλά και από πληθώρα άλλων παραγόντων, όπως ο καιρός. 

Για παράδειγμα, τον ηλιόλουστο Απρίλιο του 2020, όταν η μέση θερμοκρασία ήταν 10,5 βαθμοί Κελσίου, η Γερμανία κατανάλωσε περίπου 5,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αντίθετα, τον ψυχρό Απρίλιο του 2021, με μέση θερμοκρασία 6,1 βαθμοί Κελσίου, η χώρα κατανάλωσε περισσότερα από 9,6 δισ. κυβικά μέτρα. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του όγκου που αποθηκεύεται σήμερα σε όλες τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Μόνον η εθελοτυφλία μπορεί να εξηγήσει τη στάση όσων υποβαθμίζουν τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού (9,8% τον Ιούλιο στην ευρωζώνη) για την ευρωπαϊκή συνοχή, και ασφαλώς οι επικολυρικές τους κορώνες δεν μπορούν να κρύψουν τα σύννεφα που συσσωρεύονται πάνω από την Ευρώπη. 

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η επιλεγείσα στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή δεν έχει φέρει ούτε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ούτε προβλέπεται να τα φέρει στους αμέσους επόμενους μήνες. Απεναντίας, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυξάνονται οι τριγμοί που θα μπορούσαν να αποδιοργανώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όταν η λεγόμενη επί δεκαετίες «ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας» αρχίζει να αγκομαχάει, στοιχειώδης σωφροσύνη επιβάλλει  άπαντες να επανεξετάσουν τις διάφορες πλευρές της στρατηγικής τους.  

Πηγή: Spiegel

gemmata ship Facebook Twitter
 «Δεν υπάρχει αρκετή παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου για να εξυπηρετήσει την παγκόσμια ζήτηση», σύμφωνα με τον Andreas Schroeder, ειδικό στην αγορά φυσικού αερίου στην ICIS με έδρα το Λονδίνο.

• • •

ΤΟ ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε χθες Ημέρα του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, τα διατάγματα με τα οποία εγκρίνονται το Ναυτικό Δόγμα και ο Ναυτικός Χάρτης του Ρωσικού Ναυτικού.

Στο 55σελιδο έγγραφο αναφέρεται ότι οι «μείζονες προκλήσεις και απειλές» για την εθνική ασφάλεια και ανάπτυξη είναι ο «στρατηγικός στόχος της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει στους ωκεανούς του κόσμου», και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ που κινείται εγγύτερα προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Το νέο ρωσικό ναυτικό δόγμα περιλαμβάνει επίσης και τα ακόλουθα.

Η έλλειψη επαρκούς αριθμού βάσεων και σημείων ανεφοδιασμού εκτός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων του ρωσικού ναυτικού, αποτελεί κρίσιμο  ζήτημα.

Τα στενά των Κουρίλων και της Βαλτικής, η Μαύρη Θάλασσα και η ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντικά για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Επιδίωξη της Ρωσίας είναι να αναπτύξει μια «ασφαλή και ανταγωνιστική» θαλάσσια οδό από την Ευρώπη προς την Ασία, γνωστή ως «Βορειοανατολικό Πέρασμα», μέσω της αρκτικής ακτογραμμής της χώρας, και να διασφαλίσει ότι θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη εγκαταστάσεων κατασκευής σύγχρονων αεροπλανοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Εκατέρωθεν μανιχαϊσμός. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ενέκριναν στη Μαδρίτη το νέο στρατηγικό δόγμα (concept) της Συμμαχίας, που ορίζει τη Ρωσία ως τη «σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή». Το ίδιο αντιστρόφως έκανε και η Ρωσία, και ο νέος ψυχρός πόλεμος επισημοποιήθηκε.

Πηγή: News Naveen, The Guardian

putin russian navy Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενέκρινε το Ναυτικό Δόγμα και τον Ναυτικό Χάρτη του Ρωσικού Ναυτικού, χθες Ημέρα του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη.

• • •

ΕΝΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΤΟΥΪΤ
Η ρωσική πρεσβεία στην Αγγλία ανάρτησε στις 29/7 το επόμενο εξωφρενικό τουίτ:

«Οι μαχητές του Azov αξίζουν εκτέλεση, όχι όμως με εκτελεστικό απόσπασμα αλλά με απαγχονισμό, επειδή δεν είναι πραγματικοί στρατιώτες. Τους αξίζει ένας ταπεινωτικός θάνατος».

Είναι ανήκουστο διπλωμάτες να αποφασίζουν για τη ζωή και τον θάνατο, και απόλυτη βαρβαρότητα διπλωμάτες να ζητούν «ταπεινωτικό» θάνατο στον 21ο αιώνα.

Το Twitter ανέφερε ότι η πρεσβεία παραβίασε τους κανόνες του σχετικά με την «συμπεριφορά μίσους», αλλά πρόσθεσε απλώς μια προειδοποίηση στο τουίτ αντί να απαγορεύσει την ανάρτηση.

• • •

ΝΕΚΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ
Ο Ολεξέι Βαντατούρσκι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και η σύζυγός του, Ράισα, σκοτώθηκαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις, τις πρωινές ώρες της Κυριακής στην πόλη Μικολάιβ. 

«Ο θάνατος του Ολεξέι Βαντατούρσκι, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν σύμπτωση, αλλά μια πλήρως ενορχηστρωμένη προμελετημένη δολοφονία», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ. «Η ακρίβεια της πρόσκρουσης του πυραύλου, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο — ένα υπνοδωμάτιο — δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον σκοπό και τον έλεγχο του πλήγματος. Για άλλη μια φορά, ο Βαντατούρσκι υπήρξε συγκεκριμένος στόχος».

Ο Βαντατούρσκι γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1947 στην Οδησσό, και το 1991 ίδρυσε τη Nibulon με έδρα το Μικολάγιεφ. Έκτοτε κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, η οποία εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς (κατέχει περίπου 80.000 στρέμματα), και εξαγωγείς σιτηρών της Ουκρανίας (εξήγαγε σε 38 χώρες το 2021). Παράλληλα, ο όμιλός του διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο ποτάμιων μεταφορών και δικό του ναυπηγεία.

O Βαντατούρσκι υπήρξε πολιτικός φίλος και χρηματοδότης του τέως προέδρου, Πετρό Ποροσένκο. Στη θητεία του Ποροσένκο, η Nibulon είχε τον πρώτο λόγο στην κατασκευή του ουκρανικού τμήματος της αμφιλεγόμενης υδρολεωφόρου Ε40 που θα ενώνει τη Βαλτική Θάλασσα (Γκανσκ) μέσω του Δνείπερου με τη Μαύρη Θάλασσα (Χερσώνα). Σημειωτέον, ο Βαντατούρσκι συμπεριελήφθη στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία το 2018 σε 322 ουκρανικά φυσικά και 68 νομικά πρόσωπα. 

Πηγή: Mail Online, BBC, The New Voice of Ukraine, EPL (Environment People Law)

Ολεξέι Βαντατούρσκι Facebook Twitter
Ο Ολεξέι Βαντατούρσκι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και η σύζυγός του, Ράισα, σκοτώθηκαν σε μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιβ.

• • •

ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Με επιστολή της στους Irish Times, η σύζυγος του προέδρου της Ιρλανδίας, Σαμπίνα Χίγκινς, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστεί μέχρι να πειστούν οι ηγέτες των δύο χωρών να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Η επιστολή ήταν απάντηση σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου με τίτλο: «Η άποψη των Irish Times για τον πόλεμο στην Ουκρανία: κλιμάκωση μέχρι να σταματήσει». 

Η Χίγκινς έγραψε ότι ήταν «απογοητευμένη και θορυβημένη» που το κύριο άρθρο «δεν ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική διευθέτηση», και πρόσθεσε: «Μέχρι ο κόσμος να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας [Βολοντίμιρ Ζελένσκι] να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, ο μακρύς δρόμος του τρομερού πολέμου θα συνεχιστεί».

«Πώς μπορεί να υπάρξει νικητής;» αναρωτιέται. «Οι ανήσυχοι άνθρωποι του κόσμου που αγωνιούν να ζήσουν μαζί σε ειρήνη και βιωσιμότητα πρέπει να απαιτήσουν να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος ώστε να σωθούν ζωές». Διότι «η εναλλακτική επιλογή είναι να αφήσουμε τη σύγκρουση να συνεχιστεί και τους φόνους να συνεχιστούν» με «τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να απειλούνται με θάνατο, φόβο και καταστροφή των σπιτιών τους, των σχολείων, των νοσοκομείων και των βασικών υπηρεσιών».

Όπως αναμενόταν, άλλοι την υποστήριξαν, μεταξύ αυτών και ο Ρώσος πρέσβης· και άλλοι την κατέκριναν, λέγοντας ότι εξισώνει Ουκρανούς και Ρώσους. 

Ηθοποιός και ακτιβίστρια, η Σαμπίνα Χίγκινς είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα, ιδίως μετά το 2016 όταν πήρε ανοιχτά θέση υπέρ των αμβλώσεων.

Πηγή: The Irish Times, Politico

sabina higgins Facebook Twitter
Η σύζυγος του προέδρου της Ιρλανδίας, Σαμπίνα Χίγκινς, προειδοποίησε ότι «Μέχρι ο κόσμος να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας [Βολοντίμιρ Ζελένσκι] να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, ο μακρύς δρόμος του τρομερού πολέμου θα συνεχιστεί».

• • •

ΕΞΑΙΣΙΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Μικροί και μεγάλοι αγάπησαν τα βιβλία του. Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 – 31 Ιουλίου 1944) μας παρέδωσε στον «Μικρό Πρίγκιπα» και έναν εξαίσιο παρηγορητικό λόγο στη θλίψη που προκαλεί η απώλεια ενός φίλου. 

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν αστέρια... αλλά δεν είναι τα ίδια πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους, που είναι ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρά φώτα στον ουρανό. Για άλλους, που είναι ερευνητές, είναι προβλήματα. Για τον επιχειρηματία μου ήταν πλούτος. Αλλά όλα αυτά τα αστέρια είναι σιωπηλά. Εσύ — μόνον εσύ — θα έχεις τα αστέρια όπως κανείς άλλος δεν τα έχει... Σε ένα από τα αστέρια θα ζω. Σε ένα από αυτά θα γελάω. Και έτσι θα είναι σαν να γελούν όλα τα αστέρια, όταν κοιτάς τον ουρανό τη νύχτα... Και όταν η θλίψη σου παρηγορηθεί (ο χρόνος καταπραΰνει όλες τις θλίψεις) θα είσαι ευχαριστημένος που με γνώρισες. Θα είσαι πάντα φίλος μου. Θα θέλεις να γελάς μαζί μου. Και μερικές φορές θα ανοίγεις το παράθυρό σου, έτσι, για αυτή τη χαρά... Και οι φίλοι σου θα εκπλαγούν πραγματικά όταν σε δουν να γελάς καθώς θα κοιτάς τον ουρανό!».

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Το μυστικό της πολιτικής; Να κάνεις μια καλή συνθήκη με τη Ρωσία.

— Όττο Φον Μπίσμαρκ (1 Απριλίου 1815 - 30 Ιουλίου 1898) 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε

Σήμερα: Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας • • • ο Σι προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην «παίζει με τη φωτιά» • • • κλείνει η μοναδική κλινική για την ταυτότητα φύλου • • • η Φενέρμπαχτσε υπό πειθαρχικό έλεγχο της UEFA • • • η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία κατέρρευσε • • • η εγγύηση ενοικίου είναι 400 ή 115.000 ευρώ; • • • το τέλειο dry martini • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ